Amerikai szemmel

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

"Bush elvesztette a spanyolországi előválasztást" - summázta keresetlen egyszerűséggel a madridi terrorakciók, illetve...

"Bush elvesztette a spanyolországi előválasztást" - summázta keresetlen egyszerűséggel a madridi terrorakciók, illetve az azokat követő spanyol parlamenti választás amerikai hozadékát a Dow Jones hírügynökség Véleményújság című hírlevele. Amerikai elemzők azt tartják a múlt heti barbár robbantások legveszélyesebb következményének, hogy az al-Káida - ha valóban ő a tettes - immár képes befolyásolni akár a voksolás kimenetelét is egy nyugati demokráciában. "Mostantól más szemmel nézzük a választásokat, különös tekintettel a novemberi amerikaira és a jövő évi britre" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Bruce Hoffman, a kaliforniai székhelyű Rand kutatóintézet terrorizmus-szakértője.

A Bush-kormányt mélyütésként érte a spanyol Néppárt váratlan veresége. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó még egy vasárnap délelőtti tévéműsorban is úgy nyilatkozott: bízik Aznar pártjának győzelmében, abban, hogy "a spanyol nép megérti, a terrorizmus elleni háborúban senki nem engedheti meg magának, hogy megfélemlítsék". José María Aznar kormányfő ugyanis az amerikai elnök kedvenc szövetségese volt, ő és neje gyakori vendégek voltak Washingtonban, sőt az elnöki família texasi farmján is. A spanyol kormányfő volt a házigazdája egy évvel ezelőtt annak az Azori-szigeteken tartott drámai amerikai-brit-spanyol villám-csúcstalálkozónak, amelynek végén Bush lényegében bejelentette az iraki háború megindítását.

Bush ugyan telefonon gratulált José Luis Rodríguez Zapatero szocialista pártelnöknek, de a zavart jelzi, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn először nem is akarta kommentálni a választások eredményét. Később arra a provokatív kérdésre, vajon az al-Káida győzött-e, kurtán csak annyit válaszolt: a választást a spanyol szocialisták nyerték. Ugyanakkor Powell nyilvánvalóvá tette, hogy az USA most még jobban igyekszik majd kicsikarni egy újabb biztonsági tanácsi határozatot Irak ügyében, amit nem kis részben az is motivál, hogy a madridi kormányrudat átvevő spanyol szocialisták az ENSZ támogatását szabták a spanyol csapatok további iraki állomásoztatásának feltételéül.

Nem valószínű, hogy Madrid kihátrálna az USA-val kötött szövetségből - vélekedett a HVG kérdésére Michael O'Hanlon, a washingtoni Brookings Intézet biztonságpolitikai elemzője. Az 1300 fős spanyol egység - a megszálló erők egy százaléka - esetleges kivonulása Irakból katonailag nem sokat jelentene. De alapjaiban kezdené ki a hitelét annak, amiről Washington folyamatosan igyekszik meggyőzni az amerikaiakat, az irakiakat és az egész világot, nevezetesen, hogy Irakot nem az USA, hanem egy nemzetközi koalíció tartja megszállva.

Az amerikai elnökválasztási küzdelem egyik fő frontja eddig is a terrorizmus elleni harc volt. Bush elnök változatlanul kitart amellett, hogy a terroristák ellen háborút kell viselni, John Kerry demokrata jelölt viszont azt mondja, alapvetően rendőri eszközökkel kell küzdeni ellenük. Most mindkét fél úgy véli, a madridi robbantások őt igazolták. A Bush-kormány egyik vezető tisztségviselője hétfőn már úgy nyilatkozott, március 11-e még egyértelműbbé tette, hogy nem is egyszerűen háborúról, hanem vallásháborúról van szó. Kerry viszont közölte, a Bush-kormány, miközben busás megrendelésekkel halmozza el a hozzá közel álló hadiszállítókat, nem költ eleget a belbiztonságra.

A metróállomásokat, vasútállomásokat mindenesetre Amerika-szerte ellepték a biztonsági emberek, az utasokat folyamatosan tájékoztatják a szükséges óvintézkedésekről, miközben szakértők rendre arról nyilatkoznak, hogy éppen ezeken a helyeken gyakorlatilag kiszűrhetetlenek a merénylők.

RÉTI PÁL / WASHINGTON