Tetszett a cikk?

Jaszin sejk likvidálása önvédelem volt, és gyengíti a Hamászt - állította a HVG-nek adott keddi telefoninterjúban az...

Jaszin sejk likvidálása önvédelem volt, és gyengíti a Hamászt - állította a HVG-nek adott keddi telefoninterjúban az Egyesült Államokban tartózkodó Ranan Gisszin, Saron izraeli kormányfő szóvivője.

HVG: Jaszin sejk meggyilkolása után Izrael nem tart a terrorveszély erősödésétől?

R. G.: Lehetséges, hogy Jaszin megölése rövid távon feszültséget fog előidézni, de hosszú távon szerintem a Hamász terroristái menekülésre, bujkálásra kényszerülnek, és fel kell hagyniuk a merényletekkel. Jaszin sejk, amíg élt, 52 öngyilkos merényletet tervelt ki Izrael ellen, amelyek következtében 288 izraeli vesztette életét, és több mint 1600-an megsebesültek. Jaszin Bin Laden szellemét képviselte, vagyis a halál, a gyűlölet kultúráját gyakorolta. Az Egyesült Államok két és fél éve próbálja elkapni Oszama bin Ladent, és nem hagynak fel keresésével addig, amíg meg nem találják. Nekünk szerencsére sikerült elkapnunk Jaszint a megfelelő helyen és a megfelelő időben. Önvédelmet gyakoroltunk. Egyébként is ez egy háború, amelyben két választási lehetőség van. Vagy engedünk a terroristáknak, vagy küzdünk ellenük, és arra kényszerítjük őket, hogy védekezzenek és bujkáljanak.

HVG: Egyeztették a támadást Washingtonnal?

R. G.: Nem, ez a mi terror elleni háborúnk. Igaz, az Egyesült Államokkal szoros stratégiai szövetségben állunk, ez azonban a mi akciónk volt, mivel Jaszint már hosszú ideje üldöztük.

HVG: Az akció válasz volt a palesztinok legutóbbi asdódi merényletére?

R. G.: Nem, ez minden olyan terrorcselekményre volt válasz, amelyet a Hamász vezére irányított.

HVG: Ön szerint sikerült a Hamászt meggyengíteni?

R. G.: Eltart egy ideig, amíg újra tudják szervezni erőiket, és Jaszinhoz hasonló kaliberű vezetővel sem rendelkeznek jelenleg.

HVG: Hogyan értékeli az Európai Unió reakcióját, miszerint Izrael megsértette a nemzetközi törvényeket az akcióval?

R. G.: Egyetlen mondanivalóm van az európai országoknak: ébresztő, Európa! A terrorizmus nagyon közel költözött Európához is, fel kell ébredni, mielőtt túl késő lesz.

BŐHM ÁGNES

Fókuszban

Ördög és pokol

Tovább mélyült az izraeli-palesztin konfliktus a Hamász szellemi vezérének hétfői likvidálásával. A Gázai övezetben lévő zsidó telepek egyoldalú kiürítése aligha jelent kiutat az erőszak ördögi köréből, miközben az Egyesült Államok tétlen szemlélőnek vagy tehetetlennek tűnik a forrongó térségben.

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Alakul a nyitás időterve Ausztriában, ahol hetente 2 millió koronavírusteszt készül

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára