Tetszett a cikk?

A múlt héten ért véget Görögországban a Herkules Pajzsa nevű gyakorlat, amelynek két hete alatt szigorúan titkos...

A múlt héten ért véget Görögországban a Herkules Pajzsa nevű gyakorlat, amelynek két hete alatt szigorúan titkos körülmények között egyebek mellett bombarobbantásokra, vegyi támadásra, repülőgép-eltérítésre és pusztító vírus kitörésére való reagálást szimuláltak. Az olimpia biztonsága München, 1972 óta központi kérdés, és erre a görög kormány, illetve az athéni szervezőbizottság a rendezésre szánt mintegy 6 milliárd euróból a becslések szerint 600 milliót fordít. Ez a háromszorosa annak, amit Sydney költött, ám a tárca szélesre nyitása az USA elleni 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, illetve az idén március 11-ei madridi robbantássorozat után több mint érthető, különösen, hogy Görögország szárazföldi határai nehezen védhetőek, nem beszélve a földközi-tengeri "bejáratról" az ezernyi kis szigettel.

A szigor egyelőre minimális - a Faliron negyedbeli sportcsarnokba elegendőnek bizonyult a sajtóigazolvány, illetve az erre adott akkreditációs nyakbavaló bemutatása, táskavizitnek és főleg a repülőterekről ismert detektoros kapunak nyoma sem volt -, ám a játékok ideje alatt Athént és környékét mintegy 50 ezer biztonsági ember, rendőr és katona védi majd. Az amerikai Science Applications International Corp. 300 millió dollárért épít egy csúcstechnológiai megfigyelő központot, amely a város utcáin, kiemelt épületeiben, illetve az olimpiai létesítményeknél elhelyezett másfél ezer kamerából, a sebezhetőnek tartott tengerparti szakaszoknál telepített mozgásérzékelőkből, valamint a vegyi, biológiai és nukleáris támadás jelzésére alkalmas műszerekből beérkező információkat dolgozza majd föl.

Athén támogatást kért az Észak-atlanti Szerződés Szervezetétől (NATO) is. Egyáltalán nem szokatlan dolog, hogy nagyobb európai, illetve amerikai rendezvények szervezőinek a NATO védelmi segítséget nyújt - mondták a HVG brüsszeli tudósítójának a szövetség központjában, felidézve, hogy ez történt az utóbbi években például a sevillai EU- és a prágai NATO-csúcstalálkozón, de a Salt Lake Cityben tartott téli olimpia esetében is. Görögországban viszont ügyelni kell az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben komoly fenntartásokkal viseltető lakosság érzéseire, ezért a kommandósból lett új közrendvédelmi miniszter, Jorgosz Vulgarakisz igyekezett hangsúlyozni: a szövetség katonái nem lépnek az ország területére. A NATO ehelyett várhatóan vadászrepülőgépekkel és a németországi bázisokról átirányított AWACS felderítőgépekkel segít majd a légtér őrzésében, a Földközi-tengeren pedig az USA hatodik flottája közreműködik a gyanús hajók megállításában.

Fókuszban

Csak az ég tudja

Bő négy hónappal a nyári olimpiai játékok előtt úgy tűnik, legfeljebb Zeusz és istentársai segítségével tudják zökkenőmentesen megszervezni a világ legjobb sportolóinak augusztusi seregszemléjét Athénban, ahol az idővel versenyt futva nyesegetik az ambiciózus projekteket. Az is kétséges, a város elavult infrastruktúrája elbírja-e a sportolók, sportvezetők és nézők hadát.

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról