Tetszett a cikk?

A sydneyi sikerkovácsok közül a négy éve gyűrűn aranyérmes Csollány Szilveszter lett az olimpiai kvalifikációs...

A sydneyi sikerkovácsok közül a négy éve gyűrűn aranyérmes Csollány Szilveszter lett az olimpiai kvalifikációs rendszer legnagyobb magyar vesztese, aki - miután a honi tornászok siralmasan szerepeltek a tavaly augusztusi anaheimi világbajnokságon, s csupán egy indulási lehetőséget szereztek - be is fejezte a versenyzést. Csollány egyébként azért nem szerepelt az előminősítő tornán, mert a nemzeti indulási jogokat az összetett versenyre alapozva osztották ki, ami a gyűrűspecialistának nem erőssége. Ez a szabály a tornára érvényes, más sportágakban ettől eltérő a rendszer: vagy előre meghirdetett kvalifikációs versenyeken osztanak bizonyos számú kvótát a legjobb helyezetteknek, amit aztán a nemzeti szövetség akár más versenyzőnek is odaadhat, vagy pedig az adott versenyszámra megszabott szinteket kell teljesíteni.

Nincs még kvótája a Sydneyben második helyezett Balogh Gábor öttusázónak, aki azért reménykedhet, mert sportágában a kvalifikációs versenyeken szerzett pontok alapján is osztanak helyeket. Biztosan nem lesz athéni olimpikon viszont Bárdosi Sándor, a sydneyi olimpián ezüstérmes, vagány nyilatkozataival közönségkedvenccé vált birkózó. Bárdosinak nem sikerült kvótát szereznie Athénra, sőt sportszerűtlen viselkedésére hivatkozva az utolsó kvalifikációs versenyen mást indítottak helyette, aki nem végzett indulási jogot érő helyen. Nem rontja a birkózók korátlagát a 46 éves Növényi Norbert, az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka, aki nehézsúlyúként reaktiválta magát, majd - még azelőtt, hogy megmérkőzött volna a súlycsoportban kvótát szerző Deák Bárdos Mihállyal - egy nyertes és egy vesztes párharc után fájó derekára hivatkozva feladta a további küzdelmeket a hét végi kötöttfogású országos bajnokságon. Ott lesz viszont Athénban egy másik küzdősport veteránja, a cselgáncsozó Kovács Antal, aki 1992-ben Barcelonában nyert aranyérmet, s paksi lévén azután vált Atom Anti néven ismertté.

A Csollányéhoz és Bárdosiéhoz hasonló veszteségekkel együtt is több magyar sportoló - várhatóan 200-210 - utazik az olimpiára, mint négy éve, amikor 190-en vettek részt a játékokon. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Sydneyben győztes férfi vízilabdázókon és az ezüstérmes női kézilabdázókon kívül Athénra e két sportág ellenkező nemű csapatai is megszerezték az indulási jogot. A sportvezetők eddigi nyilatkozatai alapján a nyolc aranyat és 17 érmet jelentő sydneyi szereplés megismétlését várják a csapattól, miközben emberemlékezet óta tavaly esett meg először, hogy magyar férfi egyéni sportoló nem nyert világbajnokságot.

Az olimpiai felkészülésre a tavalyi 1,4 milliárd forint után az idén 1,495 milliárd jut a költségvetésből, ezen felül 248 millió forinttal támogatja magát az athéni részvételt a magyar állam. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) emellett évi 250-300 millió forint szponzori bevétellel, illetve ezt meghaladó természetbeni támogatással számol. Gyémántfokozatú támogatóként a sportfelszerelésekkel fizető Adidas Budapest Kft. és az állami tulajdonú Szerencsejáték Rt. társaságában a legnagyobb MOB-mecénások között szerepel a Westel Mobil Távközlési Rt., amely május 1-jétől T-Mobile Magyarország Távközlési Rt.-re változtatja nevét. "Erről még nem kaptunk hivatalos értesítést, az ilyenkor felmerülő költségek a névváltoztatót terhelik" - mondta a HVG-nek Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója. A HVG-nek a részleteket firtató érdeklődésére a Westelnél elmondták, hogy "az olimpiát már T-Mobile Magyarországként támogatják". A cég szerint a sportkapcsolataikat tovább erősítő márkaváltásnál a gyorsaság mellett az ésszerűség is szempont lesz. Visszatért a MOB szponzorai közé a Baumgartner Zsolt Forma-1-es pilóta támogatásából való kihátrálással, illetve a Horvát Labdarúgó-szövetséggel kötött reklámszerződésével vihart kavart Mol Rt. (HVG, 2004. január 24.), amely egyelőre egy évre lett az olimpiai bizottság aranyfokozatú főtámogatója, ami legalább 40 millió forint leszurkolását feltételezi.

"A sok utazást megkövetelő kvalifikációs rendszer nagyon megdrágítja a felkészülést, az állami támogatás pedig csak a szűken vett olimpiai csapat részvételét fedezi" - sorolta a kiadási tételeket a HVG-nek Molnár. A MOB ezért 150 millió forinttal egészíti ki az állami apanázst, és kilenc-tíz napra vendégül látja Athénban az olimpián részt vevő sportági szövetségek elnökeit. Fizetni kell az olimpiára utazó edzők 20-25 százaléka után is: a várható csapatlétszám után 100-110 fős edzői különítmény ellátását biztosítják a rendezők - amiben benne van a 27 egészségügyi segítő is -, de a magyar versenyzőket ennél többen kísérik, s a kvótán felüliek után napi 110 eurót kell leszurkolni.

Ez nem lehet akadálya a jó szereplésnek, mint ahogyan az sem, hogy az olimpiai falu hat-nyolc fős lakásaiban egy-egy hűtőt és televíziót béreljen a MOB. "Sydneyben 7 millió forintot költöttünk erre" - adott támpontot az árakhoz Molnár, hozzátéve, hogy olcsóbban az esetleg otthonról hozott berendezésekkel sem úszhatnák meg a dolgot, mivel például nem a tévékészülék bérlése a drága, hanem a kábelcsatlakozás. Az alapállapotában szobánként két ággyal felszerelt üres lakásokat jelentő szállásokat az utóbbi olimpiák legszínvonalasabbjának nevezte a sportvezető, mondván, "nem konténer, és még légkondi is van".

KELEMEN ZOLTÁN

Fókuszban

Csak az ég tudja

Bő négy hónappal a nyári olimpiai játékok előtt úgy tűnik, legfeljebb Zeusz és istentársai segítségével tudják zökkenőmentesen megszervezni a világ legjobb sportolóinak augusztusi seregszemléjét Athénban, ahol az idővel versenyt futva nyesegetik az ambiciózus projekteket. Az is kétséges, a város elavult infrastruktúrája elbírja-e a sportolók, sportvezetők és nézők hadát.

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton

Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton