Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tavaly július végén felfüggesztett K&H Equities Rt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tavaly július végén felfüggesztett K&H Equities Rt. a múlt csütörtöktől ismét teljes jogkörrel működik. A bankcsoport arról nem ad tájékoztatást, vajon a kisebb ügyfelek közül hányan hagyták el a brókercéget, ám a HVG információi szerint megmaradtak a még a jogelőd ABN Amro Equitiestől örökölt nagy külföldi befektetők, például nyugdíjalapok. Hogy az Equities helytállhasson a Kulcsár Attila által a rendőrségi feltételezések szerint legalább 10 milliárd forinttal megrövidített magyar ügyfeleivel szemben, a tulajdonos Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) tavaly év végén 8,6 milliárd forinttal támogatta meg. A tőkeinjekcióból 666 millió a brókercég korábban 637 millió forintos jegyzett tőkéjét gyarapította.

A jelek szerint tehát az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Múlt szombaton délután fél 2 tájt például a házi őrizetben lévő Rejtő E. Tibor, a K&H egykori első embere, a Kulcsár-ügy egyik gyanúsítottja ráérősen sétálgatott a Lánchíd pesti hídfőjénél. Kollár Károly, Rejtő védője a HVG kérdésére elmondta: a bíróság engedélyezte védencének, hogy hetente egyszer meglátogassa idős édesanyját, s a bankár gyalog szokta megtenni az utat. Miközben, a rendőrség karmaiból kimenekített, a Fővárosi Főügyészségen vallomást tevő Rejtőnek már ezt is szabad, a Gyorskocsi utcában fogva tartott, a vallomástételt egyelőre megtagadó Kulcsár Attila egy darabig aligha számíthat hasonló szabadságfokra. Ismerősei szerint a megbukott alkusz még jó ideig hallgatni fog - sokan nem zárják ki, hogy bizonyos engedmények fejében szólalna meg a múlt keddig Ausztriában kiadatási őrizetben tartott, az őt eredetileg pénzmosásban is bűnösnek tartó magyar hatóságoknak "csak" sikkasztás és okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt átadott Kulcsár, aki a bécsi fogdában állítólag épp a mosodában dolgozott. A reménybeli vádalku tárgyában rendelkező ügyészek mindenesetre újabban mintha kisebbítenék Kulcsár és Rejtő szerepét - az eddig mellékszereplőnek tartott Schönthal Henrik vállalkozó, a pénzmosásgyanús Montrade Ltd. nemzetközi elfogatóparanccsal keresett volt vezetője középpontba helyezésével. E forgatókönyv szerint a jelenleg 64 éves, karrierjét a londoni IBUSZ-képviseleten felfuttató - s a hírszerzésnek is dolgozott - üzletember magánemberként évek óta jó kapcsolatot ápolt Rejtővel, pénze egy részét pedig a K&H-ban fialtatta. A bank offshore cégeken keresztül történő megcsapolásának ötlete tőle származik - vélik ügyészségi berkekben, míg az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) Schönthalt továbbra is csak az ügy "számos fontos gyanúsítottja" egyikének tekintik. Schönthal pedig mintha megneszelte volna a botrányt: a brókerügy tavaly nyári kipattanása előtt néhány hónappal minden magyarországi vagyonát pénzzé tette, s Floridába távozott.

Noha Kollár Károly ügyvéd a HVG-nek határozottan cáfolta, más jelek is arra utalnak, hogy Rejtő sajátos egyezséget kötött az ügyészséggel, azt azonban nem tudni, kiket dobott fel egykori bankártársai és a K&H Equities Rt. ügyfelei közül, mint Kulcsár lehetséges cinkosait a sikkasztásban. Az ORFK mindenesetre a bróker hazahozatala másnapján sajtótájékoztatón közölte: a K&H hét feljelentést tett a rendőrségen, amelyekben összesen tíz személyt nevezett meg mint feltételezett bűntársakat (már tavaly nyár óta gyanúsított Tóth Éva, Kulcsár egykori székhelye, a Vígadó téri központi bankfiók volt vezetője, valamint Kulcsár két hajdani asszisztense, Balassa Katalin és Pinizsi Hajnalka). Az ORFK is arra készül, hogy újabb gyanúsítottakat nevez meg, akik - állították a rendőrök - nem a bank feljelentéseiben szereplő személyek.

A K&H arról nem ad ki semmilyen információt, milyen alapon talált gyanúsnak egyes ügyfeleket, akik egyébként a károsultak között is szerepelnek. Az üggyel foglalkozó jogászok azt feltételezik, lesz némi átfedés a leendő gyanúsítottak, valamint azok között, akiknek a számláját korábban zároltatta a rendőrség, arra hivatkozva, hogy legyenek bár jóhiszeműek, bűncselekményből eredő pénzt nem tarthatnak meg. Az összesen 17 számlatulajdonost sújtó zárolás érintett magánembereket és vállalkozásokat is, így például a Kulcsárral ezer szálon összekapcsolódó Britton-cégeket vagy a nagyváradi Mudura Sándor és fia nevéhez köthető szolnoki Ramexa Rt.-t (HVG, 2003. november 22.).

A munkaügyi bíróság eközben visszahelyezte vezérigazgató-helyettesi állásába a K&H lakossági üzletágért felelős korábbi vezetőjét, Várkonyi Editet, akinek 2002 nyarán Rejtő mondott fel, állítólag azért, mert nem tudott együtt dolgozni Kulcsárral. A bank hivatalosan részben átszervezéssel, részben azzal indokolta Várkonyi eltávolítását, hogy egyes jelzáloghitel-ügyleteknél nem a belső szabályoknak megfelelően járt el, ám a bíróság mindezt alaptalannak találta. Várkonyi sorsáról a bank április 28-ai igazgatósági ülése dönt majd, mivel a helyét azóta betöltötték, s így most a K&H-nak két lakossági vezérigazgató-helyettese van.

GYENIS ÁGNES, RÁDI ANTÓNIA

Fókuszban

Jogot formálnak

Habár a parlament a hét elején már korrigálta is a lex Szász néven ismert, nemrég részlegesen alkotmányellenesnek minősített befektetővédelmi törvényt, az alkotmánybírák egymást követő elmarasztaló határozatai alighanem presztízsveszteséget okoznak a kormánykoalíciónak. A tavaly nyár óta Holló András vezette testület távolról sem látszik olyan kesztyűs kézzel bánni a jelenlegi hatalommal, mint annak idején a Németh János által irányított bíróság az Orbán-kabinettel.

Piszkos alkut ajánl az állam a rokkantnyugdíjasoknak

Piszkos alkut ajánl az állam a rokkantnyugdíjasoknak

Feltételekkel, de elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

Feltételekkel, de elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon

Lassabban öl, mint a koronavírus, de több embert: az ülőéletmód-járvány

Lassabban öl, mint a koronavírus, de több embert: az ülőéletmód-járvány