Tetszett a cikk?

Hat bő esztendő után szűkebbnek bizonyult a könyvszakmában a hetedik: az 1997 óta tartó - évente 12-23 százalékos -...

Hat bő esztendő után szűkebbnek bizonyult a könyvszakmában a hetedik: az 1997 óta tartó - évente 12-23 százalékos - forgalomnövekedés után 2003-ban lényegében stagnált a könyvpiac, 9205 címből alig 6 százalékkal, 56,87 milliárd forintra nőtt a bolti áron számított eladás. A piaci szereplők szerint azonban tragédiáról nincs szó, csak elérkezett a konszolidáció ideje. Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó Kft. ügyvezetője úgy véli, a korábbi felfutás motorjai kifulladtak: a napi politikán, illetve a népszerű tévéműsorokon "élősködő" könyvekből nem bír el többet a piac. A nagy boom - amellyel párhuzamosan három-négyszeresére nőtt a bolti alapterület - Csordás szerint "betett az igazi könyveknek". Az üzletek kénytelenek az áru gyorsabb forgatására törekedni, ez pedig nem kedvez például a 15 évre nyomott Dosztojevszkij-köteteknek. Kolosi Tamás, a Líra és Lant Rt. (LL) többségi tulajdonos elnök-vezérigazgatója úgy véli, a növekedés eddig jórészt az áremelésekből táplálkozott, ám a könyvek jelentős részének ára már megközelítette a nyugat-európai színvonalat.

A tavalyi teljesítmény halványulásába belejátszott a legnagyobbak között jegyzett Magyar Könyvklub Rt. (MKK) megingása. A 2002-ben még 5,6 milliárd forint forgalmú, addig fénysebességgel növekvő vállalkozás tavaly óta fizetési gondokkal küzd (HVG, 2004. január 24.), s a múlt évben 4,7 milliárd forint nettó árbevételt és az előzetes adatok szerint mintegy 10 millió forint nyereséget könyvelhetett el. Az idén néhány hétre zárva is tartotta üzleteit, miután két és fél millió darab könyvet rendelt vissza 58 tagú bolthálózatából, hogy elszámolhasson 1400 kiadó partnerével. A piacon az MKK adósságát a teljes könyvesszakma évi 5-6 százalékosra becsült jövedelmezőségéhez fogható összegre, több mint 2 milliárd forintra teszik, s ilyen alapon úgy vélik, az MKK megroppanása a kisebb tőkeerejű kiadók sorát temethetné maga alá. Hegedűs István, a Könyvklub résztulajdonos-elnöke azonban a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy összes adósságuk nem több 700-800 millió forintnál, a kiadók felével rendezték tartozásukat, s a többiekkel 3-4 héten belül megegyezhetnek. Feltéve, hogy azok elfogadják: a leszállított és megmaradt könyvekért nem kérik a fix összegű szerződésekben szereplő pénzt.

Az MKK hirtelenjében egy sor kármentő lépést tett, mindenekelőtt 500 millió forint tőkebevonásra kerített sort, aminek fejében 49 százalékos részesedést szerzett a cégben a svájci bejegyzésű V & R Holding AG (HVG, 2004. április 3.). Logisztikai üzletágát januárban átadta a Novotrade Rt. érdekeltségébe tartozó, a kiadók és a kiskereskedők közti üzleti ügyek internetes lebonyolítására szakosodott Sunbooks Kft.-nek. Mi több, a pénzükért sorban álló cégeket az MKK úgy tájékoztatta: "adósságaink rendezésének ügyében vegye fel a kapcsolatot a Sunbooks Kft.-vel". Az MKK stratégiaváltásra készül, egy hónap múlva már csak az értékesítéssel foglalkozik, klubrendszerű értékesítésre, vidéki boltokra és üzletkötői hálózatára koncentrál, a kiadókkal való kapcsolattartást a Sunbooksra testálja. Főállású dolgozóinak számát az egy évvel ezelőtti 450-ről 320-ra csökkenti, a mellékállásúakét viszont 170-ről 500-ra növeli az átszervezés, azaz május végére. Hegedűs szavaival akármennyire "etiópra" sikeredett az első három hónap, a Könyvklub az idén 6,5 milliárd forintos forgalmat célzott meg.

A másik három nagy lánc eredményén nem látszott meg a megtorpanás, noha az MKK kedvezményesen árult könyveivel nyomta a piacot. A nagy alapterületű boltokra esküdő, Alexandra könyváruházaival a plazákban terjeszkedő Pécsi Direkt Kft. mintegy 20 százalékkal, 7 milliárd forintra növelte árbevételét. A fővárosban 26, vidéken egy bolttal rendelkező Libri Könyvkereskedelmi Kft. 6 milliárd forint körüli bevétele 18 százalékkal haladta meg az előző évit. A 19 saját tulajdonú és 32 franchise rendszerű boltot működtető, több kiadóban is érdekelt LL 5 milliárd forintos bevételről és a legnagyobb vetélytársakéhoz hasonló, 20 százalék körüli forgalombővülésről számolt be a HVG-nek. Igaz, a könyvpiaci átlagnál erőteljesebb növekedést Kolosi annak tudja be, hogy tavaly megnyitotta az LL fővárosi nagykereskedését, újabb boltok csatlakoztak a franchise-hálózathoz, és a mérlegbe már beszámított a két éve megvásárolt Corvina Kiadó Kft. teljesítménye is (HVG, 2002. október 11.). Az LL viszonylag jól jött ki az MKK-val történt adósságrendezésből, a Könyvklub tartozásai fejében ugyanis három üzletet ad át, s a Corvina átveszi a 40 címből álló Marco Polo útikönyvsorozatot.

Az előzetes adatok szerint megszorongatja a kiadók toplistájának első helyén álló, a könyvforgalom negyedét adó tankönyvpiacon meghatározó, állami tulajdonú Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) Rt.-t a holland Wolters Kluwer International Holding B.V. érdekeltségébe tartozó KJK-Kerszöv Kft. a maga 4,1-4,2 milliárd forintos forgalmával. Az, hogy az NTK stabilizálja-e vezető pozícióját, már a privatizációra váró cég új tulajdonosától függ. Az idevágó kormányhatározat azonban erre az évre nem sok jót ígér: e szerint az NTK nem kezdhet új tevékenységet, a működéséhez közvetlenül nem szükséges pénzügyi eszközöket pedig ki kell vonni a tavaly rekordnagyságú, 530 millió forint konszolidált nyereséget termelő cégből. Kevésbé elégedettek a kisebb kiadók, legalábbis a kereskedőket is tömörítő szakmai szervezetükhöz, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesüléséhez megküldött 11 pontos ajánlásukban a jóformán kizárólag bizományosi rendszerű kereskedést kárhoztatják, egyenesen a szakma leromlását, a könyvek elkótyavetyélését emlegetve. Jelenleg ugyanis a kereskedők nem vesznek, csak eladnak, azaz jellemzően csak az eladott példányok után fizetnek havonta, a kockázat ily módon kizárólag a kiadóké. Amelyek azt tartanák üdvösnek, ha legalább a készlet egyharmadát fixen megvennék a kereskedők. Továbbá sokallják a 45 százalék körüli árrést, ami mellett a kereskedők néha még azt is előírják, hogy a promóciós költségeket is a kiadó viselje.

VITÉZ F. IBOLYA

Fókuszban

Az írás az, ami megmarad

Irodalmi nagyágyúk részvételével és a kölcsönösség jegyében, Németország díszvendégségével rendezik meg az e héten nyíló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Amelyen részt venni változatlanul presztízskérdés a dinamikájában - többesztendei látványos prosperálás után - megtorpant magyar könyvpiac szereplőinek.

Tíz kilót hízott három hét alatt Mark Wahlberg, a gyomorforgató receptet is elárulta

Tíz kilót hízott három hét alatt Mark Wahlberg, a gyomorforgató receptet is elárulta

4 ezer vendéget várnak a hétfőn kezdődő budapesti úszó Eb-re

4 ezer vendéget várnak a hétfőn kezdődő budapesti úszó Eb-re

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt a Momentum

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása miatt a Momentum