Tetszett a cikk?

Évtizedeken át igazgatta a Frankfurti Könyvvásárt a 66 éves Klaus-Peter Weidhaas, aki most a Budapesti Nemzetközi...

Évtizedeken át igazgatta a Frankfurti Könyvvásárt a 66 éves Klaus-Peter Weidhaas, aki most a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezését segíti tanácsaival. Az évi nyolcvanezer új címmel igencsak méretes német könyvpiac után a nagyságrenddel kisebb magyarországi könyvkiadás sem ismeretlen a frankfurti igazgatói poszttól magas állami kitüntetéssel búcsúzott könyvmenedzser számára. Mint azt a HVG-nek elmondta, először 1993-ban döntöttek úgy, hogy segítséget nyújtanak az állami könyvkiadás és -kereskedelem összeomlása után kialakult helyzetben. A kelet-európai átalakulás előtti évek frankfurti tapasztalata megmutatta, a régió országaiban nagyon jó könyveket tudnak írni és nyomtatni - csak éppen azt nem tudják, hogyan kell azokat eladni. "Hogy ezt is megtanulják, workshopokat, marketingtanácskozásokat szerveztünk, s ennek jegyében működtünk közre az első Budapesti Könyvfesztivál megrendezésében is" - emlékszik a kezdetekre.

Ám nem ekkor kezdődött Weidhaas ismeretsége a magyar könyvpiaccal: 1971-ben rendezett (nyugat)német könyvbemutatót Pesten, Szegeden és Debrecenben, ám a kezdeményezés, mint most feleleveníti, "tragikus véget ért" - mégpedig a Weidhaas által "kiváló emberként" emlegetett magyarországi partnere, a politikából akkorra már a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése élére száműzött Tömpe András MSZMP kb-tag elleni támadások, s végül Tömpe 1971-ben elkövetett öngyilkossága miatt.

Volt még egy második kísérlete is a kétoldalú kapcsolatok intenzifikálására, mégpedig a hetvenes évek vége felé. "Azt terveztem, hogy a Frankfurti Könyvvásár indítson egy sorozatot Kis országok - nagy irodalom címmel, s elsőként Magyarországot szerettem volna bemutatni" - idézi fel kezdeményezését, amely azonban, Weidhaas szerint elsősorban a német fél ellenállása miatt, megbukott. A végül az 1999-es frankfurti díszvendégség formájában ("Ezt tulajdonképpen 1997-re terveztük Magyar Bálinttal, csak közbejöttek a portugálok" - emlegeti fel az utolsó, intézményes késlekedés okát Weidhaas) megfelelő prezentációt kapott magyar irodalomnak a könyvszakember szerint, a nyelvi elszigeteltség miatt, szüksége is van valamiféle kijáratra a világ felé, s ezt a jelek szerint a német könyvpiacon keresztül találta meg. Ebben szerinte az is szerepet játszott, hogy nemcsak a könyvek kitűnőek, hanem szerzőik is kiválóan beszélnek németül.

WEYER BÉLA / BERLIN

Fókuszban

Az írás az, ami megmarad

Irodalmi nagyágyúk részvételével és a kölcsönösség jegyében, Németország díszvendégségével rendezik meg az e héten nyíló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Amelyen részt venni változatlanul presztízskérdés a dinamikájában - többesztendei látványos prosperálás után - megtorpant magyar könyvpiac szereplőinek.

Szuperritka Ferrarival lepte meg magát Cristiano Ronaldo

Szuperritka Ferrarival lepte meg magát Cristiano Ronaldo

Heiko Maas: Bárki kitalálhatja, hogy a magyar kormány miért blokkolja a Kínával szembeni kiállást

Heiko Maas: Bárki kitalálhatja, hogy a magyar kormány miért blokkolja a Kínával szembeni kiállást

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák

Tűzfalhiba miatt volt gond az EESZT-vel, nem tudtak receptre felírt gyógyszereket kiadni a patikák