Tetszett a cikk?

Az idei Lipcsei Könyvvásár ünnepélyes megnyitóján Lettországot képviselve Sandra Kalniete korábbi külügyminiszter...

Az idei Lipcsei Könyvvásár ünnepélyes megnyitóján Lettországot képviselve Sandra Kalniete korábbi külügyminiszter mondott beszédet. Az angol szöveg egy passzusa hallatán a meghívott vendégek egyike felkapta a fejét, majd megvárva a német fordítás befejezését, felállt és távozott. Salomon Korn, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnökhelyettese később meg is erősítette: tiltakozásul hagyta ott a rendezvényt. Kalniete ugyanis azt fejtegette, hogy a vasfüggöny mögött a szovjet rendszer ugyanolyan népirtást követett el, mint a németek, tehát a két totalitárius rendszer, a kommunizmus és a nácizmus egyforma.

Kalniete családját a szovjet hatóságok Szibériába száműzték, s a későbbi külügyminiszter asszony csak hétéves korában láthatta meg hazáját. De megláthatta - ellentétben azzal a hetvenezer lettországi zsidóval, akiket a rigai hatóságok aktív közreműködésével irtottak ki, idézte fel a történelmet tiltakozása magyarázataként Salomon Korn, hozzátéve azt a Németországban magától értetődő nézetet, miszerint a kommunista rendszerekben - bármilyen diktatórikusak voltak is - volt esély a túlélésre, a nácik által viszont születésüknél fogva rendeltettek halálra az üldözöttek.

A terv szerint végrehajtott népirtás nem vethető össze a kommunista rendszerek bűneivel - ezt már a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung vetette Sandra Kalniete szemére, akinek nézeteit sajátos megvilágításba helyezi, hogy rövidesen ő lesz a tíz új EU-biztos egyike.

Fókuszban

Az írás az, ami megmarad

Irodalmi nagyágyúk részvételével és a kölcsönösség jegyében, Németország díszvendégségével rendezik meg az e héten nyíló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Amelyen részt venni változatlanul presztízskérdés a dinamikájában - többesztendei látványos prosperálás után - megtorpant magyar könyvpiac szereplőinek.

Egy friss kutatás szerint a magyarok nem akarják, hogy pénzt fizessenek az oltásért

Egy friss kutatás szerint a magyarok nem akarják, hogy pénzt fizessenek az oltásért

Adna 450 millió dollárt egy képért, amelyet talán Leonardo festett?

Adna 450 millió dollárt egy képért, amelyet talán Leonardo festett?

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája

A Horthy-hódolat az Orbán-kultusz igazi mintája