Tetszett a cikk?

Az EU fekete báránya lett a csatlakozási tárgyalások során még számos, főként gazdasági tekintetben a tagjelöltek...

Az EU fekete báránya lett a csatlakozási tárgyalások során még számos, főként gazdasági tekintetben a tagjelöltek éllovasának minősült Ciprus, miután a múlt szombaton megrendezett referendumon a kettéosztott sziget lakossága elvetette az ország újraegyesítését. Ciprus azzal, hogy a görög és a török közösséget elválasztó, az ENSZ által ellenőrzött ütközőzónával kettéosztott államként - amelynek északi területeit az unióba törekvő, NATO-tagállam Törökország immáron 30 éve megszállás alatt tartja - lesz az EU tagja, számtalan megoldhatatlan jogi probléma elé állítja Brüsszelt.

A ciprusi görögök mégis győzelemként ünnepelték, hogy 75,8 százalékban nemet mondtak a Kofi Annan ENSZ-főtitkár nevével fémjelzett egyesítési tervre. A ciprusi törökök is triumfáltak az ütközőzóna túloldalán, amiért az egyidejűleg megtartott népszavazáson 64,9 százalékban az Annan-terv mellett tették le a voksukat, ám a szigetország egyesítéséhez mindkét oldal támogatására szükség lett volna. A fővárost, Nicosiát is megosztó zöld vonal görög oldalán jóval visszafogottabbak voltak az ünneplők: a központi Elefteria téren alig félszázan gyülekeztek, míg a város túlsó felén, a Török Köztársaság alapítójáról, Kemal Atatürkről elnevezett téren több ezren tolongtak lelkesen, EU-zászlót lobogtatva.

Egyik fél öröme sem lehet teljes. A ciprusi görögök ugyan EU-tagok lesznek, ám az unió keményen megleckéztetheti őket. Számolniuk kell azzal, hogy az északon állomásozó 35 ezres török hadsereg továbbra is ott marad, és vele együtt az Anatóliából betelepített törökök. Nicosia, Európában utolsóként, továbbra is kettéosztott város. A görögök semmit sem kapnak vissza az elfoglalt északi területekből, pedig az Annan-terv szerint a földközi-tengeri szigetország jelenleg 37 százalékán élő törököknek 8 százaléknyi területrészt, köztük a tengerparti Varosha üdülőkomplexumot, valamint a citrustermő Morphou vidéket is át kellett volna adniuk.

A görög ciprióták döntése nyomán szinte áldozatként kezelt ciprusi törökök sajnálhatják, hogy egyelőre kimaradnak az EU-ból, ám ezért politikai és gazdasági téren - mint azt Brüsszel, Washington és az ENSZ is jelezte - busásan kárpótolják őket. A leghamarabb a kereskedelmi embargó feloldására számíthatnak, így kitörhetnek gazdasági elszigeteltségükből. Fennáll a veszélye, hogy Brüsszelben úgy döntenek, a szigetországot széltében átmetsző, épp egy éve megnyitott ütközőzónát az EU külső határává nyilvánítják, ami egyet jelentene az eddig csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság önálló államként való elismerésével. Pedig a csatlakozási szerződés szerint az unióba a szigetország egésze lép be, azzal a kitétellel, hogy a nicosiai kormánynak nincs lehetősége az északi országrészek fölötti ellenőrzésre. Az igennel szavazó török közösséget megjutalmazni kívánó uniós külügyminiszterek tanácsa mindenesetre hétfőn úgy döntött, a sziget északi része mindenképpen megkapja az országrész újjáépítésére szánt 259 millió eurót.

A ciprusi görögök ezúttal nem tudtak felülkerekedni érzelmeiken, ami nem csoda, hiszen Taszosz Papadopulosz elnök és a legnagyobb parlamenti párt, a kommunistából mára urbánus szocialistává változott AKEL épp erre építette kampányát. Azt hajtogatták, hogy az Annan-terv végső változata legalizálja az 1974-es - az athéni katonai junta sugalmazására Nicosiában végrehajtott puccsra "válaszoló" - török megszállást és az észak-ciprusi államalakulatot. Nicosia elfogadhatatlannak tartotta, hogy a török hadsereg létszámát csak 18 éves távlatban csökkentették volna 650 főre, ráadásul - miközben a ciprusi görögök visszatérése az elfoglalt területekre és ingatlanvásárlásaik korlátozottak - az északi országrészekbe betelepített, hivatalosan mintegy 80 ezer, a valóságban azonban a 200 ezres lakosság több mint felét kitevő anatóliai török közül 45 ezren ciprusi állampolgárságot kaptak volna.

Nicosiát az utóbbi hetekben szinte elborították a nemet jelentő görög "ohi" feliratok: a házak fala, az ablakok, az autók mellett az álláspontjukat nyilvánosan vállaló ciprusi görögök még a ruhájukra is felragasztották, sőt az ütközőzónában a görög "határőr"-bódé oldalán is ott díszelgett. Sokan viseltek "ohi" feliratú pólókat, sapkákat, jelvényeket. A kampány az iskolákba is befurakodott, Nicosia-szerte alsó tagozatosok osztogatták a kampányanyagokat; volt olyan iskolaépület, amelynek a falára "a halott török a jó török" feliratot is felmázolták, amit a hatóságok gyorsan lemeszeltek. A HVG helyszínen járt tudósítójának nyilatkozó járókelők szinte mind a Papadopulosz által hangoztatott érveket szajkózták, még a törökökkel szembeni félelmeiket csak szüleik, nagyszüleik emlékeire építő fiatalok is, akik persze bőszen hangoztatták a vallási különbözőségből fakadó ellenérzéseiket.

Ilyen körülmények között aligha hathatott több elismert politikus, köztük az újraegyesítési tárgyalásokat hosszú időn át vezető két exelnök, Gláfkosz Kleridesz, valamint Jorgosz Vasziliu érvelése, miszerint a rendezési tervvel a szigetországban élő törökök létszáma mindenképpen csökkenne, s ezzel enyhülne a katonai fenyegetettség. A nicosiai kormány viszont nem látott kellő garanciát az Annan-terv megvalósulására. Hiába próbálkozott Annan az ENSZ Biztonsági Tanácsában garanciát biztosító állásfoglalást átverekedni, két nappal a referendum előtt Oroszország ezt megvétózta - egyes hírek szerint az Annan-tervet ellenző kormánypárt, az AKEL közbenjárására.

A ciprusi törökök most úgy érzik, a görög ciprióták cserbenhagyták őket. Azzal, hogy meghiúsult az újraegyesítés, nem tudnak megszabadulni a rendezési folyamatot mindvégig ellenző Rauf Denktas elnöktől. Denktas közölte, nem mond le, hiszen elérte célját: az újraegyesítés - bár a ciprusi törökök megszavazták - egyelőre elmarad. A folyamat továbbvitelére egyetlen lehetőség kínálkozik - állította Vasziliu exelnök a HVG kérdésére -, az újbóli referendum a most elutasított Annan-tervről, ami szerinte megfelelő kommunikáció esetén akár pozitív eredményt hozhat.

TÁLAS ANDREA / NICOSIA

Fókuszban

A jövő veletek ugyanitt

Az Európai Unió történetének legnagyobb, 10 országgal való bővítésével május elsején véget ér a kontinens politikai megosztottsága, az eddig az unióhoz jobbára egyoldalúan alkalmazkodó új tagok ezentúl maguk is részt vehetnek Európa jövőjének alakításában. A történelmi pillanatot hol politikai konfliktusok, hol gazdasági aggodalmak árnyékolják be.

Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását a Pfizer-vakcinával

Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását a Pfizer-vakcinával

Varga Judit objektív vizsgálatra számít Brüsszeltől

Varga Judit objektív vizsgálatra számít Brüsszeltől

Kiutasítottak az új-zélandi parlamentből egy képviselőt, mert harci táncba kezdett

Kiutasítottak az új-zélandi parlamentből egy képviselőt, mert harci táncba kezdett