Tetszett a cikk?

Két héttel a megjelenése után a New York Times bestsellerlistájának élére került a 2001.

Két héttel a megjelenése után a New York Times bestsellerlistájának élére került a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás előzményeit vizsgáló kétpárti bizottság jelentésének puha fedelű kiadása. Az 567 oldalas kötet "szerzőgárdája", a 2002 novemberében elfogadott törvény alapján alakított tíztagú bizottság a minap országjáró körútra indult, hogy népszerűsítse a 2,5 millió dokumentum átvizsgálása és 1200 tanú - köztük a jelenlegi és az előző amerikai kormány főhivatalnokai - meginterjúvolása alapján született megállapításokat, és lobbizzon a 41 javaslat törvénybe iktatásáért. Kampányukat - magánadományokból finanszírozva - a bizottság mandátumának augusztus 21-ei lejárta után is folytatni szeretnék.

Elemzők szinte egybehangzóan nagy elismeréssel nyilatkoznak az al-Káida tevékenységét pontosan feltérképező, a gépeltérítők terrorista pályafutását és a támadás előkészítését krimiszerűen nyomon követő, az illetékes amerikai hatóságok munkáját kritikusan elemző műről. Korábban sokan még abban is kételkedtek, hogy a kiélezett választási küzdelem hajrájára időzített jelentés egyáltalán meg fog születni. A pártok által delegált öt-öt, korábban magas rangú, de már nem aktív politikus - a kezdettől fogva példásan kooperáló Thomas Kean elnök (volt republikánus kormányzó) és Lee Hamilton alelnök (volt demokrata képviselő) vezetésével - azonban úgy döntött, hogy az igazság minél teljesebb feltárása érdekében félreteszik pártosságukat, aminek azonban az volt az ára, hogy eleve kikötötték: nem fognak felelősöket keresni és megnevezni. Így például csak a dátumok alapján lehet következtetni arra, hogy a jelentésben felsorolt tíz olyan elpuskázott lehetőség közül, amikor egy vagy több későbbi öngyilkos gépeltérítőt le lehetett volna kapcsolni, három a Clinton-, hat a Bush-kormány idejére esett, egy pedig éppen a 2001. januári hatalomátadás hónapjára. De ezek az esetek is inkább mutatják a szolgálatok kormányokon átívelő rossz koordinációját, mint maguknak a kormányoknak a közvetlen felelősségét. Miközben például a CIA, illetve a neki bedolgozó Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) már 1999 óta pontosan követte Navaf al-Hazmi és Khalid al-Mihdhar al-Káida-aktivisták útját keresztül-kasul a világban, elmulasztották tájékoztatni az FBI-t arról, hogy a két szaúdi 2001 augusztusában az Egyesült Államokba érkezett - mint utóbb kiderült, azzal a céllal, hogy szeptember 11-én az American Airlines 77-es számú járatával belerepüljenek a Pentagon épületébe.

A bizottság - sokak szerint túlságosan egy szempontú - javaslatai szerint az amerikai politikát minden érintett területen a terrorizmus elleni küzdelemnek kell alárendelni, így például a Pakisztánnal, Afganisztánnal, Szaúd-Arábiával való kapcsolatokat is. De ajánlják például a magánszektorban alkalmazandó - az intézmények evakuálási tervét, kommunikációs hálózatát tartalmazó - készültségi szabványok bevezetését is. A legnagyobb visszhangot mindazonáltal azok a javaslatok váltották ki, amelyek a titkosszolgálatok radikális átszervezését célozzák: a máig fennálló hidegháborús struktúráról a terrorellenes működésmódra való átállításukat. Bush elnök, jelezvén, hogy az átszervezésben visszaveszi a kezdeményezést, kedden megnevezte jelöltjét a CIA egy hónapja üresen álló igazgatói posztjára Porter Goss floridai republikánus képviselő személyében, aki 1962-től egy évtizeden keresztül maga is titkosügynök volt Európában és Latin-Amerikában.

Fókuszban

Falra festett ördög?

Amerikában nem vádolják a Bush-kormányt azzal, hogy pusztán politikai megfontolásból fokozta a terrorkészültséget, noha az jól jött az újraválasztásáért kampányoló elnöknek. Az USA-ban a republikánusok augusztus végi konvencióján, majd a november 2-ai elnökválasztás idején kulminál a veszély, a keddi isztambuli merénylet pedig a fenyegetések szerint akár egy európai támadássorozat nyitánya lehet.

16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

16 ezer vadat gázoltak el az elmúlt vadászati idényben

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón