A több kevesebb

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Kettészakadni látszik az ország idegenforgalma: míg a fővárosban 21,7 százalékkal nőtt az első fél évben a...

Kettészakadni látszik az ország idegenforgalma: míg a fővárosban 21,7 százalékkal nőtt az első fél évben a vendégéjszakák száma 2003 azonos időszakához képest, vidéken tart a mélyrepülés. A januártól júniusig 18 milliárd forint forgalmat elért Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató Rt. 12 budapesti hotelében - melyek átlagos foglaltsága mostanáig 65 százalék körüli - például 15-20 százalékkal nőtt az árbevétel, míg a másik tucat vidéki szállodájában 5 százalékkal csökkent. Parti János értékesítési igazgató elmondása szerint még az is megtörtént, ami eddig soha: csökkent a vidéki gyógyszállók forgalma. Igaz, jócskán gyarapodott a kínálat, hiszen az utóbbi három évben tíz új négycsillagos gyógyszálló nyílt országszerte. A főként vidéki szállodákban érdekelt Hunguest Hotels Rt. idén az első hat hónapban az 50 százalékos átlagos foglaltságot augusztus első felében 78 százalékosra tornázta fel, ám Hülvely István vezérigazgató szerint az egy szobára jutó bevétel a fontos, márpedig az náluk 10-15 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A Balaton északi partján kempingeket üzemeltető Balatontourist Rt. vezérigazgatója, Csákvári Árpád azzal számol, hogy a tavalyi 600 ezer vendégéjszaka és 750 millió forintos árbevétel egyaránt mint-egy 10 százalékkal csökken. A 600 magánház kiadását szervező Fenyves Tours Kft. résztulajdonos-ügyvezetője, Bene József 59 házra egyáltalán nem talált kuncsaftot, s a tavalyi 18 ezer vendégéjszaka helyett az idén csak 12 ezerrel kalkulál. A szállodák valamelyest jobban állnak, a júliusban megnyitott, a Masped Rt. és a ciprusi Luzern Investments Ltd. érdekeltségébe tartozó, 3,8 milliárd forintból felújított négycsillagos siófoki Hotel Azúr 222 szobájának például átlagosan 50-60 százaléka foglalt, hétvégeken pedig telt ház van.

Az idegenforgalmárok panaszai ellenére a Központi Statisztikai Hivatal adatai imponálónak látszanak, az első fél évben a tavalyinál összesen 6 százalékkal több, 4,2 millió vendégéjszakát töltöttek külföldiek kereskedelmi szálláshelyeken. Székely György, a gazdasági tárca Turisztikai Hivatalának vezetője szerint a trend folytatódik, és arra számít, hogy a belföldi vendégéjszakák száma is eléri a tavalyit, vagyis akár meg is dőlhet a 2001-es rekord összesen 18,6 millió vendégéjszakájával. A szállodásberkekben minden idők legrosszabbikaként emlegetett tavalyi év első feléhez képest a szálláshelyek 16 százalékkal több, 82,2 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, és az átlagos szobafoglaltság is javult, 40-ről 43 százalékra.

Fellendülésről azonban senki sem beszél, a foglaltság növekedését ugyanis nem követi az egy szobára jutó bevétel gyarapodása. A jú-liusi előzetes adatok az első hét hónapra már 58,4 százalékos átlagos töltöttséget jeleztek, ugyanakkor júliusban 11 863 forint volt a bruttó szállodai átlagár, aminél csak márciusban adták olcsóbban a szobákat. A fővárosi ötcsillagos hotelekben júliusban 24 511 forint volt az átlag, ami alacsonyabb az előző hónapok tarifáinál. A Le Meridien Budapest például a tavalyinál is alacsonyabb szobaárakkal dolgozik, jóllehet a tervezett 62-63 százalékosnál nagyobb, 70,3 százalékos foglaltságot ért el, ami mintegy 10 százalékkal erősebb a tavalyinál. A Budapest Marriott Hotelben - ahol tavaly az átlagos foglaltság 64,4 százalék volt - az elmúlt 10 hónapban a külföldi vendégszám növekedéséről számoltak be, hozzátéve, hogy a trend a jelek szerint az év végéig fennmarad. Az elmúlt négy évben ugyanakkor 10-ről 15-re nőtt az ötcsillagos szállodák száma, és ezerrel több szobát kínálnak, ami erős árversenyt indított el.

Ez a Forma-1 mogyoródi futama idején éppenséggel nem volt érzékelhető, hiszen a szállodák 100-150 százalékos felárat érvényesítettek, és továbbra is megtehették, hogy legalább 3 éjszakát fizettettek ki a vendéggel akkor is, ha csak egy éjszakát akart náluk tölteni. Igaz, korántsem akkora a tülekedés, mint ezelőtt 3-4 évvel, amikor a főváros 50 kilométeres körzetében nem akadt szabad szoba. De például a Meridienben 98 százalékos volt a foglaltság, s a júniusban megnyitott Gresham-palotát üzemeltető Four Seasonsnál is azt közölték, hogy a luxushotelben telt ház volt a Forma-1 alatt. Az idegenforgalmárok úgy érzékelik, folyamatosan csökken a Forma-1 miatt érkező külföldiek száma, bár az idén a mélypontot jelentő tavalyinál 5 százalékkal több, 167 400 jegyet értékesítettek a Michael Schumacher és a Ferrari-istálló nyomasztó fölénye miatt szinte tét nélküli versenyre. A bevétel megközelítheti a 2,478 milliárd forintos költségvetési támogatást, amely a Bernie Ecclestone nevével fémjelzett Formula One Managementtel a verseny rendezéséről kötött szerződés szerinti licencdíjat fedezi. Még mielőtt kiderült volna, hogy a költségvetés viszontlát-e valamit is a nagydíjra költött pénzből, vasárnap a miniszterelnök Mogyoródon bejelentette, 2006 után is lesz Forma-1-es futam, miután Ecclestone élt opciós jogával, és 2011-ig meghosszabbította az erről szóló szerződést.

VITÉZ F. IBOLYA