Áldást kért a sárospataki református templom lelkésze múlt vasárnap a Zempléni Fesztiválra, ekképpen köszönve meg...

Áldást kért a sárospataki református templom lelkésze múlt vasárnap a Zempléni Fesztiválra, ekképpen köszönve meg, hogy a délelőtti istentisztelet keretében az Ars Longa Kamarazenekar - Dinyés Soma vezényletével - három Bach-kantátát adott elő a hívőknek és az ingyenes zenei esemény hírére a templomot megtöltő vendégseregnek. Rá is fér az áldás a "tradíció és megújulás" szlogenjével - immár 13. alkalommal - megrendezett, minden eddiginél nagyobb költségvetésű eseménysorozatra. A korábban a Liszt Ferenc Kamarazenekar nevével fémjelzett fesztivál szervezését az idén az Interkultur Hungaria Kht. vette át, s a cég irányítója, Hollerung Gábor a HVG kérdésére abban jelölte meg a "korántsem csak a zempléni vállalkozást érintő" legfőbb nehézséget, hogy a kulturális szférában a korábbi ígéretek ellenére változatlanul dívik az úgynevezett utófinanszírozás. Vagyis a különféle pályázatokon elnyert, a reméltnél szinte mindig jóval kisebb összegeket gyakorta csak a rendezvény vége után kapják meg, így azt saját zsebből kell(ene) meghitelezni; esetükben a 60 milliós összköltség mintegy egyharmadát.

Az augusztus 13-án kezdődött egyhetes rendezvénysorozat közel 30 településen összesen 61 programot kínál, az ingyenesen látogatható tárlatok és zenei események mellett persze fizetőseket is, amelyekért 800-2000 forintot kell leszurkolniuk az érdeklődőknek. Mind-azonáltal a jegybevétel a fesztivál költségeinek legfeljebb 10 százalékát fedezi majd, állítja Hollerung, a többit a szponzoroktól - elsősorban is a fő támogatótól, az Antenna Hungáriától - kalapozzák össze.

Parádés rendezvénnyel emlékeznek Szegeden az 1879-es tiszai árvízre. Az országban a legrégebbi, 1931 óta működő és a legnagyobb, 4000 személyes nézőtérrel rendelkező Szabadtéri Játékokra meghívták a valamikori újjáépítésben részt vett európai fővárosok, így Brüsszel, Róma, Berlin, London, Bécs, Párizs társulatait és művé-szeit. A külföldiek szerepeltetése alaposan felsrófolta a játékok költségeit, a summa eléri a 670 millió forintot, amit borsos helyárakkal igyekeznek kompenzálni a szervezők. A Római Operagálán a jobb helyekért 12 ezer forintot is elkértek, de az átlagos jegyárak is 3-4 ezer forint között mozogtak. Július 9-étől augusztus 22-éig futószalagon mennek a darabok, amelyek szponzorálásába a helyi önkormányzat és a kulturális tárca mellett több magáncég is beszállt összesen csaknem 50 millió forinttal. Az európai fővárosok vendégszereplése az elmúlt hét végén az 1940-es évek Párizsának sanzonjaira épülő zenés darabbal, Jerome Savary Zazoujával ért véget.

Magyarországon évente 1000-1200 fesztivált vagy fesztiválszerű megmozdulást szerveznek, ezek jelentős részét a nyári hónapokban. Egyfajta szezonzáró csemegének is beillik, hogy a 41. évadjához érkezett Gyulai Várszínház utolsó premierjeként Shakespeare Szent-ivánéji álom című, az ősszel a fővárosi Új Színházban is megtekinthető darabját ukrán-orosz rendező, Szergej Maszlobojscsikov állította színpadra. Ugyancsak felfokozott várakozás előzte meg Zsámbékon, hogy a színielőadásokat a romtemplomból a szocialista kori relikvia, a régi rakétabázis helyére tették át, s az átütő sikert arató Hamlet-bemutatókat követően a beregszászi színtársulat Örkény István Tóték című tragikomédiájával zárja a nyári évadot.

A kulturális események néhány napos felhajtása a kis településeken egész évben beszédtéma. Ilyén például a Bükki Művészeti Napok (BMN) néven idén harmadik alkalommal megrendezett régi zenei kurzus, amely a július 1-jén várossá avatott Bélapátfalvát és környékét mozgatta meg augusztus elején. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője, Jónás Krisztina magánénekes a zempléniekéhez hasonló gondokkal küszködik, különbség csak a nagyságrendekben van: a BMN-re ebben az esztendőben a múlt évi támogatásnak csak a felét, 3,5 millió forintot sikerült szerezni. Mentőövnek bizonyult, hogy július közepén megérkezett az alapítvány számlájára a még a múlt év májusában, a tavalyi programra megítélt háromnegyed millió forint. A szakmai körökben igen magasan jegyzett BMN jövője - Jónás Krisztina szerint - bizonytalanná vált, mert például hiába lenne lehetőség jövőre a világhírű il Giardino Armonico olasz együttes meginvitálására, ha megismétlődik az idei gyakorlat, hogy még a kurzus előtti héten sem lehet pontosan tudni, mennyiből gazdálkodhatnak.

Szeged, Gyula vagy Zemplén mellett a "sziget" és a "völgy" is a magyar nyár fesztiváljainak hívószavaivá váltak. Az általuk megmozgatott tömegek sem jelentenek azonban automatikusan kasszasikert. A 16. alkalommal megtartott Művészetek Völgye fesztiválon az igazgató, Márta István szerint több mint 200 ezren vettek részt, ám az 1200 forintos napi- és a 8000 forintos hetijegyekből befolyt bevétel a 150-160 millióra becsült összköltségnek az idén is csak mintegy 10 százalékát fedezte. A Miniszterelnöki Hivataltól és a kulturális tárcától az "utolsó órában" kapott "segéllyel" együtt az állami támogatás 93,5 millió forintot tett ki, a piaci szponzoroktól csak 40 millió forint érkezett.

Rekordokat produkált viszont az óbudai Sziget Fesztivál, melynek 369 ezer látogatója volt az idén. A negyedik napon megérkezett az évtizedes története során már Euro-Woodstocknak, Diákszigetnek és Pepsi Szigetnek is nevezett fesztivál hárommilliomodik látogatója. A színpadokon több mint harminc országból száznál is több külföldi, valamint közel 400 hazai zenekar és előadó lépett fel. A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. szerint a közel másfél milliárd forint összköltségű rendezvény mintegy 50 millió forint nyereséget hozott. Az infrastruktúra-építésen túl a programokkal kapcsolatos közvetlen kiadások összesen 650 millió forintot emésztettek fel, ebből a külföldi zenekarok gázsijára mintegy egymillió eurót költöttek.

Fókuszban

Jövés-menés

Rossz idők járnak Magyarországon az idegenforgalmi ágazatra. A kiutazási piacot az Eurotours csődje bolydította fel, a beutazásban tapasztalható felemás fellendülés egyelőre nem jár a bevételek elvárt mértékű gyarapodásával, a nyári fesztiválok jó része pedig állandó finanszírozási gondokkal küszködik.

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Motoron pörgő akrobatákkal, rakétákkal és tankokkal ünnepelt India

Motoron pörgő akrobatákkal, rakétákkal és tankokkal ünnepelt India

Halálos baleset Balkányban

Halálos baleset Balkányban

Három hétre kikapcsoltuk az óránkat – a visszakapcsolás tanulságos élmény volt

Három hétre kikapcsoltuk az óránkat – a visszakapcsolás tanulságos élmény volt

Felforgatja az élőzés a kínai kereskedelmet

Felforgatja az élőzés a kínai kereskedelmet

15 ezer euróért importál nővéreket Németország a Balkánról

15 ezer euróért importál nővéreket Németország a Balkánról