Gyurcsány Ferenc

Utolsó frissítés:

A pártvezetés elleni lázadás szimbólumává előlépett, a tagság körében gyakran szocialista Orbánként, de legalábbis az...

A pártvezetés elleni lázadás szimbólumává előlépett, a tagság körében gyakran szocialista Orbánként, de legalábbis az ellenzék vezérének egyetlen esélyes kihívójaként emlegetett Gyurcsány Ferencet választotta az MSZP szerdai rendkívüli kongresszusa a harmadik magyar köztársaság harmadik baloldali miniszterelnök-jelöltjévé. Az MSZP-hez csak 2000-ben csatlakozott, a harmadik házasságában Apró Antal unokájával - Apró Piroska lányával - élő, a 100 leggazdagabb magyar között számon tartott Gyurcsány villámgyors párt- és kormányzati karriere, családi és vagyoni háttere, konfrontatív stílusa állandó támadásoknak tette ki és magyarázkodásra késztette a politikust, aki az elmúlt egy évben a népszerűségi listák sereghajtói között szerepelt 25-32 százalékos rokonszenvindexszel.

Az igen szegény munkáscsaládból származó, 43 éves, pedagógus és közgazdász végzettségű Gyurcsány az ifjúsági mozgalomban debütált, 1983-tól a KISZ pécsi városi titkára, 1989-ben a szövetség kb-titkára, majd az utódszervezet Demisz alelnöke lett. A rendszerváltás már az üzleti életben találja, 1992-ben pedig létrehozza és 10 éven át vezérigazgatóként is irányítja a mai milliárdos vagyonát megalapozó Altus Befektetési Rt.-t. 2002-ben beleveti magát Medgyessy Péter kampányába, a győzelem után a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója lesz. Egy évre rá, 2003-ban beválasztják az MSZP országos választmányába, majd kisvártatva elfoglalja a - nyilvánvalóan ugródeszkának tekintett - sportminiszteri bársonyszéket. Idén februárban a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökévé választják.

Tudja, hogy a politika a hatalomról szól, és azt meg is akarja szerezni - ez szinte a homlokára van írva Gyurcsánynak, aki a miniszterelnök háttéremberéből két év alatt a kormányfő egyik legfőbb riválisává, egyúttal a hazai baloldal megújításának harcos ideológusává vált. Publikációiban, politikai vitairataiban egyfajta harmadikutas szociáldemokrata programot vázol fel, gondolatait fáradhatatlan országjárások közepette terjeszti, szinte mindig megtalálva a hangot a helyi közösségekkel. A "vadprivatizáció" és a kapcsolati tőke nyújtotta lehetőségek kihasználásaként emlegetett vagyongyarapodásának jogszerűségét megkérdőjelező állításokat az utóbbi időben perek sorozatában verte vissza, elfogadva ugyanakkor, hogy a közvélemény számos esetben sokkal szigorúbban ítél, mint a jog. Az MSZP-ben új politikai stílust megjelenítő Gyurcsányt invenciózus, intelligens, dinamikus, problémaérzékeny, ugyanakkor megosztó személyiségnek tartják néha leplezetlen arroganciája, a kilencvenes évek küzdelmein és alomérzésén való kívülállása s nem utolsósorban támadhatósága miatt.

Gyurcsány magabiztos baloldalt és bátor kormányzást sürget; az ellenzéket általában találó, ám igen kemény kritikával illeti, ugyanakkor a részben neki is tulajdonítható "megbékélés", "kiegyezés", "árokbetemetés" jelszavak jegyében vallja, hogy a kormány ellenzékét a jobboldali pártok, nem pedig azok szavazói alkotják. Gyurcsány hatalomra kerülését hívei is kockáztatásnak tartják, ugyanakkor számos nem túl lelkes rajongója is úgy véli, a baloldalon most kockáztatni kell. Márpedig Gyurcsány, kormányfővé válása esetére, bizonyára tervez néhány látványos változtatást.