"Úgy történt, mint a viccben: a székely ember a feleségét szeretné nyakon vágni, de a lányát találja el.

"Úgy történt, mint a viccben: a székely ember a feleségét szeretné nyakon vágni, de a lányát találja el. Így is jó, mondja erre" - az MSZP elnökségének névtelenséget kérő tagja e szavakkal hárította el a puccsvádat, s tette ugyanakkor egyértelművé: a pártvezetők számára kívánatos volt Medgyessy Péter miniszterelnök távozása. A casus belli a kormány Medgyessy által hónapok óta tervezett, múlt szerdán bejelentett átalakítása lett, amiről a kormányfőnek jó oka volt azt hinni, kockáztathat, s - mint múlt csütörtökön tette - adhat egy délutánnyi gondolkodási időt a Csillag István gazdasági miniszterhez ragaszkodó kisebbik koalíciós partnernek bizalma megerősítésére. Ellenkező esetben, illetve ha augusztus 26-áig nem sikerül megtalálni az utódát, kilátásba helyezte lemondását.

Átalakítási elképzelése előtt bizalmi szavazást kért, s bizalmat kapott az MSZP frakciójától, és konzultált az MSZP-elnökség több tagjával, akik Medgyessy értelmezése szerint rábólintottak a tervre, amelyet - legalábbis Csillag menesztését - korábban többször szorgalmazott az MSZP képviselőcsoportja. E megbeszélés egyik résztvevője ugyanakkor úgy emlékezett, a miniszterelnök "érezhette volna, hogy fogy körülötte a levegő", igaz - tette hozzá -, a kormány és az MSZP hanyatló népszerűségén javítandó "hagyták Medgyessyt jégre menni". "A tét már nem a 2006-os győzelem volt, hanem az, hogy kétharmados többségbe kerül-e a Fidesz-MPSZ, vagy az utolsó pillanatban sikerül megfordítani a trendet" - indokoltak az MSZP-ben informálisan a HVG-nek, miközben a hivatalos megnyilvánulások mindvégig az SZDSZ felelősségét hangsúlyozták a kenyértörésben.

Az, hogy az MSZP partner a kormányfőbuktatásban, Kovács Lászlónak a parlament folyosóján adott nyilatkozatából kezdett egyértelművé válni - alig több mint egy órával azután, hogy Medgyessy kilátásba helyezte lemondását. Igaz, az MSZP-elnök csak annyit mondott: a két párt elkötelezett a koalíció fenntartásában, és szombaton folytatják a tárgyalásokat - ez azonban, tekintve Medgyessy aznapra szóló ultimátumát az SZDSZ-nek, gyakorlatilag azt jelenti, elengedték a kormányfő kezét. Az SZDSZ nyomban egyértelművé tette, tulajdonképpen nem is ragaszkodik Csillaghoz, s szabad kezet adott a szocialistáknak, hogy megtalálják Medgyessy utódát.

Kezdetben úgy tűnt, ez néhány óra alatt sikerül is - egyébként szintén alátámasztva a puccselméletet. Az MSZP 15 tagú országos elnökségéből jelen lévő kilenc tagból nyolc támogatta a hírek szerint eredetileg Szili Katalin elnökhelyettes-házelnöktől származó ötletet: Medgyessyt kövesse helyettese, Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az elgondolás egyetlen (utóbb kiderült: első) ellenzője, Toller László, Pécs polgármestere dühödten távozott az ülésről, s nem adta le voksát, mondván, az elnökség nem hivatott döntést hozni Medgyessy utódáról. Az elnökség döntését a HVG értesülései szerint valóságos palotaforradalom követte. A felhördülők, miként Toller, a pártbeli demokráciát féltették - annak ellenére, hogy az MSZP alapszabálya nem rendelkezik a ciklus közbeni kormányfőváltás teendőiről -, s a "rendes" választási ügymenet analógiájára hivatkozva az elnökségi és választmányi közös ajánlás alapján történő kongresszusi jelölést szorgalmaztak. Ugyanakkor azt a gyanújukat is nyilvánvalóvá tették, hogy a rapid megoldás valójában az államférfiúi álmokat egyre nyíltabban dédelgető Gyurcsány Ferenc kikosarazását jelenti. Másnapra - az augusztus 20-ai állami ünnep reggelére - már öt jelölt neve merült fel, igaz, a szám a pártszervek hét végi folyamatos egyeztetése során előbb háromra, majd a szombat esti választmányi ülésen kettőre csökkent.

Az erőviszonyok végig kiegyenlítettek voltak, a választmányi szavazás előtt senki sem akadt a befolyásos MSZP-s politikusok között, aki meg merte volna jósolni a végeredményt, azt ellenben többen borítékolták, nem lesz 10 százaléknál nagyobb arányú különbség a jelöltek között. A párthierarchiában lefelé haladva nő Gyurcsány, s párhuzamosan csökken Kiss népszerűsége - ezt mutatta a 8:0-s elnökségi Kiss-jelölés utáni szoros, 103:99-es választmányi eredmény Kiss javára (igaz, itt több jelöltre is szavazhattak a választmányi tagok), de még inkább az, hogy több elnökségi tag is jelezte a HVG-nek, alapszervezetében alapos "fejmosást" kapott a tagoktól. Ennek ellenére kitartottak a - mint egyikük fogalmazott - "bankárt bankárral nem váltunk" elve mellett, nem titkolva, félnek attól is, hogy bár Gyurcsány megkérdőjelezhető meggazdagodásáról már sokat cikkezett a sajtó, talán maradtak még csontvázak a szekrényben.

A mosolydiplomácia ellenére létező bizalmatlanságot mutatja, hogy mind Kiss, mind Gyurcsány táborából szárnyra kaptak az ellenoldalt kompromittáló hírek. A Kiss-pártiak attól tartottak, hogy Gyurcsány a magánvagyona segítségével is nyomatékosíthatta érveit (amelyeket egyébként, akárcsak az ellenféléit, a kongresszuson hallhatták először az addigra többnyire megingathatatlan elhatározással érkező küldöttek). A Gyurcsány győzelmét várók közül ezzel szemben többen is azt állították a HVG-nek, burkolt fenyegetések érték azt, aki nyíltan vállalta szimpátiáját: okuk lehetett például aggódni 2006-os megyei listás helyeikért, s félthették régiójuk címzett állami támogatásait.

A kongresszust megelőző esélylatolgatások ugyancsak fej fej melletti küzdelmet jósoltak. Ehhez képest - meglehet, a titkos szavazás hatására - Gyurcsány gyakorlatilag földindulásszerű győzelmet aratott: 453 érvényes kongresszusi szavazatot szerzett meg a Kissre leadott 166 voks ellenében. Az eredményhirdetést követően azt hangsúlyozta, a másnap nem a leszámolásé, hanem az együttműködésé lesz.

RÁDI ANTÓNIA

Fókuszban

Az eredendő bűntől a kiűzetésig

2002. június 19. - Hivatalba lépése után alig 3 héttel nyilvánosságra kerül, hogy Medgyessy Péter 1977 és 1982 között D-209 kódszámmal a kémelhárítás szigorúan titkos tisztje volt.

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Kimondták: Magyarország digitálisan szabad, de vannak helyek, ahol a kattintás már bűn

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Nagyot blöffölt a kormány a börtönkártérítések felfüggesztésével

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes

A vártnál korábban indulhat az RTL nagy dobása, az Álarcos énekes