Nyomáspróba

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A nyolc aranyérem aligha kompenzálja Magyarország első helyét az athéni doppinglistán. Az öt kizárás, az egy ezüst- és két aranyérem dopping miatti elvesztése nem csupán az elkövetők, de a sportvezetők és -politikusok felelősségét is felveti, miközben a sportminiszter és a MOB elnöke egymásra mutogat.

Nehézatléták vehemenciájával tologatja egymásra az athéni olimpián kirobbant magyar doppingügyekért vállalandó felelősséget a sporttárca és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Gyurcsány Ferenc sportminiszter a botrány kitörésekor úgy nyilatkozott, "nem tud más felelni, mint az, aki felelős az olimpiai felkészülésért". Mire a MOB-tól - mint az olimpiai felkészülést felügyelő szervezettől - azonnal érkezett a riposzt, hogy a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló idén márciusi kormányrendelet a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, valamint a sportági szakszövetségek feladatkörébe utalja a doppingellenes tevékenységet. A sporttárca viszont e szabályt úgy értelmezi, hogy a kormányzatnak csupán finanszírozási felelőssége van, amiért helyt is állt: biztosította azt az 50 millió forintot, amiből elvégezték az idei ezerkétszáz vizsgálatot.

A jelek szerint kétes eredménnyel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a diszkoszvető Fazekas Róbert öt nappal korábbi diszkvalifikálása és aranyérmétől való megfosztása után augusztus 29-én Annus Adrián kalapácsvetőt is bűnösnek mondta ki, s visszakövetelte tőle az aranyérmet. Fazekas nem volt képes elégséges vizeletmintát adni, Annus viszont, bár a versenyszáma előtt és után levett vizeletében nem mutattak ki tiltott szereket, nem állt a játékok ideje alatt végig a Doppingellenes Világügynökség (WADA) rendelkezésére (lásd A szabálykönyvben meg van írva című írásunkat). A Jacques Rogge NOB-elnök és Urs Lacotte NOB-főigazgató által jegyzett döntés Annust a vizeletminta manipulálásával is meggyanúsította, és további vizsgálatokra szólította fel a MOB-ot, a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), valamint a Magyar Atlétikai Szövetséget (MASZ). Ennek oka, hogy az athéni dopping-ellenőrzési laboratóriumban az első összehasonlító vizsgálatok után úgy találták: erős a gyanú, hogy az Annustól a verseny előtt, illetve után kapott minták nem ugyanattól a személytől származnak.

A két dobóatléta aranyérmén kívül Gyurkovics Ferenc súlyemelőnek a 105 kilogrammos kategóriában elért ezüstje is odaveszett Athénban. Nála a verseny előtt negatív, utána viszont pozitív eredményt mutatott a teszt. A sérülés miatt visszalépett Kovács Zoltán súlyemelő ugyancsak vizelési kötelezettségeinek nem tudott maradéktalanul eleget tenni. Az ötödik magyar versenyző, a visszaesőnek számító Kecskés Zoltán súlyemelő egyszerűen csak megbukott a vizsgálaton.

A MOB és a MASZ illetékesei némi ellenkezés után tudomásul vették a döntéseket, és mindössze annyit tettek, hogy ország-világ előtt megígérték, szeptember 3-án tartandó rendkívüli elnökségi ülésén a MOB alaposabban megvizsgálja a történteket. Ennél sokkal többet most már nem is tehetne, hiszen a verdikt ellen csupán az érintett versenyzők élhetnek jogorvoslattal. "A döntést követően 21 napjuk van arra, hogy a lausanne-i választott sportbírósághoz forduljanak" - mondta a HVG-nek Gyulai István, az IAAF főtitkára, akit a legújabb hírek szerint közvetlenül az olimpia után meggyanúsítottak más nemzeti szakszövetségek kelet-európai doppingmaffiát emlegető vezetői.

A hazai doppingellenőrzésekért Bakanek György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium tudományos szaktanácsadója, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület tagja a felelős. Különös szerepfelfogására vall, hogy a HVG-nek kifejtette, ha ő van jelen Fazekas vizsgálatánál, talán másképp történnek a dolgok. Mondván, ő 1999-es alapítása óta részt vett a WADA eljárásainak kidolgozásában, és jól ismeri annak vezetőit is. Ám Bakanek nem utazott Athénba, őt csak múlt csütörtökön délelőtt, az Annus Adrián hollétét és elérhetőségeit firtató NOB-levél kézhezvétele után hívta fel a görög fővárosból Vad Dezső, a MOB sajtószóvivője, kérve, ha teheti, segítsen.

Tény, hogy két nappal korábban Fazekas Pikó Károllyal, az olimpiai csapat egyik orvosával, a MASZ egykori keretorvosával együtt távozott a döntőt követő sajtótájékoztatóról, hogy többszöri sikertelen próbálkozás után az éjszaka derekán újra nekidurálja magát a mintaadási procedúrának. "A szabályok szerint a sportolót az általa megnevezett orvos elkísérheti a kontrollra, és ott bármiféle probléma esetén képviselheti is őt" - mondta erről a HVG-nek Bakanek. Fazekas ráadásul azt a Pikó doktort tudhatta maga mellett, aki kifejezetten az utóbb botrányhőssé avanzsált két nehézatléta unszolásának engedve vállalta el, hogy tagja lesz a MOB orvosokból és pszichológusokból álló, 32 fős egészségügyi stábjának. Pikó sajtónyilatkozataiból kiderül, amikor látta, hogy Fazekasnak nem megy a pisilés, megpróbálta értesíteni az általa illetékesnek tartott Molnár Zoltánt, a MOB igazgatóját, az olimpiai csapat vezetőjét, aki nem volt elérhető.

"Minden sportág, valamint az orvosi stáb vezetője is kapott egy-egy helyi mobiltelefont, hogy bármikor elérhetőek legyenek" - állította a HVG-nek Molnár, aki nem érti, hogy Pikó miért nem Tállay Andrást, az orvosi stáb vezetőjét hívta az ominózus éjszakán. Ehelyett Pikó, Fazekas tudtával, aláírta a doppingvizsgálat megszakítását rögzítő jegyzőkönyvet, vállalva annak ódiumát, hogy a nehézatlétát kizárhatják a versenyből. Mondván, akik ismerik Fazekast, azok tudják, hogy nem lehetett volna a szokásosnál rigorózusabb - három ellenőr, teljes meztelenség - doppingkontroll miatt feldühödött versenyzőt megállítani. Molnár csapatfőnök elmondása szerint ő csak másnap délután, a NOB hivatalos közleményéből értesült arról, hogy valami probléma adódott, holott Vida Józseffel, Fazekas edzőjével és Mérei Lászlóval, a MASZ szakmai igazgatójával is találkozott aznap délelőtt.

Arra a kérdésre, hogy miért távoztak el Athénból még a végleges döntés előtt, s egyáltalán miért nem tiltakoztak a verdikt ellen, a két dobóatléta és szóvivőjük egyöntetűen Fazekas idegállapotát hozták fel érvként. A szóvivő ugyanakkor utólag belátja, hibáztak, amikor Fazekast nem tudták maradásra bírni. Annus ugyanis a MASZ engedélyével hivatalosan és szabályszerűen jelentkezett ki az olimpiai faluból; ezt a csapatfőnök is megerősítette.

De hiába is maradtak volna. Gyulai elmondása szerint Patrick Schamasch, a NOB orvosi és tudományos bizottságának vezetője egy beszélgetésük alkalmával elárulta neki, konkrét bizonyítékaik vannak a két versenyző ellen. Schamasch ezt a HVG-nek sem cáfolta, ám közelebbit nem volt hajlandó elárulni. Arra a kérdésünkre, hogy ezek a bizonyítékok megegyeznek-e a WADA-hoz, a NOB-hoz és az IAAF-hez is eljuttatott, korábban Magyarországon feladott névtelen levelekkel, Schamasch nemleges választ adott. A Gyulai által az olimpia ideje alatt többször is felemlegetett, ám anonimitása miatt általa és más vezetők által is komolytalannak tartott, így meg sem őrzött feljelentésben állítólag Annust és Fazekast is azzal vádolják, hogy pozitív vizeletüket a testükbe épített szerkezet segítségével negatív mintára tudják cserélni. A levél szerzőjeként sportberkekben az exkalapácsvető Gécsek Tibort, a MASZ alelnökét és az olimpiáról hajszállal lemaradt Varga Roland diszkoszvetőt emlegetik, akik viszont határozottan visszautasították a feltételezést.

"Az úgynevezett öntésről van szó a levélben, amivel a doppingszerek által leginkább fertőzött súlyemelők és dobóatléták élnek előszeretettel" - állítja Frenkl Róbert, a Testnevelési Egyetem orvosi tanszékének vezetője, a MOB orvosi bizottságának tagja. Szerinte egy ügyes urológus és egy jó kezű plasztikai sebész vagy maszkmester együttműködésével egy alig egydecis tartályt az altestbe, esetleg a herezacskókba preparálva, az abból kivezető csövet pedig a péniszbe vezetve megoldható a vizeletcsere. Ilyen szerkezet nyomára azonban sem Annus, sem pedig Fazekas esetében nem bukkantak.

Magyarországon nincs a NOB és a WADA által is elfogadott doppinglaboratórium. A Nemzeti Sportegészségügyi Intézet égisze alatt működő Doppingellenőrző Vizsgálati Laboratórium "csupán" ISOszabványnak megfelelő vizsgálati és eljárási módszerekkel rendelkezik, igaz, a mintákat, mint azt a meghiúsult WADA-kontroll után a MASZ kérésére Fazekastól és Annustól augusztus 27-én levett vizeletek esetében is, kiküldik a nemzetközileg akkreditált bécsi laborba. Információink szerint a hazai doppingellenőrök épp a magyarországi kontrollal kapcsolatos kérdőjelek miatt figyelmeztették a két dobóatlétát, hogy ne utazzanak Athénba.

A nem hivatalos doppingversenyben elért athéni első helyezés kétes dicsősége mellett a sportért felelős politikusok sem mehettek el szótlanul. Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízióban vasárnap este olyan jogszabály-módosítás ötletével állt elő, amely "lehetővé teszi, hogy az állami támogatást ne adjuk olyan szervezetnek, szövetségnek, klubnak, ahol a nemzetközi versenyeken a sportolók megsértik a doppingszabályokat". A kollektív bűnösség lehetősége persze riadalmat keltett a sportvezetőkben. "Gondolom, nem az egész sportágnak kell viselnie a kínos ügyek következményeit, már persze ha bebizonyosodik, hogy a szövetség a vétkes" - mondta a HVG-nek Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke, aki szerint a szövetség mindent megtett azzal, hogy összes versenyzője alávetette magát az olimpia előtti doppingellenőrzéseknek.

Az állam doppingellenes feladatairól egyébként nem a szóban forgó kormányrendelet szólt először, már az 1996-os sporttörvény is hatáskörébe utalta a doppingellenes rendelkezések ellenőrzését, amit a 2000-es jogszabály továbbvitt. Ez egyébként az olimpiai felkészülés egyetlen olyan része, amiért nem a MOB a megnevezett felelős, az athéni doppingügyekben azonban nemcsak Gyurcsánynak, hanem Schmitt Pál MOB-elnöknek is szét kell néznie saját háza táján. Az évtizedes szokásjog alapján ugyanis olimpiai részvételkor a versenyzők és a sportvezetők viselkedéséért, így a doppingvizsgálatkor vagy a versenyek után tanúsított magatartásáért, illetve a csapatvezetők Athénban többször szerencsétlennek bizonyult nyilatkozataiért a MOB felel. A Schmitt Pál NOB-protokollfőnökkel, illetve Aján Tamás NOB-taggal és WADA-alelnökkel megerősített magyar delegáció sportdiplomataként sem szerepelt túl fényesen, sportberkekben legalábbis úgy vélik, Annus esetében - aki a verseny utáni doppingvizsgálaton nem akadt fenn - talán le lehetett volna beszélni a WADA illetékeseit a későbbi ellenőrzésről. Az is elképzelhető persze, hogy a magyar sportvezetőknek több információjuk volt, mint amennyit a közvéleménnyel megosztottak, Aján Tamás legalábbis az aranygép landolása után a magyar doppingesetekkel kapcsolatban azt nyilatkozta a Híradónak, hogy a "NOB még tartogat valamit a tarsolyában".

A vita politikai szintre terelődése persze nem véletlen. Sportberkekben a MOB-elnök Fidesz-alelnöki funkciójával magyarázzák, hogy a parlament az új sporttörvénnyel kihúzta a talajt az olimpiai bizottság alól, és a pénzosztó funkciót az olimpiai sportágak esetében is áttelepítette az újonnan alakult Nemzeti Sporttanácshoz (NS). A MOB tiltakozására Gyurcsány a sporttanácsot - amelynek négy miniszter is tagja - mint a tárcától elkerülő döntési jogkörök állami befolyástól független gazdáját emlegette, ezek után viszont némiképp furcsa, hogy most az NS majdani pénzosztását igyekszik jogszabályváltoztatásokkal befolyásolni.

A játszma egyúttal a MOB következő tisztújításáról is szól. A korábban valószínűsíthető forgatókönyv azonban megdőlni látszik, ugyanis a szocialisták által támogatott Aján Tamás Athén után aligha lesz védhető jelölt Schmitt-tel szemben, tekintve, hogy hazai sportvezetői múltja révén a két pozitív és egy gyanús esetet produkáló súlyemelőkhöz kötődik, s jelenleg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Nem kétséges azonban, hogy ha a MOB pénzosztó funkciójának megőrzése lesz a tét, akad majd a sporttárca számára is elfogadható jelölt Schmitt-tel szemben.

KELEMEN ZOLTÁN - VAJNA TAMÁS