Tetszett a cikk?

Az athéni volt az első nyári olimpia, ahol egységes szabálygyűjtemény rendelkezett arról, kit, hogyan és mikor lehet...

Az athéni volt az első nyári olimpia, ahol egységes szabálygyűjtemény rendelkezett arról, kit, hogyan és mikor lehet doppingvizsgálat alá vetni, és azt miként kell végrehajtani. A kódex kidolgozója a montreali székhelyű Doppingellenes Világügynökség (WADA), amely a 2000-es sydneyi olimpia után kezdte meg tevékenységét.

A doppingvizsgálat - határozza meg a kódex - lehet versenyidőszakon belüli és kívüli, véletlenszerű, súlyozott és célzott, történhet előzetes értesítés után, illetve anélkül.

Úgynevezett súlyozott vizsgálatra azon sportágak versenyzőit választják ki, amelyekben az átlagosnál nagyobb a tiltott szerekkel élés esélye (ilyennek tartják a nehézatlétikát és a súlyemelést). Célzott tesztelésre a WADA-kódex szerint akkor kerülhet sor, ha a sportoló váratlanul megsérül; visszalép vagy hiányzik egy versenyről, ahol részt kellene vennie; visszavonul vagy visszatér; a viselkedése doppingolásra utal; a teljesítménye minden előjel nélkül nagyot javul; olyan - például a vizsgálati lehetőségektől távoli - helyre utazik, ahol a doppingolás esélye megnő; eltiltását letöltve újra versenyezni kezd; vagy ha harmadik féltől kapott megbízható információ szerint doppingolt. Az előzetes értesítéssel tartott vizsgálatnál 24 órán belül kell megjelenni a kijelölt ellenőrző állomáson, míg a rajtaütésszerű teszt esetében ugyanerre 60 perc áll rendelkezésre, miközben a vizsgálatot végrehajtó által megbízott kísérő nem tévesztheti szem elől a sportolót.

A szabálykönyv rögzíti, mi számít doppingvétségnek: a pozitív eredmény - ami tiltott, illetve azt leplező szer jelenlétének vagy tiltott módszer (például a genetikai vagy a vérdopping) alkalmazásának kimutatása - mellett az az eset is, ha a sportoló megfelelő indok nélkül megtagadja, nem teljesíti vagy megpróbálja elkerülni a mintaadást, megpróbálja manipulálni a doppingellenőrzést vagy nem áll a versenyidőszakon kívüli ellenőrzés rendelkezésére, például nem közli a tartózkodási helyét. De doppingvétség a tiltott szerekkel való kereskedés vagy azok átadása is más sportolóknak.

A WADA szabályzata arra nem tér ki, mennyire kell könnyíteni az öltözéken vagy hogy a vizsgálatot végző személy hozzáérhet-e a sportolóhoz, csak a feladatává teszi a mintaadás figyelemmel követését. A versenyzőnek joga van a vizelet összegyűjtéséhez szükséges eszközöket a rendelkezésre állókból kiválasztani, illetve meggyőződni arról, hogy a sterilségüket garantáló pecsét sértetlen. A sportoló öntheti szét a folyadékot az A és a B mintát tartalmazó üvegcsébe, amelyeket az ellenőr utasításait követve ugyanő pecsételhet le. A vizsgálatról készült jelentésben az ellenőrök manipulációs gyanújukat, a sportolók pedig az eljárással kapcsolatos esetleges kifogásaikat rögzíthetik. Az egységesített szabályok értelmében alapesetben az első doppingvétségért kétévi, a másodikért élethossziglani eltiltás dukál, míg a vizsgálat elmulasztásáért járó büntetést az egyes nemzetközi sportági szövetségek szabályozhatják, de annak első esetben három hónap és két év közé kell esnie (a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF a 18 hónapon belüli három mulasztást egyéves eltiltással "honorálja"). A doppingellenes szervezet mérsékelheti viszont az eltiltás idejét - a minimális idő felére, illetve élethossziglani esetében nyolc évre -, ha a rajtakapott sportoló információkkal hozzájárul mások lebuktatásához.

A NOB júniusban tette a WADA feladatává a doppingellenőrzést Athénban, és minősítette versenyidőszaknak az olimpiai falu július 30-ai megnyitása és az augusztus 29-ei záróünnepély vége közti időszakot. Ennek azért van jelentősége, mert ezalatt a sportolókat akár a helyszínen, akár Görögországon kívül bármikor ellenőrizhette, akkor is, ha a versenyüket már befejezték. Emellett a WADA szabályzata a versenyidőszakon belüli doppingvétségért teszi lehetővé a megszerzett érem elvételét. A NOB ugyancsak rögzítette, hogy a vizeletminta minimuma - amire a WADA-kódex nem tartalmaz előírást - az olimpián 75 milliliter, ráadásul fönntartotta magának a jogot arra, hogy a levett mintákat megőrizze, a záróünnepély - vagyis a versenyidőszak - után újra ellenőrizze, s ha doppingvétségre lel, akkor annak ügyében a játékok idején érvényes szabályok szerint járjon el. A HVG érdeklődésére Frederic Donze, a WADA szóvivője elmondta, a mintákat a NOB őrzi, mégpedig azért nyolc évig, mert a szabályai szerint doppingvétség esetén eddig hozhat szankciókat. Hozzátette: az utólagos ellenőrzést a vizsgálati technológia fejlődése éppúgy eredményessé teheti, mint az, ha új - a szintetikus THG-hez hasonló - tiltott szerek nyomára bukkannak.

NAGY GÁBOR

Fókuszban

Nyomáspróba

A nyolc aranyérem aligha kompenzálja Magyarország első helyét az athéni doppinglistán. Az öt kizárás, az egy ezüst- és két aranyérem dopping miatti elvesztése nem csupán az elkövetők, de a sportvezetők és -politikusok felelősségét is felveti, miközben a sportminiszter és a MOB elnöke egymásra mutogat.

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos