1972: Münchenben 2079 vizsgálatot végeztek és hét sportolót zártak ki, ez a szisztematikus doppingvizsgálatok kezdete.

1972: Münchenben 2079 vizsgálatot végeztek és hét sportolót zártak ki, ez a szisztematikus doppingvizsgálatok kezdete. A 16 éves amerikai Rick DeMont a 400 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérmét vesztette el, mert efedrin tartalmú szert szedett. A lövészet előtt 14 öttusázó szervezetében találtak nyugtatót, ám azt csak a Nemzetközi Öttusa Szövetség tiltotta, a NOB nem, így egyiküket sem büntette meg.

1976: Montrealban egész bukáshullám következett be, mivel a NOB tiltólistára tette az anabolikus szteroidokat. A tesztek elsősorban a súlyemelők között szedtek áldozatokat, a lengyel Zbigniew Kaczmareknek és a bolgár Valentin Hrisztovnak az aranyérme bánta a doppingolást. Az olimpián összesen 786 vizeletvizsgálatot végeztek, közülük 11 járt pozitív eredménnyel.

1980: Moszkvában, az USA és szövetségesei többsége által bojkottált játékokon 645 mintát vettek, ám egyetlen pozitív leletet sem találtak, noha a korabeli beszámolók szerint sokan majd kirobbantak az erőtől.

1984: Los Angelesben, ahol a szocialista országok zöme nem volt jelen, az addigi legnagyobb névként bukott le a szteroidhasználaton kapott finn Martti Vainio, aki a 10 ezer méteres síkfutás ezüstérmétől volt kénytelen elbúcsúzni. Az 1507 vizeletvizsgálatból 12 hozott pozitív eredményt.

1988: Szöulban vége a dopping klasszikus aranykorának, amit a 100 méteres férfi síkfutás döntőjében óriási világcsúcsot repesztő kanadai Ben Johnson lebukása jelzett. Szöulban doppingoláson értek két magyar súlyemelőt is, Szanyi Andort és Csengeri Kálmánt. Két lebukás és ugyanennyi elvesztett arany után a bolgár súlyemelőcsapat visszalépett a játékoktól, ahol 1598 vizsgálatot hajtottak végre és 10 pozitív eredményt találtak.

1992: Barcelonában 1848 teszt 5 pozitív leletet hozott, a kínai röplabdázó, Vu Tan például arra fázott rá, hogy a tiltott sztrichnint tartalmazó népi gyógykészítménnyel próbálta serkenteni magát.

1996: Atlantában 1923 vizeletvizsgálatot hajtottak végre, és csak 2 pozitív lelet került az évkönyvekbe, miután a Sport Döntőbizottság öt esetben megsemmisítette a kizárást, mert a NOB elmulasztotta feltüntetni a tiltott szerek listáján a lebukottak szervezetében talált stimulánst, a bromantant.

2000: Sydneyben a 2052 vizeletminta mellett már 307 vértesztet is elemeztek, és 11 sportolót csíptek el. Újabb három bolgár és egy örmény súlyemelő lebukása nyomán a programból való kizárással is megfenyegették a sportágat. A román tornász, a 17 éves Andreea Raducan elvesztette a torna női összetett egyéni versenyében nyert aranyát, mert az olimpia után a tiltólistáról egyébként levett pszeudoefedrin volt a szervezetében. Raducan mellett a német szabadfogású birkózó, Alexander Leipold és a bolgár súlyemelőnő, Izabela Dragneva volt kénytelen visszaadni aranyérmét.

Fókuszban

Nyomáspróba

A nyolc aranyérem aligha kompenzálja Magyarország első helyét az athéni doppinglistán. Az öt kizárás, az egy ezüst- és két aranyérem dopping miatti elvesztése nem csupán az elkövetők, de a sportvezetők és -politikusok felelősségét is felveti, miközben a sportminiszter és a MOB elnöke egymásra mutogat.

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Brutális illegális szeméthegyeket videóztak le Magyarországon a levegőből

Brutális illegális szeméthegyeket videóztak le Magyarországon a levegőből

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

A New York Egyetem professzora: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést

Milliárdos veszteséget hozott össze Mészáros Lőrincék egyik volt cége

Milliárdos veszteséget hozott össze Mészáros Lőrincék egyik volt cége

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni