Tetszett a cikk?

Bár az augusztus végi oroszországi terrorakciókat - a Szibir és a Volga-Aviaekszpresz légitársaság polgári gépeinek...

Bár az augusztus végi oroszországi terrorakciókat - a Szibir és a Volga-Aviaekszpresz légitársaság polgári gépeinek felrobbantását, illetve az észak-moszkvai öngyilkos merényletet - egy évek óta tetszhalott állapotban lévő szervezet, az Iszlambuli-brigádok vállalta magára, orosz szakértők úgy vélik, a nemzetközi terrorista csoportok, köztük az al-Káida hálózat legfeljebb részben felelősek az országot sújtó terrorhullámért. Az Iszlambuli-brigádok - melynek névadója az a Khaled Iszlambuli egyiptomi katonatiszt, aki főszerepet játszott Anvar Szadat néhai egyiptomi elnök 1981-es meggyilkolásában - idén júliusban már hallatott magáról, amikor egy internetes oldalon bejelentette: ők követték el a Saukat Aziz pakisztáni miniszterelnök elleni sikertelen robbantásos merényletet.

Orosz források szerint Khaled Iszlambuli öccse, az al-Káida egyik ismert aktivistája, Mohamed állítólag többször is megfordult Csecsenföldön, és részt vett több terrorcselekmény előkészítésében. Az oroszok ellen harcoló csecsenek egy részét még a tálibok uralma alatt lévő Afganisztánban képezték ki, és cserébe a csecsen harcosok részt vettek az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció katonái ellen vívott afganisztáni harcokban is. Míg a csecsenek Afganisztánban harcoltak, Csecsenföldön több száz külföldi fegyveres állt be a szakadárok soraiba, az arabok mellett a legnagyobb számban törökök csatlakoztak a gerillákhoz: orosz források szerint havonta több, Törökországból érkezett fegyveres hal meg a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban. Moszkvai beszámolók szerint nem kizárt, hogy a nemzetközi terrorista csoport által végrehajtott beszlani túszszedést is részben az al-Káida pénzelte: az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség belföldi forrásokra hivatkozva azt állította, az akcióhoz szükséges pénzt az al-Káida állítólagos csecsenföldi összekötője, Abu Omar Asz-Szejf teremtette elő.

A csecsenek és a külföldi terrorista csoportok között cáfolhatatlanul létező kapcsolatok ellenére a szakértők többsége úgy véli, az utóbbi évek oroszországi rémtetteit alapvetően olyan "hazai nevelésű" terroristák hajtották végre, akik akcióikkal folyamatosan napirenden akarják tartani a csecsenkérdést és a Csecsenföldön szolgálatot teljesítő orosz, illetve az oroszokkal szövetséges csecsen erők jogsértéseit. Az öngyilkos merénylők szinte mindegyike csecsen nemzetiségű volt, csakúgy, mint a Dubrovka Színházat két éve megszálló terrorista csoport tagjai, illetve a repülőgép-robbantó két nő. Míg a koordinált repülőgép-robbantás beleillik az al-Káida eszköztárába, a beszlani túszszedés kísértetiesen hasonlított a Samil Baszajev csecsen hadúr és szövetségesei által végrehajtott 1995-ös bugyonnovszkiji, 1996-os kiszljari és 2002-es moszkvai akciókhoz.

Fókuszban

A sátán kutyái

Beláthatatlan következményekkel járhat a legalább 350 ember, köztük több mint 150 gyermek életét követelő beszlani horrorban tetőzött oroszországi terrorhullám. Miközben orosz politikusok a szabadságjogok korlátozásával járó szigorító intézkedéseket szorgalmaznak, pattanásig feszült a helyzet Észak-Oszétiában, ahol a túszdráma kezelésével elégedetlen polgárok a helyi elnök lemondását követelik, és az ingusok elleni pogromokra készülnek.

Koronavírus: Közel nyolcszázezer fertőzöttről tudni világszerte

Koronavírus: Közel nyolcszázezer fertőzöttről tudni világszerte

Minden nem létfontosságú ágazat leáll Spanyolországban

Minden nem létfontosságú ágazat leáll Spanyolországban

Most az egészségügy fontosabb, visszaküldte a focipályára kapott 120 milliót egy szabolcsi csapat

Most az egészségügy fontosabb, visszaküldte a focipályára kapott 120 milliót egy szabolcsi csapat