Tetszett a cikk?

Olyan, mint madarakra vadászni: megriasztod őket, és amikor felrepülnek, tüzelsz rájuk - ekképp summázta a terror...

Olyan, mint madarakra vadászni: megriasztod őket, és amikor felrepülnek, tüzelsz rájuk - ekképp summázta a terror elleni küzdelmet egy biztonsági szakértő az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás harmadik évfordulója felé közeledve. Hasonlata azt a dilemmát is tükrözi, hogy mindig akad olyan madár, amelyiknek sikerül elmenekülnie. A majd háromezer halálos áldozatot követelő amerikai merényletek - köztük a New York-i ikertornyok megsemmisítése - utáni afganisztáni háborúban ugyan megbuktatták az al-Káida terrorhálózatot és vezetőjét, Oszama bin Ladent befogadó tálib fundamentalista rendszert, de mintegy 18 ezer, Afganisztánban terrorizmusra kiképzett ember széledt szét a világban.

Amerikai kormánytisztviselők szerint az al-Káida felső vezetésének 70 százalékát megölték vagy elfogták, ám az azóta - elsősorban Pakisztánban - elkapott terroristavezetőknél talált dokumentumok azt mutatják, hogy a napi irányítást átvette egy fiatalabb nemzedék. A legjobban dokumentálható példa erre annak a Pakisztánban júliusban elfogott tanzániai Ahmed Khalfan Gailaninak az esete, akit 1998-ban még csak közkatonaként, az utóbbi időben azonban már akciók kitervelőjeként tartottak számon a hírszerzők. Szakértők szerint mindez azt jelzi, hogy az al-Káida parancsnoki rendszere működik, s bár jóval amorfabb, mint három éve, de életképes.

Amerikai források szerint létezik egy tanácsadó testület (sura) Bin Laden szűk körével, továbbá legalább hat bizottság, amelyek egyszerre funkcionálnak ideológiát-politikát szolgáltató mozgalomként és irányító-végrehajtó szervezetként. Külön testület foglalkozik az iszlámon alapuló fatvák, vallási rendeletek kiadásával; a propagandával; a célpontok kiválasztásával és a katonai kiképzéssel; a fegyverek, robbanóanyagok és technikai eszközök beszerzésével; a finanszírozással; valamint a vezetők védelmével, a hírszerzéssel és az elhárítással. Arra utaló jeleket viszont nem találtak, hogy a - feltehetően az afgán-pakisztáni határ mentén bujkáló - szaúdi születésű Bin Laden és első számú helyettese, az egyiptomi Ajman al-Zavahri továbbra is aktív szerepet játszana az akciók megtervezésében.

De nincs is erre feltétlenül szükség - vélik terrorellenes szakértők. Amellett ugyanis, hogy az al-Káida úgy működik, mint egy hagyományos vállalat a maga hierarchiájával, számos országban "szabadúszókat" is toboroz: egyfajta franchise-ként terjeszti a terrort. Amerikai hírszerzési források szerint sokkal inkább inspirálta, semmint tevőlegesen segítette például a márciusi madridi vonatrobbantások marokkói elkövetőit - azóta nyilvánvaló, hogy Bin Laden epigonjai ma jóval nagyobb veszélyt jelentenek, mint maga a vezér. Az egyik példa a jordániai Abu Muszab al-Zarkavi, akinek csoportját tartják felelősnek az Irakban elkövetett merényletek jó részéért, és akinek fejére ugyanakkora vérdíjat tűztek ki az amerikaiak, mint Bin Ladenéra: 25 millió dollárt.

A terror elleni háború mérlege egyaránt mutat kudarcokat és eredményeket. 2001. szeptember 11. óta több mint egytucatnyi országban összesen ezernél több embert öltek meg, és a biztonsági szakértők egy része szerint nem az a kérdés, hogy az al-Káida lecsap-e újra például Európára, hanem az, hogy mikor. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy előbb-utóbb úgynevezett piszkos atombombát is bevethetnek, amely radioaktív anyagot szór szét. A nyáron lefoglalt dokumentumokból az is kiderült, hogy az al-Káidának számtalan terve és tanulmánya van a lehetséges akciókról.

Sikerült ellenben visszaszorítani a muszlim szélsőségeseket Algériában, és csatát vesztett az al-Káida Szaúd-Arábiában is - ám a dzsihádistáknak mindkét helyen nagyobb kárt okozott a saját brutalitásuk, mint a terror elleni globális offenzíva. Akármilyen szoros is a kapcsolat az al-Káidával, a fanatikus csoportok a muszlimok vélt vagy valós megaláztatása okozta haragból merítik erejüket. A militáns muszlim honlapokat figyelő szakértők szerint az iszlámista terrort tüzelő szenvedély fokozódik, és ennek fő oka az iszlám világban széles körben tapasztalható azon vélekedés, miszerint az Egyesült Államok Afganisztán és Irak elleni háborúja, illetve Izrael-barát politikája egyet jelent az iszlám ellen viselt küzdelemmel.

KERESZTES IMRE

Fókuszban

A sátán kutyái

Beláthatatlan következményekkel járhat a legalább 350 ember, köztük több mint 150 gyermek életét követelő beszlani horrorban tetőzött oroszországi terrorhullám. Miközben orosz politikusok a szabadságjogok korlátozásával járó szigorító intézkedéseket szorgalmaznak, pattanásig feszült a helyzet Észak-Oszétiában, ahol a túszdráma kezelésével elégedetlen polgárok a helyi elnök lemondását követelik, és az ingusok elleni pogromokra készülnek.

849 ember halt meg koronavírusban egyetlen nap alatt Spanyolországban

849 ember halt meg koronavírusban egyetlen nap alatt Spanyolországban

A TV2 elnöke vette meg az IndaMedia felét

A TV2 elnöke vette meg az IndaMedia felét

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt