Tetszett a cikk?

"Egyetlen álmom, hogy valahol, lehetőleg Moszkvában, felrobbantsam magam, és a lehető legtöbb oroszt megöljem.

"Egyetlen álmom, hogy valahol, lehetőleg Moszkvában, felrobbantsam magam, és a lehető legtöbb oroszt megöljem. Csak így lehet megállítani a csecseneket gyilkoló oroszokat" - nyilatkozta még tavalyelőtt külföldi újságíróknak egy huszonéves csecsen nő. Nem tudni, él-e még a csak Kovaként emlegetett fiatalasszony, ám az kiderült a beszélgetésből, hogy azért volt hajlandó vállalni az öngyilkos merénylő sorsát, mert a Csecsenföldön szolgáló orosz katonák lelőtték a szakadárok oldalán harcoló férjét. A Kovával beszélgető újságírók elmesélték, interjúalanyuk minden érzelem nélkül, szinte beprogramozott robotként beszélt, s bár azt mondta, vallási meggyőződés vezeti, csak felületesen ismerte a muszlim vallást.

Kovához hasonlóan többtucatnyi csecsen lány és fiatalasszony várta, illetve várja, hogy minél több oroszt felrobbantva költözzön át a túlvilágra. Az utóbbi két évben végrehajtott oroszországi merényletekben meghatározó szerepet játszottak az orosz sajtó által fekete özvegyeknek nevezett csecsen nők, akikre először 2002 októberében, a moszkvai színházi túszszedő akció (HVG, 2002. november 2.) során figyelt fel a világ. Azóta egyebek mellett a tavalyi tusinói és moszkvai merényletek, a februári moszkvai metrórobbantás és több dél-oroszországi merénylet írható a fekete özvegyek számlájára. Az utóbbi másfél hétben is főszerep jutott a csecsen nőknek: a rendőrségi vizsgálatok szerint egy-egy csecsen fiatalasszony robbantotta fel augusztus 25-én a Szibir, illetve a Volga-Aviaekszpresz légitársaság repülőgépét, egy csecsen asszony ölt meg augusztus 31-én tíz embert a moszkvai metró egyik állomásának bejáratánál, és két nő is volt a beszlani iskolába betörő terroristák között.

A legtöbb öngyilkos merénylőt állítólag egy Fekete Fatimaként emlegetett csecsen nő toborozza, és a fekete özvegyeket külön táborokban készítik fel tettük elkövetésére. Ha az öngyilkos merénylő bátorsága az utolsó pillanatban elillan, a közelben lévő bűntársak hozzák működésbe a pokolgépet távirányítóval. Az orosz hatóságoknak eddig egyetlen fekete özvegyet sikerült elfogniuk: Zarema Muzsihojevának tavaly kellett volna felrobbantania magát Moszkva belvárosában, ám a 23 éves nő végül nem tért be a kiszemelt étterembe, és a közelben lévő rendőr felszólításának engedve eldobta a pokolgépet rejtő hátizsákot.

Fókuszban

A sátán kutyái

Beláthatatlan következményekkel járhat a legalább 350 ember, köztük több mint 150 gyermek életét követelő beszlani horrorban tetőzött oroszországi terrorhullám. Miközben orosz politikusok a szabadságjogok korlátozásával járó szigorító intézkedéseket szorgalmaznak, pattanásig feszült a helyzet Észak-Oszétiában, ahol a túszdráma kezelésével elégedetlen polgárok a helyi elnök lemondását követelik, és az ingusok elleni pogromokra készülnek.

Teljesen meggyógyult a magyar kislány, akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek

Teljesen meggyógyult a magyar kislány, akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek

A Katona színésze praktikus tanácsokat ad a vírusmentes háztartáshoz

A Katona színésze praktikus tanácsokat ad a vírusmentes háztartáshoz

Mik azok a negatív képességek? És hogyan vehetjük hasznukat épp most?

Mik azok a negatív képességek? És hogyan vehetjük hasznukat épp most?