Tetszett a cikk?

Munkahely, munkahely, munkahely - ismételgetik mostanában minden létező fórumon egyik legfontosabb teendőjüket a...

Munkahely, munkahely, munkahely - ismételgetik mostanában minden létező fórumon egyik legfontosabb teendőjüket a szocialisták. Kórusuk azonban így sem nyomja el az ellenzék hangját, amely ugyanúgy számon kéri a 2002-es parlamenti választások idején bedobott 400 ezer új munkahely létesítését, mint ahogy azt az előző ciklusban - még ellenzékből - a mostani kormánypártiak az egészségügynek ígért 400 százalékos béremeléssel kapcsolatban tették. Akkor is, most is kiderült: jelentős távolság van az ígéretek és a megvalósítás között. Ami a munkahelyteremtést illeti, csak halvány változás tapasztalható: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén május-július között átlagosan 3 millió 894 ezer, a két évvel korábbinál csak 35 ezerrel több volt a foglalkoztatottak száma.

Van tehát mit ledolgozni. Még akkor is, ha Burány Sándor munkaügyi miniszter szerint az ellenzék tudatosan félremagyarázza a számokat. "Négyszázezer új munkahely létrehozása révén nem ugyanennyivel, hanem legfeljebb a felével nő a foglalkoztatottak száma, hiszen közben meg is szűnnek állások" - fejtegette a HVG-nek. Még óvatosabban fogalmazott az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői plenáris ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, aki a leépítések és a munkahelyteremtés várható egyenlegét már csak 100 ezer főre tette. Amit a közigazgatásban jövőre tervezett, 40 milliárd forintos költségvetési kiadást igénylő - egyes szakszervezeti kalkulációk szerint 20 ezer ember elbocsátásával járó - karcsúsítás is magyaráz. A piaci szférában pedig nem múlik el hét létszámleépítés bejelentése nélkül: a múlt héten a Pick Szalámi Rt. jelzett 350-400 fős elbocsátást, s legújabban azt rebesgetik, ezres nagyságrendű létszámfogyókúrára készül a Matáv Rt. is.

Mindenesetre a munkahelyek megszüntetésének elejét venni sem olcsó mulatság: a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az idén eddig 758 millió forint támogatást adott nem egészen 4200 álláshely megőrzésére. A legtöbb elbocsátásmegelőző pénzt a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a halászat, a textil- és bőripar, illetve a kerámia- és az üveggyártás, a cégek közül pedig az St-Glass Öblösüveggyártó Rt., a Zalahús Rt., a Parád Kristály Manufaktúra Rt., az IPC-SVG Vegyipari Gépgyár Kft., a Merian Orosháza Finom Szárnyas Különlegességek Rt. és a Kaposvári Ruhagyár 2004 Kft. kapta.

A szakminiszter és Gyurcsány is bízik a jövő évre tervezett célzott támogatások sikerében. Szerintük a különböző munkavállalói rétegek foglalkoztatásához adandó kedvezmények (lásd Fontosabb adó- és közteher-módosítási tervek 2005-re című felsorolásunkat), a költségvetési célelőirányzatok, például a felnőttképzési normatíva, továbbá a Munkaerő-piaci Alap munkahely-teremtési forrásainak tervezett bővítése érdemi javulást hoznak a foglalkoztatásban. A munkaadói érdekképviseleteknél is úgy vélik, a kis- és középvállalkozásoknak adandó foglalkoztatási kedvezmények hatásosak lehetnének. Ugyanakkor Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szkeptikus amiatt, hogy a kedvezmények többsége csak egyes társadalmi rétegek - például volt gyesesek - alkalmazása esetén érvényesíthető. Szerinte csak papíron mutatnak szépen a tervek, a valóságban a munkahelyet megpályázó tudása és rátermettsége alapján mérlegelik a foglalkoztatást a cégek, nem pedig aszerint, hogy jutnak-e némi adóelőnyhöz a felvételével.

Fókuszban

Teherliftezés

A kis és az átlagos jövedelműek lennének az adórendszer jövő évi változtatásának nyertesei, míg a tehetősebbekre nagyobb terhek rakódnának, és kedvezményeiket - néhány tabunak számító kivételnek megkegyelmezve - megfarigcsálná a kormány. Az áfa és a társasági adó mértéke nem módosulna, sőt az utóbbinál tán még újabb kedvezmények is érvényesíthetők lesznek. A részleteken, akárcsak a béremelés mértékén, persze még heteken át alkudoznak az érintettek.

Napsütéses, de hűvös nap lesz a mai

Napsütéses, de hűvös nap lesz a mai

Motorosklubtól kaptak adományt a vírusmintákat gyűjtő mentőmotorosok

Motorosklubtól kaptak adományt a vírusmintákat gyűjtő mentőmotorosok

Még 800 fölött a halottak száma, az új fertőzötteké csökkenőben Olaszországban

Még 800 fölött a halottak száma, az új fertőzötteké csökkenőben Olaszországban