Tetszett a cikk?

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓMegszűnik a 26 százalékos adókulcs, 1 millió 500 ezer forintig 18 százalék, fölötte 38 százalék...

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

Megszűnik a 26 százalékos adókulcs, 1 millió 500 ezer forintig 18 százalék, fölötte 38 százalék az adó mértéke. (A minimálbér az adójóváírás és a kiegészítő adójóváírás révén továbbra is adómentes.)

Az érvényesíthető adókedvezmények együttes összege nem haladhatja meg az évi 100 ezer forintot. Ez a korlát nem vonatkozik a családi, illetve a súlyosan fogyatékosok kedvezményére és a lakáshitel-törlesztésre sem. A 100 ezer forintos limit teljes egészében évi 6 millió forintos jövedelemig, fölötte csökkenő mértékben, 6,5 millió forint fölött viszont egyáltalán nem érvényesíthető.

A külön adózó jövedelmek (például ingatlan bérleti díja, osztalék) adókulcsa 20-ról 25 százalékra, a tőzsdei árfolyamnyereségé pedig 0-ról 12,5 százalékra nő. Adómentes lesz az önkormányzat számára legalább 5 évre bérbe adott, szociális bérlakásként hasznosított lakás utáni jövedelem (bérbe adó társaságok esetében is).

Az egyéni vállalkozó és az őstermelő a mostani 25 százalék helyett az iparűzési adó 50 százalékát vonhatja le adóalapjából.

TÁRSASÁGI ADÓ

A jelenlegi 1 milliárd forint helyett már 100 millió forint értékű, kutatás-fejlesztési tevékenységet szolgáló beruházásnál és létszámnövelés nélkül is érvényesíthető adókedvezmény. Kutatók és szoftverfejlesztők bérköltségének 10 százaléka adókedvezményként vehető igénybe.

Az iparűzési adó 50 százalékával (a mostani 25 százalék helyett) csökkenthető az adózás előtti eredmény.

A legfeljebb 5 főt foglalkoztató adózó adózás előtti eredménye létszámnövelés esetén a minimálbérrel csökken.

Kisvállalkozásoknak már 30 fős, középvállalkozásoknak 150 fős (hátrányos régióban 15, illetve 75 fős) létszámnövelés mellett is jár munkahelyteremtő beruházásnál adókedvezmény. (Jelenleg egységesen 300 fős, illetve hátrányos régióban 150 fős létszámbővítés szükséges ehhez.)

Uniós tagállamok anya- és leányvállalatai közötti osztalékadó-mentességhez a mostani 25 helyett 20 százalékos részesedés is elegendő.

2006-tól megszűnik a társaságok osztalékadója.

EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ (EVA)

Csökkentik az adóalapot a váratlan eseményekkel összefüggő - például kártérítési - bevételek.

Az adóhatóság igazolást ad az evás bevételekről (ez a hitelkérelmek elbírálásánál lehet fontos).

Választhatja az evát az is, aki 2004-ben erre amiatt nem volt jogosult, mert nem rendelkezett vállalkozói bankszámlával.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ (ÁFA)

Nemzetközi fuvarozásban és személyszállításban levonható lesz a parkolási és az úthasználati díj áfája.

JÖVEDÉKI ADÓ

A cigaretta adóminimuma ezerdarabonként a mostani 10 380 forintról 11 220 forintra, a finomra vágott dohányé kilogrammonként 3500 forintról 3625 forintra nő.

ÖKOADÓ

A levegőterhelési díj 25 százalékkal, a vízterhelési díj 66 százalékkal nő.

REGISZTRÁCIÓS ADÓ

Öt százalékkal nő a személygépkocsik regisztrációs adója, és a kötelezettség a motorkerékpárokra is kiterjed; mértéke hengerűrtartalomtól függően 10-110 ezer forint, egy másik változat szerint 12,5-137,5 ezer forint lenne.

ILLETÉKEK

Lakáscsere esetén a megszerzett lakás forgalmi értékének fele után kell illetéket fizetni (eddig a lakások értékének különbözete volt az illeték alapja).

A 30 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó új lakás 30 millió forint helyett csak 15 millió forintig illetékmentes.

Lakóházépítésre alkalmas telek öröklése, ajándékozása esetén valamennyi rokoni csoportban jelentős mértékben (negyedére-kétharmadára) csökken az illeték mértéke.

Hengerűrtartalom szerinti progresszív illetéket kell fizetni gépjárműszerzés után.

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS (TB)

Az egyéni nyugdíjjárulék alapjának felső határa a jelenlegi 5,3 millió forintról 6 millió forintra nő.

A tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) fejenkénti havi összege a jelenlegi 3450 forintról 2005 novemberétől 2250 forintra csökken. A részmunkaidőben foglalkoztatottak ehója időarányosan csökken.

A 25 év alatti fiatalok, a gyes, gyed, gyet, illetve ápolási díj lejárta után munkát vállalók, továbbá 50 év feletti tartósan munkanélküliek alkalmazása esetén a foglalkoztatók ezen munkavállalók után fizetett tb-járulékuk 50 százalékát visszaigényelhetik a Munkaerő-piaci Alapból.

Fókuszban

Teherliftezés

A kis és az átlagos jövedelműek lennének az adórendszer jövő évi változtatásának nyertesei, míg a tehetősebbekre nagyobb terhek rakódnának, és kedvezményeiket - néhány tabunak számító kivételnek megkegyelmezve - megfarigcsálná a kormány. Az áfa és a társasági adó mértéke nem módosulna, sőt az utóbbinál tán még újabb kedvezmények is érvényesíthetők lesznek. A részleteken, akárcsak a béremelés mértékén, persze még heteken át alkudoznak az érintettek.

Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

Olaszországban 100 ezer fölött jár a vírusfertőzöttek száma

Videó: ilyen egy több száz lóerős Tesla és egy ló versenye

Videó: ilyen egy több száz lóerős Tesla és egy ló versenye

Hatályba lépett a felhatalmazási törvény

Hatályba lépett a felhatalmazási törvény