Tetszett a cikk?

Gyaníthatóan az államháztartásnak a bruttó hazai termékhez viszonyított 4,9-4,95 százalékos (eredményszemléletű)...

Gyaníthatóan az államháztartásnak a bruttó hazai termékhez viszonyított 4,9-4,95 százalékos (eredményszemléletű) hiányát ismeri be az idei évre lapzárta után a kormány. Ez a tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvény 3,8 százalékos, illetve az év eleji megszorító intézkedések után új célként megjelölt, az euró bevezetését előkészítő, Brüsszelnek megküldött jelentésben szerepeltetett 4,6 százalékos hiányhoz viszonyítva kedélyborzoló eltérés. Ahhoz elégséges, hogy hiteltelenné tegye a jövő évre vállalt 4,1 százalékos hiányt, ahhoz viszont nagy valószínűséggel kevés, hogy a piaci szereplők kételyeit eloszlassa - ők ugyanis továbbra is 5 százalékot meghaladó deficitre számítanak.

A kételkedők egyik vezérszónoka ezúttal is Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki a múlt héten azt nyilatkozta: a magyar gazdaságra az államháztartás folyamatainak alakulása jelenti a legnagyobb kockázatot. "Ha e kockázatok megnőnek, a jegybank élni fog a kamatemelés lehetőségével" - állított ki mintegy biankó csekket a mainál nagyobb kamatfelár ígéretéről a bankelnök a több mint 2400 milliárd forint értékű magyar állampapír-állományt birtokló külföldi befektetőknek. Mivel egy esetleges jegybanki kamatemelés önmagában is alkalmas arra, hogy fölborítsa az államháztartást, Járai e nyilatkozatával maga is növelte az amúgy is meglévő kockázatokat. Amit egyébként a piac is felvillantott: a múlt kedden bejelentett, kedvezőtlen augusztusi államháztartási adat és a szerdai jegybankelnöki kommentár együttes hatására a hét eleji 247,7 forintról egyszeriben csaknem 252 forintig gyengült a forint az euróval szemben. Igaz, a hét elején aztán valamelyest ismét erősödött.

A tervezettnél mindenképpen nagyobb államháztartási hiány miatt máris korrigálni kell a csupán augusztusban közzétett jövő évi előrejelzéseket is. Két lehetőség van: vagy kitart a kormány az uniónak is beígért 4,1 százalékos jövő évi deficit mellett, vagy beéri ennél puhább vállalásával, és az 5 százalék körüli idei hiányból 0,5 százalékpontot lefarag. Mivel minden bizonnyal az utóbbi mellett, és így 4,5 százalék közeli jövő évi deficitre voksol, képes lesz félretenni nagyjából 900 milliárd forintot a 2005-ös állami beruházásokra és fejlesztésekre. Ám ezt is csak akkor, ha fölöttébb szűkös jövedelempolitikát folytat - a reálkeresetek 2 százalékos növekedése helyett például azok szinten tartásával is beéri. Ez a 900 milliárd forint nagyjából az a minimum, amivel az összesen 2300 milliárd forintnyi fejlesztési igényt bejelentő miniszterek még kiegyezhetnek. Így nem kell megkurtítani az autópálya-építési programot sem, csak - például a koncessziós mederbe tereléssel - korrigálni. Ha ugyanis a kormány nem az építés ellentételét fizeti ki, hanem csupán előre rögzített, éves rendelkezésre állási díj formájában 20-25 éven át szolgáltatást vásárol a beruházótól és üzemeltetőtől, akkor a fejlesztés kevésbé terheli meg egy-egy adott év költségvetését (más kérdés, hogy hosszú távon bizonyára nem ez a legolcsóbb megoldás). E szellemben épül az M6-os Érd és Dunaújváros közti szakasza, és e technikát kívánja alkalmazni a kormány az M7-es esetében is.

FARKAS ZOLTÁN

Fókuszban

Teherliftezés

A kis és az átlagos jövedelműek lennének az adórendszer jövő évi változtatásának nyertesei, míg a tehetősebbekre nagyobb terhek rakódnának, és kedvezményeiket - néhány tabunak számító kivételnek megkegyelmezve - megfarigcsálná a kormány. Az áfa és a társasági adó mértéke nem módosulna, sőt az utóbbinál tán még újabb kedvezmények is érvényesíthetők lesznek. A részleteken, akárcsak a béremelés mértékén, persze még heteken át alkudoznak az érintettek.

Duma Aktuál távoktatás: A növények talajjal táplalkoznak, és van, amelyik télen csúnya

Duma Aktuál távoktatás: A növények talajjal táplalkoznak, és van, amelyik télen csúnya

Új történelmi mélypontra esett a forint

Új történelmi mélypontra esett a forint

Ezeket tudja a Samsung új, pénztárcabarát okostelefonja

Ezeket tudja a Samsung új, pénztárcabarát okostelefonja