Tetszett a cikk?

Nem túl valószínű, hogy az Európai Parlament (EP) a közeljövőben tényfeltáró bizottságot küldene Szerbiába a vajdasági...

Nem túl valószínű, hogy az Európai Parlament (EP) a közeljövőben tényfeltáró bizottságot küldene Szerbiába a vajdasági magyarokat érintő atrocitások kivizsgálására - jelezte a HVG-nek Doris Pack német kereszténydemokrata euroképviselő, az Albániával, Bosznia-Hercegovinával, valamint Szerbia és Montenegróval való kapcsolatokért felelős úgynevezett interparlamentáris EP-delegáció elnöke. Az általa vezetett többpárti testülettől ugyan éppen ezt igényli a vajdasági kisebbségek zaklatását elítélő múlt heti EP-határozat, de Pack úgy véli, már az is igencsak kockázatos volt, hogy az EP az uniós képviselőház magyar tagjainak nyomására éppen a szerbiai helyhatósági választások előtti napokban ítélte el a magyar kisebbség elleni incidenseket. "Tartok az ottani radikálisok megerősödésétől, s hogy az EU-nak még a puszta említését is fenyegetésként fogják fel" - fogalmazta meg Pack utóbb beigazolódott aggodalmait hétfőn, még a szerbiai választási eredmények ismerete nélkül.

A magyar EP-képviselők által saját frakcióikban kezdeményezett tervezetek némi változáson mentek át, amíg kialakult a valamennyi politikai csoport által elfogadott végleges szöveg. A szocialisták javaslata például úgy fogalmazott, hogy a zaklatások elszenvedői "kizárólag a Vajdaságban élő magyar kisebbségek", míg a néppárti tervezet "magyar és horvát (római katolikus) sírok meggyalázásáról" tett említést. A jóváhagyott határozat végül "különösképpen a magyar kisebbséget" ért szervezett zaklatásokra hivatkozik. Az EP zöld frakciója - amelynek nincs ugyan magyar tagja, de a vajdasági ügyekre figyelő emberi jogi albizottság elnöke a zöld párti francia Heléne Flautre - Belgrád figyelmeztetésével egyidejűleg a magyar kormányt is fel kívánta volna szólítani a kettős állampolgárság ügyének felelősségteljes kezelésére. Ez a kitétel azonban az egyezkedések során végül kimaradt a határozatból, amely az emberi jogok ismétlődő vajdasági megsértését megállapítva az erőszakos cselekedetek bűncselekménnyé minősítését, kivizsgálását és a jövőbeni hasonló esetek megelőzését követeli a szerbiai és a vajdasági hatóságoktól.

Az EP-határozat egyébként a két másik uniós intézményt - a kormányokat tömörítő Tanácsot és az Európai Bizottságot - is felszólítja a vajdasági fejlemények szoros nyomon követésére. Ám aligha véletlen, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsa a vasárnapi választások előtt, múlt hétfőn tartott ülésén semmilyen balkáni kérdést nem tűzött "műsorra", így Kovács László külügyminiszter csak napirenden kívül hívhatta fel kollégái figyelmét a vajdasági problémákra. Akkor semmilyen közös közlemény sem született ez ügyben, az viszont nyilvánossá vált, hogy Javier Solana, az EU külpolitikai főmegbízottja két nappal korábban egy brüsszeli négyszemközti találkozón intézkedéseket igényelt Vojiszlav Kostunica szerb elnöktől. Sőt az uniós tagállamok belgrádi nagykövetségei is "figyelési" feladatot kaptak. "Minden ország, amely az Európai Unióval szoros kapcsolatra törekszik, tisztában van vele, hogy ehhez megköveteljük az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását" - fogalmazott általánosságban, de érthetően a HVG-nek Emma Udwin, a Szerbiának idén nyújtott 212 millió eurós EU-támogatás kasszakulcsát a kezében tartó Chris Patten brüsszeli biztos szóvivője.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Fókuszban

Déli haragszó

A vajdasági magyar kisebbséggel kapcsolatos diplomáciai élénkség hevületében megfogalmazott ígéretek a határ mindkét oldalán határozottabb fellépést sejtetnek a nemzetiségeket ért atrocitások ügyében. Ugyanakkor sok jel mutat arra, hogy a politikusok időnként túlreagálják a feszültségeket, ami csillapításuk helyett akár azok eszkalálódásához is vezethet.

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt

Kigyulladt egy galvanizáló üzem Szolnokon

Kigyulladt egy galvanizáló üzem Szolnokon

Nem csak a járvány, az ünnep is a bevásárlás útjába állhat a hétvégén

Nem csak a járvány, az ünnep is a bevásárlás útjába állhat a hétvégén