Tetszett a cikk?

Ha nem támadja meg senki az Alkotmánybíróságon a parlament múlt hétfői döntését a kettős állampolgárság ügyében...

Ha nem támadja meg senki az Alkotmánybíróságon a parlament múlt hétfői döntését a kettős állampolgárság ügyében tartandó népszavazásról, akkor Mádl Ferenc államfőnek a döntés hivatalos közzétételét követő 15 napon belül ki kell írnia a referendumot - mégpedig 90 napon belüli időpontra. Amennyiben pedig a szavazásra jogosult közel 8 millió magyar legalább egynegyede igennel voksol, akkor elkezdődhet a parlamenti aprómunka is. A törvényalkotóknak ki kell dolgozniuk, milyen feltételekkel kaphatják meg a határon túl élő magyarok a második állampolgárságukat, és azt is meg kell határozniuk, hogy ez milyen magyarországi jogosultságokkal jár majd számukra. E munkának nincs határideje, s mivel valószínűleg kétharmados törvények sorát kell majd megváltoztatni, a törvényalkotás sokáig elhúzódhat.

A kettős állampolgárság talán legvehemensebb szorgalmazója az utóbbi időben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és elnöke, Kasza József, valamint a többi vajdasági magyar szervezet volt. Nem véletlenül: Szerbia a közeljövőben aligha kerül le az EU-val szembeni vízumkötelezettek listájáról, ez viszont roppant megnehezíti a magyar kisebbség kapcsolattartását az anyaországgal. Kaszáék azzal is érvelnek, hogy a vajdaságiaknak adott második állampolgárság biztonságérzetet kölcsönöz nekik, amire a mostani helyzetben szükségük is van. A vajdasági vezetők nem tartanak attól, hogy tömeges áttelepülés indulna meg a magyar állampolgárság birtokában, hiszen aki akart, az már elmenekült. Különböző becslések 50-100 ezer közé teszik az utóbbi másfél évtizedben a Vajdaságból elköltözött magyarok számát.

A Kárpátalján élők a másik határon túli magyar közösség, amelynek megnehezedett a kapcsolata Magyarországgal, ám az ő helyzetükön a magyar jogszabály nem sokat változtatna, ugyanis az ukrán törvények kizárják a kettős állampolgárságot. Szlovákiában viszont e kérdés egyáltalán nem borzolja fel a kedélyeket, az ottani magyarok számára - lévén ugyancsak EU-tagok - legfeljebb szimbolikus jelentőséggel bírna a magyar útlevél. Erdélyben viszont annál élénkebben zajlanak a viták a kettős állampolgárság körül. Annak ellenére is, hogy az ott élők vízum nélkül közlekedhetnek az EU-ba, s nem kizárt, hogy 2007-ben Románia is tag lesz.

Bár a kettős állampolgárság ötletének támogatói azzal érvelnek, hogy ez alapvetően elősegíti a szülőföldön maradást, hiszen csak úgymond biztos hátteret nyújt, ezt sokan vitatják. "Nem hiszem, hogy a kettős állampolgárság hozzájárul a szülőföldön való boldoguláshoz" - mondta egyik interjújában Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Ennek indoklásaként egy felmérésük eredményére hivatkozott, amely azt mutatta, hogy az erdélyi magyarok 17 százaléka feltehetően távozna Romániából, amint megkapta magyar útlevelét. A kettős állampolgárság és a határon túli magyarok számára kiharcolandó, újabban ismét sokat emlegetett autonómia viszont lényegében ellentmond egymásnak, ezért a székelyföldi autonómiát szorgalmazó Fidesz-MPSZ most bajban van. A határon túli magyarság szülőföldjén tartásában érdekelt Fidesz kormányzása idején sem karolta fel a kettős állampolgárság ügyét, most viszont éppen legfőbb erdélyi szövetségesük, az ottani Magyar Polgári Szövetség e gondolat legelkötelezettebb pártolója. A Fideszen belül azonban lassú változás érlelődik: bár a külpolitikusai és Kövér László az autonómiát támogatnák inkább, s ezért továbbra is kritikusan tekintenek a kettős állampolgárságra, Orbán Viktor aláírásával támogatta a népszavazási kezdeményezést.

Fókuszban

Déli haragszó

A vajdasági magyar kisebbséggel kapcsolatos diplomáciai élénkség hevületében megfogalmazott ígéretek a határ mindkét oldalán határozottabb fellépést sejtetnek a nemzetiségeket ért atrocitások ügyében. Ugyanakkor sok jel mutat arra, hogy a politikusok időnként túlreagálják a feszültségeket, ami csillapításuk helyett akár azok eszkalálódásához is vezethet.

Egy évnyi magyar GDP-t vesztett el a norvég szuverén alap a koronavírus miatt

Egy évnyi magyar GDP-t vesztett el a norvég szuverén alap a koronavírus miatt

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

Az eddigi legrosszabb hír érkezett Spanyolországból

Az eddigi legrosszabb hír érkezett Spanyolországból