Tetszett a cikk?

Kényes helyzetbe került az RMDSZ a romániai elnökválasztás második fordulója után, miután az erdélyi magyar szavazókat...

Kényes helyzetbe került az RMDSZ a romániai elnökválasztás második fordulója után, miután az erdélyi magyar szavazókat korábban a végül alulmaradt Adrian Nastase támogatására szólította fel. Markóék az elmúlt két hétben már részletekbe menő koalícióalakítási tárgyalásokat folytattak a PSD-t vezető Adrian Nastaséval, s megfogalmazták igényeiket egyes tárcákra is. Igazán két területre fáj az RMDSZ foga: egy miniszterelnök-helyettesi posztra és egy újonnan alakítandó területfejlesztési minisztériumra. A választások előtt kampányjelszóvá erősített követelés a Székelyföld autonómiájáról azonban egyelőre nem szerepelt a tárgyalásokon, s marosvásárhelyi látogatása során Nastase kijelentette, területi alapú régiókról hajlandó tárgyalni, de etnikai alapúakról nem. Az RMDSZ a kampányban annak ellenére is a jelenlegi kormányfőt támogatta, hogy az erőteljesen negatív véleményen volt a kettős állampolgárságról.

A Nastase melletti kiállást az RMDSZ-en belül is vitatták, ám az utóbbi négy évben - amikor a szövetség kívülről támogatta szavazataival a kisebbségi helyzetben kormányzó szociáldemokratákat - az RMDSZ vezetői szoros együttműködést alakítottak ki a kormánypárttal. Nekik mindenképpen érdekük lenne az eddigi kapcsolat fenntartása, hiszen a másik oldalról már csak azért is ferde szemmel néznek rájuk, mert a 2000-es választások után az addig kormánypozíciókat betöltő RMDSZ nem tartott az akkor vereséget szenvedett liberális-parasztpárti vezetőkkel az ellenzékbe, hanem "lepaktált" a nagy ellenfél szociáldemokratákkal. Egyik-másik jelenlegi vezető, mindenekelőtt Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető és Borbély László marosvásárhelyi szenátor minden bizonnyal háttérbe szorulna, ha mégsem sikerülne a PSD-vel új kormányt alakítani, s jelentősen meggyengülhetne Markó Béla RMDSZ-elnök pozíciója is.

A HVG információi szerint annak ellenére, hogy Basescu lesz az államelnök, az RMDSZ egyelőre kitart Nastase mellett, sőt lapzártánk után külön nyilatkozatban meg is erősítik, hogy közösen szeretnének kormányt alakítani. Ezzel nyilvánvalóan a miniszterelnök-jelölésre jogosult Basescut szeretnék kész helyzet elé állítani, hiszen így e pártszövetségnek lenne a legnagyobb képviselőcsoportja a parlamentben.

Fókuszban

Meglepetésbuli

Gyökeresen új közjogi helyzetet teremtett Romániában, hogy az előzetes várakozásokra rácáfolva nem Adrian Nastase eddigi kormányfő, hanem Traian Basescu nyerte az elnökválasztás második fordulóját. A fordulat felborította a parlamenti választásokon első helyen végzett, ám többséget nem szerzett szociáldemokraták kormányalakítási terveit.

Itt a vége? Még mindig nem sikerült megjavítani a Hubble-t

Itt a vége? Még mindig nem sikerült megjavítani a Hubble-t

Vajna Tímea nagyon sok pénzért vásárolt villát Beverly Hillsben

Vajna Tímea nagyon sok pénzért vásárolt villát Beverly Hillsben

Ha nyerünk Németországban, biztosan továbbjutunk

Ha nyerünk Németországban, biztosan továbbjutunk