Tetszett a cikk?

Ante Gotovina múlhatatlan érdemeket szerzett az 1991 és 1995 közötti - hivatalos szóhasználattal felszabadítónak...

Ante Gotovina múlhatatlan érdemeket szerzett az 1991 és 1995 közötti - hivatalos szóhasználattal felszabadítónak nevezett - horvátországi háborúban. A Jutarnji List című zágrábi napilap hasábjain február végén publikált reprezentatív felmérés szerint a horvát társadalom több mint 80 százaléka vélekedik így.

A Dalmáciából, a Pasman-szigeten fekvő Tkon faluból származó Gotovina két eredménytelen kísérlet után még kiskorúként disszidált a titóista Jugoszláviából. Beállt matróznak a libériai zászló alatt hajózó Jela Topic tengerjáróra, ahonnan első útján Marseille-ben meglépett. Még 18 éves sem volt, amikor jelentkezett a francia idegenlégióba, ahol Korzika szigetén búvár- és ejtőernyős kiképzést kapott. Gotovina kiváló katonának bizonyult, öt éven keresztül Afrika és Latin-Amerika számtalan országában szolgált, amit 1978-as leszerelésekor a francia kormány állampolgársággal honorált. Gotovina kapcsolata a francia hadsereggel a civil életben sem szakadt meg, egy Comex nevű biztonsági cégnél helyezkedett el, amely szorosan együttműködött a védelmi minisztériummal. Miközben Gotovina a Comex megbízásából beutazta a fél világot, másodállásban a francia szélsőjobb háza táján mozgolódott, dolgozott például a Jean-Marie Le Pen személyi védelmét ellátó társaságnál. Egyes adatok szerint 1982-től Gotovina a francia titkosszolgálatok megbízásából Guatemalában, Kolumbiában, Elefántcsontparton és Paraguayban félkatonai szervezetek tagjainak kiképzésében vett részt.

Miközben Gotovina Latin-Amerikában kamatoztatta gazdag légiós tapasztalatait, Franciaországban nyomozás indult ellene, mert több társával együtt 1981 szeptemberében fegyveres rablást hajtott végre, amelynek során 2 millió frank értékű ékszert tulajdonítottak el. Az időközben Kolumbiában megházasodott Gotovinát távollétében elítélték, és 1983 tavaszán nemzetközi körözést adtak ki ellene. A horvát sajtóban publikált ellentmondásos életrajzok egyes verziói szerint Gotovina egy-két évre rács mögé került, mások szerint viszont háborítatlanul élt. Az biztosnak látszik, hogy 1990-ben újra meggyűlt a baja a törvénnyel: két társával együtt a párizsi Orly repülőtér közelében elrabolt egy üzletembert, akit néhány napos fogva tartás után összesen 350 ezer frank váltságdíj fejében engedtek el.

Gotovina az első szerb-horvát összecsapások kirobbanása után visszatért hazájába, ahol alig egy évvel később már kinevezték a spliti régió védelmi parancsnokává. Szédületes katonai karrierjét nem akadályozta sem francia-horvát kettős állampolgársága, sem az, hogy 1993-ban egy párizsi bíróság harminc hónapos szabadságvesztésre ítélte egy 1986-os 6 millió frankos zsarolási ügy miatt. A valóságos médiasztárként kezelt, jó kiállású Gotovinát hamar pártfogásába vette Gojko Susak védelmi miniszter, aki 1995 nyarán őt bízta meg a Horvátországtól elszakadt Krajinai Szerb Köztársaság visszafoglalását célzó Oluja (Vihar) hadművelet irányításával. A néhány nap leforgása alatt elért katonai győzelem nyomán Gotovina végleg nemzeti hőssé vált a horvátok szemében, akik mit sem sejtettek arról, hogy négy hónappal később a tábornokot másodfokon is elítélték Franciaországban. Tudjman elnök halálával Gotovina csillaga is leáldozott, a horvát hadsereg főszemlélőjeként vonult nyugállományba. Előzőleg Horvátország elzárkózott attól, hogy a Nemzetközi Törvényszék 1998-ban még csak tanúként kihallgathassa Gotovinát. A nyugalmazott tábornok elleni hivatalos hágai vádemelés 2001 nyarán az összeomlás szélére sodorta a másfél évvel korábban hatalomra jutott Ivica Racan vezette hatpárti balközép kormánykoalíciót. Stipe Mesic horvát elnök, valamint Racan, továbbá egykori védelmi és belügyminisztere, illetve a belső elhárítás volt igazgatója egyaránt azt állítja, nem volt tudomásuk Gotovina franciaországi rovott múltjáról.

Fókuszban

Ante portas

Daccal vegyes szkepticizmussal fogadta Horvátország az EU-csatlakozási tárgyalások startjának elhalasztását. Az uniós tagállamok többsége úgy ítélte meg: Horvátország nem tett meg minden tőle telhetőt a hazájában sokak által nemzeti hősként tisztelt, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézre kerítéséért.

Macska fertőződött meg a koronavírussal Hongkongban

Macska fertőződött meg a koronavírussal Hongkongban

Megöltek egy férfit Gödöllőn

Megöltek egy férfit Gödöllőn

Látványos, mennyivel tisztább lett a levegő Európában a járvány miatt

Látványos, mennyivel tisztább lett a levegő Európában a járvány miatt