Tetszett a cikk?

A hivatalos adatok szerint 58 halálos áldozat, mintegy 2 ezer sebesült, 12 ezernél is több letartóztatott, valamint...

A hivatalos adatok szerint 58 halálos áldozat, mintegy 2 ezer sebesült, 12 ezernél is több letartóztatott, valamint csaknem 1 milliárd dollár anyagi kár - ez volt a mérlege annak az ötnapos zavargásnak, amely 1992. április 29-én este tört ki Los Angeles South Central nevű városrészében. A robbanáshoz a szikrát az szolgáltatta, hogy egy zömmel fehérekből álló esküdtszék néhány órával korábban fölmentette azt a négy, szintén fehér rendőrt, akik 1991. március 3-án Los Angelesben agyba-főbe verték a gyorshajtás miatt rövid autós üldözés után megállított, ittas és kábítószer hatása alatt lévő, az intézkedés során rájuk támadó afroamerikai Rodney Kinget. A brutális fellépést videokamerájával rögzítette egy közelben lakó férfi, majd a felvételt Amerika- és világszerte közölték a tévétársaságok.

A gyúelegyet az afroamerikaiak elkeseredettsége és a velük szembeni vélt és valós igazságtalanságok szolgáltatták. A South Centralban, illetve a nagyváros más szegénynegyedeiben lakó feketék már jó ideje panaszolták, hogy a Los Angeles-i rendőrség faji alapon elfogult, és ezt később igazolta a King-eset nyomán megbízott, Warren Christopher volt külügyminiszter vezette tényfeltáró bizottság jelentése is. Elkeseredésüket növelte szegénységük, amiért nemcsak a fehéreket, hanem az állásaikat az 1980-as években alacsonyabb béreikkel elvevő spanyol ajkúakat, valamint a negyedeikben az üzleteket működtető koreaiakat is okolták.

A zavargások kitörését követően a feketék haragja ezért e három csoport ellen irányult, de a zűrzavar adta alkalmat sokan kihasználták fosztogatásra, míg a koreaiak fegyverrel igyekeztek megvédeni boltjaikat, miközben az eseményeket élőben közvetítették az amerikai tévécsatornák helyszínre küldött helikopterei. A rendőrség első zavarodottságában visszavonult, majd Pete Wilson, Kalifornia kormányzója április 30-án szükségállapotot hirdetett, és az érintett területen napnyugtától napkeltéig tartó kijárási tilalmat vezettek be. Miközben Los Angelesben százával égtek a tüzek, kisebb incidensek történtek San Franciscóban, San Joséban, Seattle-ben, Las Vegasban és Atlantában, valamint az oregoni Eugene-ben, a wisconsini Madisonban, az alabamai Birminghamben és a floridai Tampában.

Május 1-jétől Los Angelesben és környékén a kaliforniai nemzeti gárda 6 ezer tagja és a rendőrség mellett a szövetségi hadsereg 2500 katonája és 1500 tengerészgyalogos igyekezett, páncélozott járműveket is bevetve, úrrá lenni a helyzeten. Az újraválasztásáért küzdő idősebb George Bush amerikai elnök pedig a nemzethez intézett televíziós beszédben hangsúlyozta: a csőcselék brutalitását nem tűrik, a rendet minden szükséges eszközzel helyreállítják.

Az állami szinten fölmentett négy rendőr ellen egy szövetségi bíróság előtt King polgárjogainak megsértése miatt 1992 augusztusában vádat emeltek, és közülük kettőt 1993. április 17-én bűnösnek találtak - ők harminc hónapot töltöttek rács mögött. A közlekedési szabálysértése idején rablás miatti börtönbüntetéséből szabadulva próbaidőn lévő King számára a Los Angeles városa ellen indított polgári perben 1994 áprilisában 3,8 millió dollár kártérítést ítélt meg egy esküdtszék. A pénz felét jogi költségei emésztették föl, a többi zömét félresikerült üzleti vállalkozásai - egyebek mellett egy rapzenei kiadó - vitték el. King azóta többször is összeütközésbe került a törvénnyel, és megjárt kábítószer-elvonó intézeteket is.

NAGY GÁBOR

Világ

Krónikus gyulladás

A külföldi bevándorlók társadalmi beilleszkedésének francia modellje eddigi legnagyobb válságát éli át. Párizs környéke után tucatnyi francia nagyvárosra is kiterjedtek a hét elején a zavargások. A gettósodott lakótelepeken tomboló erőszakot a francia kormány egyelőre képtelen megfékezni.

A világ 30 legrosszabb levegőjű városa közül 21 indiai

A világ 30 legrosszabb levegőjű városa közül 21 indiai

Európa akár meg is úszhatja a komolyabb koronavírus járványt, állítja a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa

Európa akár meg is úszhatja a komolyabb koronavírus járványt, állítja a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa

Bobby Ewing is csettintene ennek az eladó Mercedes 500 SL-nek a láttán

Bobby Ewing is csettintene ennek az eladó Mercedes 500 SL-nek a láttán