"Épelméjű szakszervezet nem megy bele, hogy a munkáltatók az országos bérminimumnál alacsonyabb összeget fizessenek a...

"Épelméjű szakszervezet nem megy bele, hogy a munkáltatók az országos bérminimumnál alacsonyabb összeget fizessenek a szakképzett és felsőfokú végzettségű dolgozóknak" - reagált a HVG-nek Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára Csizmár Gábor munkaügyi miniszter azon javaslatára, hogy a háromszintű kötelező bérminimumoktól ágazati megegyezés esetén akár lefelé is eltérhessenek a munkaadók. A textilipar az egyik legtöbb minimálbérest foglalkoztató ágazat - a vendéglátás, a kereskedelem, az építőipar és a mezőgazdaság mellett (lásd táblázatunkat) -, bár egyes becslések szerint a termelőszférában dolgozók több mint 50 százaléka a legkisebb bért kapja. Az iparágak 95 százalékában ráadásul nem is létezik ágazati kollektív szerződés, amelyben az adott ágazatra vonatkozó minimálbér-megállapodások megszülethetnének.

"A bérekről általában a helyi szakszervezetekkel szoktak megegyezni a munkaadók, nem lehet törvényi úton előírni az ágazati összefogást" - szögezte le Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Sőt valójában még a magyarországi munkavállalók 40 százalékát lefedő munkahelyi kollektív szerződések sem terjednek ki minden esetben a minimálbér kérdésére. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint a 2005-re bérmegállapodásokat tartalmazó 286 kollektív szerződésből csak 130 állapodott meg a legkisebb garantált bér összegéről, átlagosan 58 701 forintról.

Bimbózó kezdeményezésnek számítanak Magyarországon a több EU-tagállamban népszerű ágazati párbeszédbizottságok, ezek egyik első vívmánya az építőiparban a múlt héten kötött ágazati megállapodás egy, a szakképesítést és beosztást elismerő, húszfokozatú tarifarendszerről. A jelenleg százezres nagyságrendű feketefoglalkoztatással küzdő ágazatban eszerint 2006-ban 63 ezer forint lesz a segédmunkások legkisebb keresete, a betanított munkásoké 70 ezer forint, a szakmunkásoké 80 ezer, a mester szakmunkásoké pedig 100 ezer forint. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az egyezséget a hazai piacon jelen lévő összesen mintegy 90 ezer építőipari cég közül a munkavállalók felét alkalmazó 3 ezer társaság - plusz a 15 ezer kisebb vállalkozást képviselő Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) - írta alá. Hasonló, ágazati kollektív szerződést kötött a közelmúltban a Sütőipari Dolgozók Szakszervezete az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével, a Magyar Pékszövetséggel, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével és az Iposszal.

Egyelőre szinte elképzelhetetlen lenne azonban egy hasonló megegyezés például a konkurens hipermarketláncok és munkavállalóik között. "A kereskedelemben eddig született mintegy kétszáz vállalati kollektív szerződés egyike sem tartozik nagy multihoz" - mondták a HVG-nek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezeténél. Nem csoda, hogy nagy eredményként könyvelik el a kereskedelmi dolgozók, hogy a Tesco-Global Áruházak Rt.-nél a közeljövőben ilyen megállapodás aláírását tervezik. Érthető tehát, hogy éppen ezek a gyengébb, ám a minimálbérkérdésben leginkább érintett ágazati szakszervezetek támogatták a kormánynak a létminimum-alapú legkisebb bérről szóló javaslatát, amely hosszú távra garanciát jelentett volna számukra érdekeik jobb érvényesítéséhez.

Fókuszban

Ez is enged, az is hagyja

Engedni látszik a kormány abból az elhatározásából, hogy saját hatáskörébe vonja a minimálbér megállapítását. A korábban hajthatatlannak tetsző munkaadók cserébe belemennek, hogy a legkisebb garantált bér összege 2006-tól haladja meg a létminimumot.

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Androidos? Vagy iPhone-ja van? Akkor már ön is letöltheti a Microsoft nagy Office appját

Androidos? Vagy iPhone-ja van? Akkor már ön is letöltheti a Microsoft nagy Office appját

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Ijesztően jó a deepfake-videó, amelyben Jeff Bezos és Elon Musk 1964-ban találják magukat

Ijesztően jó a deepfake-videó, amelyben Jeff Bezos és Elon Musk 1964-ban találják magukat