Bár a H5N1-vírus egyetlen bizonyított esetben sem terjedt még emberről emberre, egy humáninfluenza-világjárvány...

Bár a H5N1-vírus egyetlen bizonyított esetben sem terjedt még emberről emberre, egy humáninfluenza-világjárvány lehetséges kialakulásától tartva a legnagyobb vakcinagyártók - így a francia multinacionális Sanofi Pasteur - már megkezdték az oltóanyag kísérleti előállítását. Ez afféle bemelegítés, mindenekelőtt a lehetséges gyártási technológiák kipróbálását szolgálja, valamint annak meghatározását, mekkora adag elegendő és alkalmazható biztonsággal a vakcinából az emberi szervezet immunválaszának kiváltásához. A hazai vakcinát, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ virológusai segítségével az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. állított elő, elsőként tavaly októberben az egészségügy vezetőin próbálták ki. Köztük volt Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott is, aki a HVG kérdésére elmondta, az oltás nem járt mellékhatással, ugyanakkor az egymást követő vérvizsgálatok szerint produkálta a szükséges antitesttermelést.

Jelenleg az oltóanyag törzskönyvezéséhez szükséges munka folyik, amely várhatóan március elején fejeződik be. Az eddig elkészült húszezer adag oltás csak a "papírmunkához" szükséges, emberi felhasználása nem indokolt - hangsúlyozta Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Bár a vakcinát gyártó Omninvest egy évtizede a hazai egészségügy "udvari" szállítója - pilisborosjenői gyártóbázisáról kerül ki a háziorvosok által évente ingyenesen beadott évi 1,3 millió humáninfluenza-oltóanyag -, a cégre mégis a madárinfluenza irányította rá a közfigyelmet. Az 1,3 milliárd forint éves árbevételű Omninvest 90 százaléknál nagyobb részét birtokló tulajdonosáról, a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd-ről ugyanis lényegében semmit nem lehet tudni. A tulajdonos személyére, úgy látszik, sem az egészségügy mostani, sem pedig korábbi vezetői nem voltak kíváncsiak, avagy ismereteiket nem kívánták megosztani a közvéleménnyel. A cég 1995-ös létrejötte stratégiai célt szolgált - emlékezett vissza egy neve elhallgatását kérő köztisztviselő -, azt, hogy maradjon hazai kézben is vakcinagyártás.

A madárinfluenza elleni védekezés finanszírozásának extra gyors módját választotta a kormány, amikor kétnapos határidőt jelölt meg a tavaly decemberben a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt kétmilliárd forintos támogatás megpályázására. Más jelentkezővel nyilván nem is számoltak, így nem okozott nagy meglepetést, hogy az Omninvest kaphatta meg a felkínált összeget, vissza nem térítendő támogatás formájában "az influenza A-vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladataira". A kísérleti oltóanyaggyártás és -törzskönyveztetés mellett kapacitásbővítésre is készül az Omninvest, erre lehet következtetni Kóka János gazdasági miniszter február 15-ei bejelentéséből, amely szerint a cég további 2 milliárd forintot kap - ezúttal hitel formájában - a Magyar Fejlesztési Banktól. Sőt a keddi kormánydöntés értelmében a költségvetés általános tartalékából fedezik a 20 ezer adag oltóanyag ampullázását is.

"Bár a H5N1-vírus máig állati, nem pedig humán kór, s mint ilyen, csak minimális valószínűséggel okozhat Európában emberi megbetegedést, az elővigyázatosság azt kívánja, hogy senki ne nyúljon ismeretlen okból elhullott madártetemhez, ha pedig mégis megteszi, akkor fertőtlenítőszerrel mosson kezet" - sorolta az óvó rendszabályokat a HVG kérdésére Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ igazgatója. Jó tudni, hogy a szárnyasok ürüléke és testnedvei egyaránt tartalmazhatják a madárinfluenza vírusát, ezért a fertőzött térségbe utazóknak ajánlják a madárpiacok és -farmok elkerülését. Ugyanakkor az átsütött hús és tojás nem okozhat vírusfertőzést - hangsúlyozzák a járványügyi szakemberek.

Fókuszban

Madárinfluenza-riadalom

A madártetemek begyűjtésével, a baromfiállomány kötelező ólba zárásával próbálják megakadályozni a hatóságok, hogy a vadmadarak által az európai országok zömébe behurcolt H5N1-vírus a háziszárnyasokat is megtámadja. A pánik a teljes baromfiágazatot padlóra küldheti.

„Független színházat láttatok már?”

„Független színházat láttatok már?”

Szerdán végre megjelenhet a Pesti Hírlap

Szerdán végre megjelenhet a Pesti Hírlap

Rendhagyó karácsonyi vásár nyílt Budapesten

Rendhagyó karácsonyi vásár nyílt Budapesten

Újabb csontváz eshet ki a szekrényből a fővárosi cégek átvilágításánál

Újabb csontváz eshet ki a szekrényből a fővárosi cégek átvilágításánál

Összeállt Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek

Összeállt Márki-Zay, Botka és Mirkóczki, együtt küzdenek

Egy egyszerű képpel magyarázza el az Apple, milyen funkció jöhet az Apple Watch-ba

Egy egyszerű képpel magyarázza el az Apple, milyen funkció jöhet az Apple Watch-ba