HVG"Akik kétségbe vonják a kormány eredményeit, saját rossz kedvüket az ország rossz kedveként akarják beállítani.

HVG
"Akik kétségbe vonják a kormány eredményeit, saját rossz kedvüket az ország rossz kedveként akarják beállítani." Az idézet nem az egyik kormánypárti politikustól származik, hanem Orbán Viktortól. Igaz, nem mostanában mondta, hanem még miniszterelnökként 2002 februárjában az akkori ellenzék, az MSZP "depressziókampányára" utalva, hozzátéve azt is: az ősi mondást, hogy minden rosszban van valami jó, az ellenzék megfordította, és azt próbálja az emberekbe szuggerálni, hogy minden jóban van valami rossz. "De ne feledjék, másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak!" - hangoztatta Orbán 2002-ben.

Négy év telt el az ominózus beszéd óta, és a jelek szerint a szereposztás nem, csak a szereplők cserélődtek fel: a mostani kampányban is a kormányzati oldal az, amelyik a sikerpropagandával, és az ellenzék, amelyik a negatív hangulatkeltéssel operál. Az optimista kontra pesszimista kampány hatásosságáról ugyanakkor még a szakértői vélemények is megoszlanak. A négy évvel ezelőtti választásokat megelőzően a Fideszhez közel álló - az Országimázs Központ és a Heti Válasz megrendelésére gyakran meghökkentő eredményeket produkáló - Socio-Balance Bt. (HVG, 2001. december 8.) például több, reprezentatívnak mondott vizsgálatot is publikált. Ezekben arra a következtetésre jutott, hogy az emberek egyre bizakodóbbak a jövővel kapcsolatban. Az akkori ellenzéki szocialisták negatív - az emberek legelemibb, a munkahely, a megélhetés biztonsága elvesztésével kapcsolatos félelmeire alapozott - kampányával kapcsolatban pedig azt mérték, hogy az a polgárok háromnegyedében visszatetszést kelt.

A lakossági elégedettséget az úgynevezett háztartáspanel-vizsgálatok segítségével már a kilencvenes évek eleje óta folyamatosan mérő Tárki vizsgálatai szerint a tavalyi és az öt évvel korábbi elégedettségi mutatók egyenlege azt mutatja, hogy az emberek a lakosság anyagi helyzetének alakulását és saját helyzetüket egyaránt kedvezőbben ítélik meg, mint az előző ciklusban. A többség ugyanakkor továbbra is az elégedetlenek táborába tartozik, amiben a kutatók szerint - az életkörülményekben esetleg bekövetkező tényleges változásoktól függetlenül - az is közrejátszik, hogy a viszonyítási pont is változik. Egyre többen vannak, akik nem csupán a szűk környezetükhöz, hanem például a nyugat-európai átlaghoz hasonlítva érzik magukat elégedettnek vagy elégedetlennek.

A jövő héten publikálásra kerülő kutatás előzetes adatai szerint minden vizsgált dimenzióban nőtt az elégedettek aránya, a pozitív trend azonban nem volt egyenes vonalú: 2003-ban például megtört a korábbi optimizmus - egy év alatt 2-3 százalékponttal csökkent az életszínvonalukkal elégedettek tábora -, 2005-re azonban visszatért a korábbi derűlátás. Összességében a 16 évesnél idősebb korosztály harmada tekint optimistán a jövőbe, s ennyien elégedettek a jelenlegi életszínvonalukkal. A legnagyobb elégedettségnövekedést épp az egyik legérzékenyebb területen, a jövedelmeknél mérték a kutatók, ahol öt év alatt 6 százalékponttal nőtt az elégedettségi mutató.

Sajátos kép bontakozott ki abból, amikor a kutatók az elégedettség mértékét nem a különböző időpontok mérési adatainak összehasonlításával, hanem az emberek visszaemlékezései alapján vizsgálták. Az emlékek a jelek szerint megszépülnek: tavaly például jóval (8-12 százalék) többen idézték fel úgy, hogy 2000-ben elégedettebbek voltak az életszínvonalukkal, jövedelmükkel és a jövőbeni kilátásaikkal, mint amennyien annak idején ténylegesen elégedettnek vallották magukat.

Az életszínvonal szubjektív megítélését a demográfiai-társadalmi helyzet is befolyásolja. Kisebb mértékű a derűlátás ötéves egyenlege például a középkorúak körében, és az átlagosnál csak kevésbé kedvező a mérleg a diplomások esetében. Ám ez utóbbi is csak annyit jelent, hogy átlagosan ugyanolyannak ítélik meg a jelenlegi helyzetüket, mint a korábbit. Az inaktívak - a munkanélküliek, de még inkább a nyugdíjasok - viszont lényegesen elégedettebbek voltak öt éve, és akkoriban a jövőbeni kilátásaikat illetően is optimistábbnak mutatkoztak.

DOBSZAY JÁNOS

Fókuszban

Szimultán gyakorlatok

Mintha átragadt volna a lakosságra is a kormányzati példa, miszerint az életkörülmények javítását és ezzel egy időben...

Az FBI kéri: ha fent van a telefonján ez az alkalmazás, törölje azonnal

Az FBI kéri: ha fent van a telefonján ez az alkalmazás, törölje azonnal

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Mészáros Lőrinc újabb milliárdos szemétmegbízást nyert

Kína visszavág a Huaweit támadó Mike Pompeónak: és az NSA rendben van?

Kína visszavág a Huaweit támadó Mike Pompeónak: és az NSA rendben van?

Kitalált valamit a Google, hogy ne nyúlkáljunk folyton a telefonunk után

Kitalált valamit a Google, hogy ne nyúlkáljunk folyton a telefonunk után

Magyar milliárdos közelében a tönkrement Thomas Cook itthoni leánycége

Magyar milliárdos közelében a tönkrement Thomas Cook itthoni leánycége

Fájdalmas segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a globális felmelegedésről

Fájdalmas segélykiáltást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet a globális felmelegedésről