Az első fordulóban mindenütt a két nagy párt valamelyikének jelöltje végzett az első helyen, kivéve Nagyatádot, ahol a...

Az első fordulóban mindenütt a két nagy párt valamelyikének jelöltje végzett az első helyen, kivéve Nagyatádot, ahol a Somogyért Szövetség színeiben indult Gyenesei István 3 százalékponttal megelőzte a Fidesz-KDNP és 11 százalékponttal az MSZP jelöltjét.

HVG: Négy éve a magát pragmatikus középpártként meghatározó Centrum színeiben indult, és most is azt mondja, senki javára nem lép vissza. Az MSZP viszont az ön javára visszavonja a jelöltjét, és azt terjesztik, győzelme esetén a szocialista frakcióban folytatná.

Gy. I.: Semmilyen tárgyalást - sem az MSZP-vel, sem más párttal - nem kezdeményeztem, és nem is vettem részt ilyenen. A szocialisták nyilván azzal számolnak, azzal is borsot törhetnek riválisuk orra alá, ha visszavonják nagy különbséggel lemaradt - listán egyébként bejutó - jelöltjüket. Ez lehet az ő érdekük és taktikájuk. De mondja, mi értelme lenne magamra venni bármelyik párt frakciófegyelmét, amikor a véleményemet középről állva még hitelesebben is elmondhatnám a parlamentben?

HVG: Mondjuk, mert valamelyik oldal többet tud ígérni?

Gy. I.: Szeretném magamat annyira gerincesnek tudni, hogy csak a térségem és a tágabb magyar civil társadalom érdekeit nézem.

HVG: A mai felállásban azonban még egy független képviselői státus is segíthet valamelyik oldalnak. Már a Centrumot is hírbe hozták, hogy balra húzott, most pedig árulkodó jelnek tűnhet, hogy internetes blogján arról ír, "Mónika" és "Pista", a kormány két somogyi minisztere nagyon örült az első fordulós sikernek, és kölcsönösen gratuláltak egymásnak.

Gy. I.: Lamperth Mónikával és Kolber Istvánnal egymás mellett vannak a kaposvári irodáink. A fideszes jelölttel pedig telefonon beszéltem. Hozzászoktam, hogy balról nézve jobboldali, jobbról nézve baloldali vagyok. Független képviselő azonban valóban nem leszek: a Somogyért Szövetség jelölt, amelynek a reményeim szerint a következő ciklusban a személyemen keresztül képviselete lesz az ily módon "ötpártivá" váló parlamentben.

HVG: Politikai hitvallása kísértetiesen emlékeztet a "sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet" szlogennel kampányoló MDF-ére. Miért nem az ő színeikben indult?

Gy. I.: A választások előtt megkerestek Dávid Ibolyáék, sőt a megyei lista vezetését is felajánlották. S bár valóban közel áll hozzám az MDF értékrendje, az a stílus és politika, amit képviselnek, a választások időszakában egyetlen politikai erő mellett sem akartam elköteleződni. Ugyanakkor az MDF megtette azt a gesztust, hogy nem indított velem szemben senkit. Ők a jelek szerint most konstruktív ellenzék kívánnak lenni. Én viszont a konstruktív, hiteles közép szerepére vállalkoztam, támogatva mindazokat a politikai erőket, amelyek egy sikeres és toleráns Magyarországért dolgoznak.

DOBSZAY JÁNOS

Fókuszban

Most kezdődik a tánc

Bármi áron meg kell egyezni az MDF-fel! - erre szólította fel hétfőn a Fidesz elnökét a párt több választókerületi vezetője, értesült a HVG. A megegyezésnek állítólag Orbán Viktor személye sem lehet akadálya. A parlamenti választások első fordulója az MSZP, illetve a koalíció enyhe fölényét hozta.

 Így tettek zsebre 2071 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei

Így tettek zsebre 2071 milliárdot Mészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei

Már van Nürburgring Monopoly is

Már van Nürburgring Monopoly is

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

Másolni fogja az Apple a Samsungot?

Másolni fogja az Apple a Samsungot?

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Kiderült, mennyibe kerül a fővárosnak az álláskeresők ingyenes utazása

Komoly üzemanyagár-emelést és 120-as sebességlimitet lengettek be a németek

Komoly üzemanyagár-emelést és 120-as sebességlimitet lengettek be a németek