Tetszett a cikk?

Az első fordulóban mindenütt a két nagy párt valamelyikének jelöltje végzett az első helyen, kivéve Nagyatádot, ahol a...

Az első fordulóban mindenütt a két nagy párt valamelyikének jelöltje végzett az első helyen, kivéve Nagyatádot, ahol a Somogyért Szövetség színeiben indult Gyenesei István 3 százalékponttal megelőzte a Fidesz-KDNP és 11 százalékponttal az MSZP jelöltjét.

HVG: Négy éve a magát pragmatikus középpártként meghatározó Centrum színeiben indult, és most is azt mondja, senki javára nem lép vissza. Az MSZP viszont az ön javára visszavonja a jelöltjét, és azt terjesztik, győzelme esetén a szocialista frakcióban folytatná.

Gy. I.: Semmilyen tárgyalást - sem az MSZP-vel, sem más párttal - nem kezdeményeztem, és nem is vettem részt ilyenen. A szocialisták nyilván azzal számolnak, azzal is borsot törhetnek riválisuk orra alá, ha visszavonják nagy különbséggel lemaradt - listán egyébként bejutó - jelöltjüket. Ez lehet az ő érdekük és taktikájuk. De mondja, mi értelme lenne magamra venni bármelyik párt frakciófegyelmét, amikor a véleményemet középről állva még hitelesebben is elmondhatnám a parlamentben?

HVG: Mondjuk, mert valamelyik oldal többet tud ígérni?

Gy. I.: Szeretném magamat annyira gerincesnek tudni, hogy csak a térségem és a tágabb magyar civil társadalom érdekeit nézem.

HVG: A mai felállásban azonban még egy független képviselői státus is segíthet valamelyik oldalnak. Már a Centrumot is hírbe hozták, hogy balra húzott, most pedig árulkodó jelnek tűnhet, hogy internetes blogján arról ír, "Mónika" és "Pista", a kormány két somogyi minisztere nagyon örült az első fordulós sikernek, és kölcsönösen gratuláltak egymásnak.

Gy. I.: Lamperth Mónikával és Kolber Istvánnal egymás mellett vannak a kaposvári irodáink. A fideszes jelölttel pedig telefonon beszéltem. Hozzászoktam, hogy balról nézve jobboldali, jobbról nézve baloldali vagyok. Független képviselő azonban valóban nem leszek: a Somogyért Szövetség jelölt, amelynek a reményeim szerint a következő ciklusban a személyemen keresztül képviselete lesz az ily módon "ötpártivá" váló parlamentben.

HVG: Politikai hitvallása kísértetiesen emlékeztet a "sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet" szlogennel kampányoló MDF-ére. Miért nem az ő színeikben indult?

Gy. I.: A választások előtt megkerestek Dávid Ibolyáék, sőt a megyei lista vezetését is felajánlották. S bár valóban közel áll hozzám az MDF értékrendje, az a stílus és politika, amit képviselnek, a választások időszakában egyetlen politikai erő mellett sem akartam elköteleződni. Ugyanakkor az MDF megtette azt a gesztust, hogy nem indított velem szemben senkit. Ők a jelek szerint most konstruktív ellenzék kívánnak lenni. Én viszont a konstruktív, hiteles közép szerepére vállalkoztam, támogatva mindazokat a politikai erőket, amelyek egy sikeres és toleráns Magyarországért dolgoznak.

DOBSZAY JÁNOS

Fókuszban

Most kezdődik a tánc

Bármi áron meg kell egyezni az MDF-fel! - erre szólította fel hétfőn a Fidesz elnökét a párt több választókerületi vezetője, értesült a HVG. A megegyezésnek állítólag Orbán Viktor személye sem lehet akadálya. A parlamenti választások első fordulója az MSZP, illetve a koalíció enyhe fölényét hozta.

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Boldogságatlasz 7. rész: Mit tanulhatunk az indiaiaktól?

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

Monte Cristo grófja nem férne be a nyolc leggazdagabb magyar közé

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól