Tetszett a cikk?

Bármi áron meg kell egyezni az MDF-fel! - erre szólította fel hétfőn a Fidesz elnökét a párt több választókerületi vezetője, értesült a HVG. A megegyezésnek állítólag Orbán Viktor személye sem lehet akadálya. A parlamenti választások első fordulója az MSZP, illetve a koalíció enyhe fölényét hozta.

Mindössze 2429 szavazaton múlt, hogy az eddigi négy parlamenti párt a következő ciklusban is önálló frakcióval rendelkezik az Országgyűlésben. Ha az MDF a vasárnapi parlamenti választásokon ennyivel kevesebbet kap, a rendszerváltás egykori vezető ereje nem jut be ötödször is a T. Házba, s alighanem még az elméleti lehetősége is minimálisra csökken annak, hogy egy jobboldali kabinet váltja fel a jelenlegi balközép koalíciót. Ez utóbbi valószínűsége azonban így is elég csekély. Az Orbán-adminisztráció egykori igazságügy-minisztere, Dávid Ibolya MDF-elnök hétfőn ugyanis bejelentette: nem kívánja visszasegíteni a hatalomba egykori főnökét.

A sorsfordító 2429 voks csekély számarányát jól érzékelteti az is, hogy az MDF legjobb eredményt elért jelöltje, Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere egyéni választókerületében egymaga 6396 szavazatot kapott vasárnap. Ez több mint kétszer annyi, mint amit a párt második legeredményesebb politikusa, Dávid Ibolya elért (2687 voks) a Tamási központú Tolna megyei választókerületben. A szóban forgó 2429 vokson múlt különben az is, hogy nem Magyarországon lesz - a 400 ezer lakosú Málta mellett - a leginkább monopolizált a politikai piac az Európai Unió 25 tagállama közül (ha eltekintünk a Fidesz védőszárnya alatt újjászervezett s a választáson vele együtt indult szatellit- KDNP-től, amely önálló frakciót készül alakítani az Országgyűlésben).

A parlamenti választások első fordulója után az MSZP, illetve a koalíció fordulhat némi előnnyel. A legnagyobb támogatottságot élvező két lista között a négy évvel ezelőtti, 1,02 százalékhoz képest most 1,18 százalék a különbség az MSZP javára. Míg négy évvel ezelőtt azonban a Fidesz és az MDF erőit egyesítve jutott a szocialistákéval csaknem megegyező számú listás szavazathoz, most Orbán Viktorék egyedül (pontosabban a szatellit-KDNP-vel együtt) értek el döntetlenközeli eredményt, miközben az önállósult Fórum listája további 5,04 százalékot kapott.

A konzervatív parlamenti ellenzék együttesen végül is 47,16, a baloldali-liberális kormánytöbbség pedig 49,52 százalékát szerezte meg a listás voksoknak. A már elnyert egyéni mandátumok számát tekintve ugyancsak a koalíció vezet, 38:28 arányban. A politikai térkép változása ugyanezt a tendenciát tükrözi: az MSZP a Dél-Alföldön két választókerületet (Makó, Szentes), Kelet-Magyarországon pedig további egyet (Tiszaújváros) hódított el a Fidesztől.

A baloldal előnye ellenére Orbán Viktor pártja főhadiszállásán vasárnap éjjel a tőle megszokott vehemenciával jelentette ki: "Reális esélyünk van a győzelemre." Az ellenzék vezérének helyzetelemzése szerint pártjának a még "kiadó" 110 választókerület közül 75-öt kellene megszereznie ahhoz, hogy egyszínű fideszes kormány alakulhasson a következő hónapokban. Orbán értékelését azonban többen is vitatták a Fidesz választókerületi elnökeinek hétfői budapesti tanácskozásán a Bara Hotelban. A HVG értesülése szerint elsőként Kósa Lajos, Debrecen első fordulóban mandátumot szerzett polgármestere szólította fel a pártelnököt, hogy "bármi áron egyezzen ki Dávid Ibolyával". Amikor később nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán a felvetésre nem kíván reagálni, Németh Zsolt volt külügyi államtitkár, majd Deák András XI. kerületi képviselőjelölt is csatlakozott Kósához. Németh szerint a Fidesznek olyan ajánlatot kell tennie az együttműködésre, amely elől Dávid Ibolya egyszerűen nem térhet ki. A tanácskozás egyik résztvevője szerint a Bara Hotelban hétfőn mindvégig óriási volt a feszültség. Többen állítólag úgy vélték, hogy egy Fidesz-MDF megállapodásnak még Orbán Viktor személye sem lehet akadálya.

A Fidesz elnöke mindeközben alighanem úgy kalkulál, hogy pártja a politikailag aktív népesség körében még rendelkezik némi tartalékkal. Miközben ugyanis az ortodox kommunisták korábbi híveit a szocialisták már vasárnap maguk mögé állították, a MIÉP és a Jobbik 2,2 százalékos (119 ezer fős) tábora a második fordulóban sorakozhat fel a Fidesz mögött. Az ellenzék vezére nyilvánvalóan abban is reménykedik, hogy a vidéki Magyarország passzív tömegeiből egy-két százezret megint mozgósítani tud majd gyújtó hangú beszédeivel.

Gyula, Szeghalom, Orosháza, Szerencs, Püspökladány, Hajdúböszörmény, Monor, Ráckeve, Nyírbátor, Baktalórántháza, Dombóvár - a kiegyenlített erőviszonyokra tekintettel a volt miniszterelnök várhatóan e mezővárosokban szónokol majd az elkövetkező napokban. A megyei városok közül Győrött, Szolnokon, Egerben, Nagykanizsán és Békéscsabán valószínűsíthető Orbán megjelenése. A már említett 110 választókerület közül a HVG számításai szerint egyébként mintegy 20-25 helyen áll pillanatnyilag fej fej mellett a két jelölt. Ez a helyzet például Gyulán, Mosónmagyaróvárott és Várpalotán. A fennmaradó körzetek közül harminc-negyven kerületben (így Dunaújvárosban, Gyöngyösön, Tatán, Salgótarjánban) inkább kormánypárti, negyven-ötven helyen pedig (így Kecskeméten, Mohácson, Sátoraljaújhelyen, Hódmezővásárhelyen) inkább ellenzéki győzelemre van kilátás. Orbán esetleges toborzó körútját az MSZP a következő napokban azonban aligha fogja már tétlenül nézni. A szocialisták harckészségét jelezte, hogy hétfőn Orbán Viktornak a budai Várban meghirdetett reprízével egy időben Gyurcsány Ferenc a Batthyány-örökmécsesnél tartott utcai nagygyűlést.

Az MSZP számára kínos kudarcot hozó európai parlamenti választások után a szocialistáknak tehát (legalábbis az első körben) sikerült revánsot venni ellenfelükön. Gyurcsány Ferenc vezetésével az MSZP vasárnap három megyét - Csongrád, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg - is elhódított a Fidesztől. A szocialisták Budapesten kívül különben összesen tíz megyében végeztek az első helyen, míg a Fidesz kilencben tudott győzni. A milliárdos baloldali miniszterelnök egyelőre tehát nem lett "lottóötös" Orbánék számára, akik két éve még kétharmados győzelemről ábrándozhattak a 2006-os választásokon.

Gyurcsány hatalomra kerülése idején kétségkívül nehéz volt elképzelni, hogy a rendszerváltás élő legendájának számító Orbán Viktorral szemben a liberális szavazók jelentős része hajlandó lesz egyszer - akár csak közvetve is - a régi rezsim egyik volt ifjú kommunista vezetőjét támogatni. Jövő vasárnap ez mégis bekövetkezhet: három szabaddemokrata politikus támogatása fejében az SZDSZ ugyanis összesen 55 helyen léptette vissza jelöltjeit hétfőn a szocialisták javára.

A vasárnap harmadik helyen végzett SZDSZ - több közvélemény-kutató intézet előrejelzésére rácáfolva - nemcsak beverekedte magát a parlamentbe, hanem kismértékben (1 százalékkal) javított is 2002-es eredményén. Az országosan 6,5 százalékos eredményt elért liberálisok térnyerése különösen a fővárosban volt szembetűnő. A korábbi 104 ezer helyett - jó néhány szocialista szimpatizáns átszavazásának köszönhetően - itt 125 ezer listás szavazatot kaptak a kékek. Kuncze Gábor pártelnök erőfeszítései nyomán a vidéki Magyarországon egy évtizede egyre sorvadó SZDSZ ezúttal Budapesten kívül is képes volt valamelyest erősíteni pozícióit. A 19 megye közül a párt így is csak kilencben ért el 5 százaléknál jobb eredményt. Négy kis megyében pedig (Békés, Heves, Tolna, Vas) a liberálisok térvesztése vasárnap is folytatódott. A listás előretörésért cserébe az SZDSZ több vezető személyiségének támogatottsága viszont szembetűnően csökkent: Kuncze Szigetszentmiklóson a négy évvel ezelőtti 26 helyett 19, Kis Zoltán Jászberényben 19 helyett 9, Fodor Gábor Gyöngyösön 14 helyett 10, Magyar Bálint Zuglóban 17 helyett 13 százalékot kapott. Kiugró eredményt egyedül a párt legsikeresebb fővárosi kerületi polgármestere, a ferencvárosi Gegesy Ferenc ért el, aki 22 és fél százalékkal (a 23,5 százalékot produkált Pető Iván után) a második legjobb teljesítményt nyújtotta a nem koalíciós közös jelöltként indult politikusok között. Kuncze és Pető mellett így ő lett a harmadik szabaddemokrata politikus, akivel szemben a szocialisták máris visszaléptették saját emberüket.

A közvélemény-kutatók által az esélytelenség stigmájával megjelölt MDF vasárnap annak ellenére is be tudta verekedni magát végül az Országgyűlésbe, hogy a 176 választókerület közül 14 helyen képtelen volt saját jelöltet állítani. "Átmentünk a betonfalon" - fogalmazott a választás éjszakáján Dávid Ibolya, akinek az 1994 utáni fórumelnökök közül először volt bátorsága teljesen önállóan megméretni pártját. A bűvös 5 százalékon a fórum összesen tíz megyében és Budapesten jutott túl, sőt 11 megyében (a listás szavazatok alapján) le tudta győzni a szabaddemokratákat is. Előfordulhat, hogy Dávid Ibolya és pártja elhatározásán múlik majd, ki lesz Magyarország 65. miniszterelnöke.

BABUS ENDRE

Fókuszban

Négyből négy?

Simon Gábor (MSZP) Miskolcon az első fordulóban győz, Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP) és Horváth Zsolt (Fidesz) kecskeméti...

Fókuszban

Négy év magány?

Az első fordulóban mindenütt a két nagy párt valamelyikének jelöltje végzett az első helyen, kivéve Nagyatádot, ahol a...

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”