Nemcsak a teljes politikai eljelentéktelenedéstől, de az anyagi összeomlás veszélyétől is megmentette a KDNP-t a...

Nemcsak a teljes politikai eljelentéktelenedéstől, de az anyagi összeomlás veszélyétől is megmentette a KDNP-t a Fidesszel kötött választási szövetsége. A parlamentből 1998-ban kiesett párt

HVG
2002-ben önállóan nem indult, így megfosztotta magát az állami támogatásnak még a lehetőségétől is. A vezetőválságokat, belvitákat követő persorozatokat átélt KDNP egyre jobban eladósodott, végül - már Semjén Zsolt elnöksége alatt - tavaly kénytelen volt eladni a székházát, a Thököly úti egykori Sport mozit, pontosabban annak tulajdonosát, a Mitrabau Kft. pártcéget (HVG, 2005. július 9.).

A szűk esztendők után - várhatóan júniusban - folyósítani kezdik nekik az állami támogatást: az idén közel 140 millió forintra számíthatnak Semjénék. A pártokra 2006-ban szánt mintegy 2,5 milliárd forint egynegyedét az országos listás mandátumot szerzett pártok között osztják szét, vagyis öt részre, hiszen a Fidesszel közös lista révén ilyen lett a KDNP is (a Somogyért Szövetség viszont így akkor sem jut közpénzhez, ha jelöltje, Gyenesei István egyéniben győz). A háromnegyedet szavazatarányosan terítik az első fordulós egyéni és listás voksokkal számolva 1 százaléknál jobb eredményt elértek között, ebből tehát már a MIÉP-Jobbik is részesül. A kereszténydemokratáknak az általuk adott egyéni indulókra érkezett szavazatok, illetve a közös területi listákon szereplő KDNP-jelöltekre eső voksok után járnak majd a forintok. Mivel 2007-ben már az egész évre a mostani választási eredmény alapján utalják a támogatást, jövőre a KDNP az SZDSZ és az MDF járandóságához hasonló összeggel számolhat.

Az április 9-ei eredmény felforgatta a pártpénzerőviszonyokat. A választók akaratából elesett a támogatástól a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt, amelyik 1990-2002 között mindig megszerezte erre a jogot. Alaposan megcsappan a MIÉP költségvetésből származó bevétele is. Sőt e párt az újraosztás után nem is kap állami apanázst, hiszen nem indult a választáson. Csurka István a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út elnevezésű, tavaly létrehozott szervezet listája élén állt, vagyis a pártalapítással azt a "trükköt" játszották el, mint 2002-ben a Centrum. Ez utóbbi is elvesztette egyébként jogát az állami pénzre: visszacsúszott a "félszázalékosok" közé, a Munkáspárt mellé. Az idei eredmény alapján nyártól csak hat párt számíthat költségvetési pénzinfúzióra, míg 1990-ben 11, de még 1998-ban is kilenc ilyen volt.

Mindez megerősíti a parlamenti pártok versenyelőnyét az önkormányzati választások előtt. A tagdíjbevétel egyik szervezetnél sem számottevő, a kicsiknek elzálogosítható vagyonuk sincs, s most már úgy sem kalkulálhatnak, hogy a következő parlamenti választásig járó állami támogatásból akár hiteleket is tudnak törleszteni. A kasszák kiürülése következtében könnyen előfordulhat, hogy a törpe pártok egy része fokozatosan elhal - mint 1990 után a Hazafias Választási Koalíció, vagy 1994-et követően a Köztársaság Párt -, ez a veszély talán csak a hagyományosan jól szervezett kommunistákat nem fenyegeti.

JUHÁSZ GÁBOR

Választás 2006

Két választási forduló között

Gyurcsány Ferenchez képest látszólag félgőzzel kampányol Orbán Viktor, aki azonban fölös energiáit a Fidesz-aktivisták zártkörű trenírozásának szenteli. Ahhoz, hogy vasárnap ne a 2002-eshez kísértetiesen hasonló parlamenti alakzat jöjjön létre, valamelyik oldalnak a riválisánál sokkal sikeresebben kell mozgósítania.

Nagyon gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente

Nagyon gyorsan fejlődik az SMA betegségben szenvedő Levente

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

Kedden kezdi árulni az Apple az új szuperszámítógépét, ami egy lakás árába kerül

Kedden kezdi árulni az Apple az új szuperszámítógépét, ami egy lakás árába kerül

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok

Egy egyszerű képpel magyarázza el az Apple, milyen funkció jöhet az Apple Watch-ba

Egy egyszerű képpel magyarázza el az Apple, milyen funkció jöhet az Apple Watch-ba