Lester Bowles Pearson 1957-ben Nobel-békedíjat kapott az ötletéért.

Lester Bowles Pearson 1957-ben Nobel-békedíjat kapott az ötletéért. Az akkor még szinte ismeretlen kanadai politikus, az észak-amerikai ország későbbi miniszterelnöke a világ legtekintélyesebb elismerését odaítélő bizottság szerint "megmentette a világot", amikor a kiterjedt nemzetközi konfliktussal fenyegető szuezi válság megoldására javasolta: a szemben álló erők szétválasztására telepítsenek a térségbe a viszályban nem érintett országok katonáiból álló, csak önmaga megvédésére jogosult alakulatot.

Pearson mint a modern békefenntartás koncepciójának atyja vonult be a történelembe, pedig nem ez volt az első nemzetközi akció egy válság megfékezésére. Mivel az ENSZ alapokmánya a Biztonsági Tanácsot felhatalmazza arra, hogy a nemzetközi béke és biztonság érdekében kollektív lépéseket kezdeményezzen, már 1948-ban telepítettek a tűzszünetet felügyelő ENSZ-megfigyelőket az akkor megszületett Izrael államba. Azóta összesen 60 nemzetközi missziót hajtottak végre az ENSZ békeerői - ezek több mint kétharmadát 1990 után -, 172 konfliktus békés rendezésében működtek közre, és 45 országban segítettek a demokratikus választások megszervezésében.

Ez utóbbi azonban már új szolgáltatás volt: a békefenntartás eredeti koncepciója ugyanis nagyban megváltozott. Különösen a hidegháború lezárása után, amikor jórészt ugyancsak ENSZ-megbízatással más nemzetközi szervezetek - például a NATO vagy az EU - is bekapcsolódtak a munkába, amely egyre összetettebb lett. Ma már nemcsak az országok közötti viszályokat vagy polgárháborúkat lezáró békeszerződések teljesítéséről kell gondoskodni, hanem mind gyakoribb a polgári jellegű feladat - mondjuk a közrend fenntartása vagy választások megszervezése - is. Így aztán a békefenntartásba, amelyet 1992 óta az ENSZ-ben külön részleg koordinál, egyre több civil szakembert is bevonnak. A világszervezet kimutatása szerint jelenleg 15 ilyen akció van folyamatban, és a bennük részt vevő csaknem 87 ezer ember közül mintegy tízezer helyi és külföldi civil, önkéntes.

A békefenntartás költségeit az ENSZ tagállamai állják, méghozzá gazdasági erejükkel arányosan. Az Egyesült Államokra a teljes büdzsé 27 százaléka jut, Japán 19 százalékkal a második, a harmadik 9 százalékkal Németország, megelőzve a 7-7 százalékos Nagy-Britanniát és Franciaországot. A lista első tíz helyezettje a teljes kiadások 84 százalékát adja. A világszervezet 1948 óta összesen 41 milliárd dollárt költött békefenntartásra, az idén június 30-án lezárult pénzügyi évben a büdzsé erre fordított része valamelyest meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Míg e tevékenység kezdetén a békeerők állományának jó részét az ötletgazda hazája, Kanada és - főleg a svéd Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkársága idején és utána - az észak-európai államok adták, addig a békefenntartásban ma részt vevő 108 ország közül a legtöbbet - júniusi adatok szerint jó tízezer katonát - Banglades biztosítja. Az első tízben van még Pakisztán, India, Nepál, Jordánia, Etiópia, Ghána, Uruguay, Nigéria és Dél-Afrika. Az európai országok közül 695 katonával a rangsor 20. helyén álló Lengyelország a legaktívabb békefenntartó, Magyarország 108 emberrel az 54. A nagyhatalmak közül Kína mutat példát csaknem 1700 békefenntartójával: egyedül többet ad, mint az ENSZ BT többi állandó tagállama - Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és az USA - összesen.

A fejlődő országok szerepe főként azért nőtt meg, mert általában semlegesek egy-egy válságban, nem hordják magukon az egykori gyarmatosítók bélyegét - így kisebb veszélynek vannak kitéve. Az ilyen misszióknak nem elhanyagolható az anyagi oldaluk sem: a részt vevő államok a felszerelésen kívül katonánként havi ezerdolláros térítést kapnak, ami egy fejlődő országnak komoly - Bangladesnek például évi 200 millió dolláros - bevételt jelent.

Fókuszban

Kierőltetett menet

Egyéves politikai hezitálás után alig több mint egy hónap alatt összeállt az a magyar katonai alakulat, amely az ősztől két évig egy afganisztáni tartomány rendjét és az újjáépítést vezényli majd. Azt azonban még senki nem tudja, valójában ki mit fog csinálni.

Nem fogadnák el a kormány ajánlatát a gyöngyöspatai romák

Nem fogadnák el a kormány ajánlatát a gyöngyöspatai romák

Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

Ez a feladat váltotta ki a legnagyobb visszhangot a gimnáziumi felvételin - ön tudja a megfejtést?

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Több mint 3 milliót keres egy focista az NB I.-ben

Több mint 3 milliót keres egy focista az NB I.-ben

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Őrökkel vezettették ki a Fehér Házból az európai és orosz ügyekkel foglalkozó tanácsadót

Ingyen letölthet 19 darab gyönyörű háttérképet a számítógépére

Ingyen letölthet 19 darab gyönyörű háttérképet a számítógépére