A sejk és szervezete

Utolsó frissítés:

A tűzszünet sikere vagy kudarca sokak szerint nagyrészt egyvalakitől függ: Haszan Naszrallah sejktől, a Hezbollah...

A tűzszünet sikere vagy kudarca sokak szerint nagyrészt egyvalakitől függ: Haszan Naszrallah sejktől, a Hezbollah vezetőjétől. Elemzők szerint egyelőre a középutat választja, nem ragadtatja magát újabb nagyszabású rakétatámadásra, de gerillái - a rend kedvéért - támadni fogják az izraeli katonákat. Bárhogy is lesz, Naszrallah az arab és a muszlim világ új hőse, aki gerillataktikájával átírta az arab-izraeli ellenségeskedés eddigi szabályait. A sejk állítólag azóta készül erre a háborúra, hogy 1992-ben, 32 évesen a Hezbollah vezetője lett. Egy múlt heti beszéde sokat elárult katonai taktikájáról: "Nem ragaszkodunk a területhez, nem akarjuk, hogy harcosaink életüket veszítsék egy őrhely vagy falu védelme közben." A háború során az izraeli elit kommandókat többször is azzal lepték meg a Hezbollah gerillái, hogy az utóbbi hat évben kiépített bunker- és alagútrendszereket felhasználva meglepetésszerűen támadtak, majd ugyanolyan gyorsan kámforrá váltak.

A Hezbollah fegyverarzenálja is sokat javult. Nemcsak az Izraelre kilőtt rakétákkal, de - mint azt Joszi Kuperwasser tábornok, a hadsereg hírszerzésének volt vezetője magyar újságíróknak, köztük a HVG tudósítójának Izraelben elmondta - korszerű gyalogsági fegyverekkel is rendelkezik, például RPG-29 típusú, orosz gyártmányú páncélelhárító gránátvetőkkel (a Hezbollah arzenáljáról lásd cikkünket a 79. oldalon). A Hezbollah - amelynek harcoló erejét 4 ezer főre teszik - abban is bizonyított, hogy hatékonyan használta ezeket a fegyvereket, például a lézerirányítású tankelhárító rakétákat, amelyek sebezhetővé tették az izraeli Merkava harckocsikat. A Hezbollah éppen ezért több, mint egy gerillaszervezet, akár egy rugalmas hadseregnek is tekinthető - mutatott rá Kuperwasser. Sőt, mint egy forradalmi erő, a polgári lakosság körében elvegyülve, illetve "részmunkaidős" civilek segítségét igénybe véve még inkább megnehezítette az izraeli katonák dolgát. A szervezetnek nincs nehézkes parancsnoki hierarchiája, Naszrallah három, katonai autonómiával felruházott parancsnokságra osztotta katonai erejét. A parancsnokok civil öltözetben, testőrök nélkül, régi autókkal közlekednek, még inkább "láthatatlanná" téve magukat.

Kérdés, hogy a sejk mit forgat a fejében hosszú távon. Folytatja-e a harcot, és szervezete megőrzi katonai erejét, vagy mozgalmát a jövőben csakis politikai erőként vezeti tovább. Naszrallah a síita vallási hierarchiában hodzsatoleszlám, amely az ajatollah alatti rang. Mégis a többségi libanoni síiták körében széles körű tisztelet övezi, mert közösségét hatalmi tényezővé tudta emelni Libanonban, ahol a politikát főként a maronita keresztények és a szunniták uralták. A Hezbollah szinte állam az államban: az iszlamista szervezetekhez hasonlóan kórházakat, iskolákat és más szociális intézményeket tart fenn. Ám a kiváló szónoki képességekkel rendelkező Naszrallah soha nem erőltette az iszlám konzervatívan értelmezett szabályait, például a nők kendőviseletét. Talán ez is magyarázza, hogy vallásos vezetőként - fekete turbánja azt jelzi, hogy származását Mohamed prófétáig vissza tudja vezetni - mégis mekkora támogatottságot élvez Libanon általában kozmopolita lakossága körében. Naszrallah azonban mindenekelőtt rendkívül ügyes politikus, aki mintha hipnotizálná a libanoniakat. Olyan, mintha Libanon a saját cirkusza lenne - fogalmazott Vadah Sarara libanoni szociológus -, amelyet szemfényvesztésre, hazugságokra, félelemre, alaptalan reményekre és lázálmokra alapozva épített fel.