Szubjektíven értelmezi a libanoni háború tanulságait Daoud Kuttab palesztin újságíró alábbi cikkében, melyet a Project...

Szubjektíven értelmezi a libanoni háború tanulságait Daoud Kuttab palesztin újságíró alábbi cikkében, melyet a Project Syndicate bocsátott a HVG rendelkezésére.

A háborút nemcsak a csatatéren lehet megnyerni, hanem az emberek fejében is. Noha a Hezbollah nem aratott győzelmet Izrael felett a mostani háborúban, mégis képes volt szembeszállni a hatalmas izraeli hadsereggel; ezzel megragadta az arabok képzeletét, és ugyanúgy visszaadta a büszkeségüket, ahogy azt az 1973-as háborúban az egyiptomi hadsereg tette, amikor átkelt a Szuezi-csatornán. A visszanyert büszkeség tudatában döntött úgy Szadat elnök, hogy elutazik Izraelbe, ahol sikerült is az egész Sínai-félszigetet visszaszereznie Egyiptom számára. Noha a libanoniak hatalmas emberáldozatot, gazdasági és infrastrukturális veszteséget szenvedtek el ebben a háborúban, a Hezbollah mégis világossá tette az izraeliek számára, hogy katonai fölényük többé nem magától értetődő.

Ennek a háborúnak a befejezése alapvetően fogja megváltoztatni az izraeliek és a nemzetközi közösség viszonyát az arab népek nemzeti törekvéseihez. A Közel-Keleten a közvélekedés eddig azt tartotta, hogy az arab vezetők széthúznak, és nincsenek világos célkitűzéseik. Most azonban feltűnt a színen egy elszánt és határozott arab vezető, a Hezbollah fejének, Haszan Naszrallahnak a személyében, aki szinte tökéletesen ellentétesen viselkedett az eddig megszokottal. A kérdés ma már az, hogy ez az elszántság eredményezhet-e ugyanolyan áttörést és békekötést, mint annak idején Szadat frissen visszaszerzett büszkesége. A háború Libanon meggyengítése helyett éppenséggel az ország egységét és önálló akaratát erősítette meg.

Az izraeliek által végrehajtott egyoldalú kivonulás Libanonból (22 évnyi megszállás után), majd Gázából (39 évnyi megszállás után) ugyanakkor bebizonyította, hogy nem járható út, ha egy területet egyszerűen kiürítenek, majd a sorsára hagynak. A hátrahagyott lakosoknak erős kormányzati szervekre és intézményekre van szükségük.

Az elmúlt választásokon az izraeliek nagy többséggel szavaztak az egyoldalúságot hirdető pártokra, arra, hogy Izrael biztonságát valóságos falak és akadályok emelésével lehet a legjobban garantálni. A Hezbollah és a Hamász rakétatámadásai megmutatták, milyen botorság volt ez az elképzelés. A katonák az elsők között ismerték fel, hogy a katonai erő csak korlátozott szerepet játszhat a hosszú távú, tartós béke megteremtésében. Ideje, hogy végre a két oldal politikai vezetői is megértsék ezt.

Fókuszban

Kérdő jelek

A tűzszünet sorsától függetlenül a libanoni Hezbollah és Izrael háborúja valószínűleg átformálja a térség hatalmi viszonyait. Az arab világ úgy érzi, Izrael sebezhetővé vált, az Egyesült Államok szavahihetősége pedig tovább csökkent. A változó geopolitikai helyzetben új szereplő tűnt fel: Kína.

Kamion és személyautó ütközött az M1-esen

Kamion és személyautó ütközött az M1-esen

Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

750 lóerős lett a legújabb Mercedes-AMG GT R

750 lóerős lett a legújabb Mercedes-AMG GT R

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Komoly zöldségdrágulás jöhet