Minden jel szerint jól profitált a magyar gazdaság a világgazdasági konjunktúrából: miközben a világkereskedelem az...

Minden jel szerint jól profitált a magyar gazdaság a világgazdasági konjunktúrából: miközben a világkereskedelem az előrejelzések szerint 2006-ban nagyjából 9 százalékkal bővül, a magyar export az idei év első nyolc hónapjában euróban mérve 16, forintban számolva csaknem 24 százalékkal nőtt (lásd táblázatunkat). Az euróban és forintban számolt adatok közti eltérés fő oka a forint gyengülése, amelynek következtében az exportőrök forintbevétele azonos értékű kivitel esetén automatikusan 7-8 százalékkal növekedett a tavalyi év óta. Míg 2005-ben 1 euró átlagosan 248 forintot ért, addig idén márciustól már több mint 260 forintot kapott érte az exportáló cég, júniustól pedig 270 forint fölé szaladt az árfolyam (lásd cikkünket a 96. oldalon). Jelenleg nagyjából épp azon a 266 forintos árfolyamon áll a forint, mint 2001 tavaszán, mielőtt a jegybank megszüntette a csúszó leértékelést.

Első pillantásra talán meglepő, hogy Magyarország teljes külkereskedelmi forgalmában az EU részaránya az elmúlt években valamelyest csökkent, ám ez a változás pontosan tükrözi a világgazdaság egészében zajló folyamatokat. Ráadásul némi átrendeződés az EU-n belül is történt, az unió átlagos növekedésének többszörösét produkáló új tagországok mintha ismét felfedezték volna egymás piacait, kölcsönös külkereskedelmük ugyanis erőteljesebben bővült, mint a régi tagállamokkal lebonyolított forgalom. Ennél is nagyobb mértékben, csaknem 30 százalékkal ugrott meg az idén az EU-n kívüli országokkal folytatott árucsere, ezen belül a világ legdinamikusabb gazdasági övezetébe tartozó ázsiai országokba irányuló magyar export több mint 40 százalékkal, a kőolaj-áremelkedés extra bevételével fűtött Oroszországba szállított áruk értéke pedig 55 százalékkal nőtt.

Mivel a költségvetési kiigazítás következtében jövőre a belső kereslet mérséklődik, az export lehet a gazdasági növekedés úgyszólván egyetlen motorja. Ezzel együtt az elemzők 2007-ben a kormány által prognosztizált 2,2 százalékos növekedésnél gyorsabb tempóra számítanak; a legbizakodóbb GKI például 3 százalékra. A keresetek a kutatói előrejelzések szerint jövőre átlagosan 3-4 százalékkal érnek kevesebbet, mint 2006-ban, a háztartások fogyasztásának visszaesése azonban nem lesz megrázó mértékű. Ezt az Ecostat 0,2, a Kopint-Datorg 0,7, a Pénzügykutató 1 százalékra teszi, a GKI pedig egyenesen úgy véli, hogy a háztartások törekedni fognak fogyasztási szokásaik továbbvitelére, akár még azon az áron is, hogy beruházásaik - főleg lakásberuházásaik - mérséklésére kényszerülnek. A keresetek értékvesztésének fő oka a forgalmi és jövedéki adó, illetve a hatósági ármegállapítás körébe sorolt termékek, szolgáltatások - például az áram, a gáz, a tömegközlekedés - tarifáinak már bekövetkezett és még ezután várható növelése, amihez hozzájárul a béreket terhelő járulékok emelése is; az utóbbi következtében a nettó keresetek bővülése nem éri el a bruttó keresetekét.

Az idei év első nyolc hónapjában a nettó keresetek reálértékben még 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ám e növekményből a felpörgő infláció jócskán le fog faragni: az átlagos drágulás az idei év végén 6-7 százalék között lehet. A kutatók 2007-ben is 6 százalék körüli áremelkedést várnak, a gyors lefutású kiigazításra számító GKI szerint az infláció a jövő év végére 4 százalék körüli mértékre csillapodik.

Mindazonáltal a prognózisokat a szokásosnál több bizonytalanság jellemzi. Önmagukban a már meghozott stabilizációs törvények szaldóját sem könnyű megbecsülni - például azt, hogy az adó- és járulékterhek növekedése arányosan növeli-e a központi költségvetés bevételeit, vagy erőteljesen nőni fog a jövedelmek eltitkolása -, a tervezett reformintézkedések pénzügyi hatásait pedig úgyszólván lehetetlen összevadászni. A fő kockázati tényezők azonban nem ezek, hanem - a GKI megfogalmazása szerint - a "konfrontációs politikai légkör".

FARKAS ZOLTÁN

Fókuszban

Esélylesés

Finoman fékeződik, de továbbra is lendületben marad az idén attraktív bővülést produkáló világgazdaság. A külső konjunktúra Magyarországon is tompíthatja az ütemvesztést.

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Kiugrott debreceni kollégiuma ablakán egy egyetemista

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Új esztergomi hibrid: 7 millió forint felett startol a legjobban felszerelt új Suzuki Vitara

Új esztergomi hibrid: 7 millió forint felett startol a legjobban felszerelt új Suzuki Vitara

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Tovább bővült Oroszország legnagyobb repülőtere, Seremetyevo

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni