A rendőrség törvényesen és kisebb, a kaotikus helyzetben védhető hibákat leszámítva szakszerűen intézkedett az október...

A rendőrség törvényesen és kisebb, a kaotikus helyzetben védhető hibákat leszámítva szakszerűen intézkedett az október 23-ai budapesti zavargások feloszlatásakor - lényegét tekintve így ítélik meg a történteket a HVG által megkérdezett, a budapesti főkapitánnyal nem is feltétlenül szimpatizáló rendészeti szakemberek. A hajnaltól hajnalig, a Kossuth téri permanens kormányellenes tiltakozás felszámolásától a Ferenciek terére szorított tüntetés feloszlatásáig tartó belvárosi polgárháború gyorsmérlege lapzártánkkor: száznál több sérült - köztük tucatnyi rendőr -, szintén száznál több előállított gyanúsított és 200 millió forintos anyagi kár. Az engedély nélküli demonstrálók követelése jórészt még az ordítozást a helyszínen hallgatva sem volt egyértelmű, de alapvetően a Gyurcsány-kormány távozását sürgették. A javasolt módszert illetően teljes volt a káosz: volt, aki akasztást skandált. Akadtak, akik a hétfő esti epicentrumnak tekinthető Astoria környéki mellékutcákban gyűjtögették a muníciót: zászlórudat, utcakövet, építkezési törmeléket, míg a legtöbben csak trágár szavakkal küldték melegebb éghajlatra az általuk nem kedvelt állami vezetőket.

A rendőr nem mérlegelhet: törvényes kötelessége feloszlatni a bejelentés nélküli rendezvényeket. Még akkor is, ha az összejövetel célját és módszereit tekintve alapvetően nem tűnik veszélyesnek, ad absurdum: egy sokversenyzős sakkszimultán résztvevőit is el kell távolítaniuk a közterekről, ha az másokat gátol jogaik (például helyváltoztatásuk) gyakorlásában. Az pedig a "tömeg" fogalmából következik, hogy ilyen akciók során lehetetlen betartani az úgynevezett tettarányos intézkedés elvét (vagyis éppúgy az orra alá füstölnek a kíváncsiskodónak, mint a főkolomposoknak). Éppen ezért fontos a rendőrségi törvényben és egyéb szakmai utasításokban megkövetelt fokozatosság, főképpen a tömeg többszöri előzetes felszólítása, figyelmeztetése. Ez pedig a HVG helyszínen járt munkatársainak tapasztalatai szerint megtörtént. A Kálvin tértől a Bródy Sándor utcáig felsorakozott tömeget például több mint fél órán keresztül, a Rákóczi úton sorakozókat hasonlóan hosszú ideig rendszeresen figyelmeztették arra, tevékenységük törvénytelen, műveleti területen tartózkodnak, amit el kell hagyniuk, mert hamarosan tömegoszlatás indul. Már-már túlzottan ragaszkodtak e szabályhoz a kollégák - kommentálta a történteket a HVG egyik rendőri informátora, aki szerint hiba órákon át farkasszemet nézni a felbőszült tömeggel. Mivel bizonytalanságra enged következtetni, még akkor is hiba, ha alkalmasint működhet - s a jelek szerint ez történt hajnaltájt az Erzsébet hídnál - a kifárasztás taktikája is: az akcióra vágyó lázadók egy része felhagy tevékenységével, ha nincs módja kiengedni a gőzt.

Amennyiben a többszöri felszólítás nem vezet eredményre, a tömegoszlató rendőrök parancsnoki utasításra segédeszközöket vetnek be. Ilyen például a jogszerű, bejelentett demonstrációknál is alkalmazott kordon, amely egyben ki is jelöli a törvényesség térbeli határait. Engedélyezett a testi és a gépi erő - utóbbira példa a nyugat-európai globalizációellenes balhékon feltűnő, páncéljárműre szerelt vasrács, amelynek segítségével a rendőrök testi épségének kockáztatása nélkül tolható arrébb a tömeg. Fokozatában ezt követi a könnygáz és a gumilövedék, majd a kutyás és lovas egységek, végül a vízágyú bevetése. Egyetlen dolgot tilt a rendőrségi törvény: a tűzfegyver alkalmazását tömegoszlatáskor. A néhány milliméteres átmérőjű gumilövedék a tátott szájat és a szemet kivéve elvileg nem hatol be az élő testbe, mégis akadt olyan, aki gumilövedékektől sérült meg súlyosan. Ők azonban megtehették volna, hogy hallgatnak az előzetes felszólításra, és időben elvonulnak. Aki a "műveleti területen" maradt, pontosan tudta, mit kockáztat. Például azt, hogy - ahogyan a HVG munkatársai is - megtapasztalhatja az új, amúgy német találmány, chilipaprika-kivonatból készülő, nyálkahártyán és bőrön keresztül is irritáló könnygáz ártalmait. Tény, míg néhány sokat próbált akcióhős elkendőzte magát, sálat, maszkot húzott, a rendőrök egy része nem viselt gázálarcot, néhányuk mérgezést is szenvedett.

A legtöbb vád azért érte a rendőrséget, mert hétfő délután az akkor éppen az Alkotmány utca környékén randalírozókat a Deák tér irányába terelték, holott akkor onnan néhány száz méterre a Fidesz-MPSZ tartott bejelentett ünnepséget. Csakhogy a parancsnok, aki így döntött - nem cáfolt hírek szerint maga Gergényi Péter budapesti főkapitány -, a rendőrök szerint aligha választhatott volna más útvonalat. Akkor ugyanis nem tudtak volna eleget tenni a tömegoszlatás fő szabályának, miszerint kell hagyni menekülő útvonalat, de meg kell akadályozni, hogy a szétszéledt csapatok újból összeverődjenek, s esetleg hátba támadják a rendőröket. Ráadásul a rendőri források állítják, folyamatosan egyeztettek a Fidesz-gyűlés szervezőivel, akiknek így módjuk lett volna változtatni a forgatókönyvön.

Tény, a pokol kényes időpontban, Orbán Viktor Fidesz-elnök beszéde idején szabadult el a szomszédos Deák téren, de amikorra a rendőrök az Astoriához tolták a tömeget, a pártgyűlés erre hajlandó résztvevői már eltávoztak-eltávozhattak. "Mégis mit kellett volna tenni a kollégáknak, amikor harckocsit irányítottak feléjük, s indítottak a Kossuth tér irányába? Vagy este, amikor a lázadók elfoglalták a Kecskeméti utcai rendőrőrsöt?" - reagált némi pátosszal a túlkapások vádjára a budapesti rendőri vezetés egyik, neve elhallgatását kérő tagja, utalva az emlékezetes hétfői akciókra: egy veterán T34-est indítottak be a lázadók a Madách térnél, este pedig a belvárosi őrsre támadtak.

RÁDI ANTÓNIA

Fókuszban

Ősz becsavarodva

A kormány reformterveit kikezdő, a kampányhangulatot tartósító ügydöntő népszavazási kezdeményezéssel űzné, kergetné tovább a lemondás-lemondatás felé Gyurcsány Ferencet a Fidesz. Az 56-os megemlékezéseket elnyomták az újabb utcai randalírozások "hangjai".

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Bereményi Géza író kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Az ügyvédi kamara közleményben utasítja vissza Orbánék vádjait

Visszavonul Juhász Roland

Visszavonul Juhász Roland