Egyszerűbb a pályázás az uniós pénzekre, de csak a "bevállalósoknak". A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a növekedés biztosítékának, sok vállalkozó viszont a valóságtól elrugaszkodottnak tartja az új támogatási elveket.

HVG
Paradicsommal kérték számon a kormányfőn a paradicsomi állapotok ígéretét a tüntetők az ország több nagyvárosában. Noha Gyurcsány Ferenc azért keresi fel a fejlesztési központokat, így például Debrecent, Pécset vagy Veszprémet ezekben a hetekben, hogy mintegy 600 milliárd forint uniós forrás elosztásáról egyeztessen, a nyakas magyarok mit sem törődnek a pénzzel, városonként több tucat tüntető igyekszik sípolással, hazaárulózással, paradicsom- és narancsdobálással ellehetetleníteni a píárturnét. A látványos utcai politizálás színfalai mögött pedig az okoz elégedetlenséget, hogy a következő hét évre beígért 8000 milliárd forint uniós támogatásból márciustól egyelőre csak 31 milliárd forintot lesz elérhető, az is módfelett szigorú pályázati feltételek mellett.

A kemény elvárásokból kiolvasható korlátozási szándék már csak azért is bosszantó a potenciális pályázók számára, mert a gazdaságfejlesztés (gop), illetve a társadalmi megújulás operatív programjának (támop) meghirdetett pályázatai iránt (lásd táblázatunkat) már a 2004 és 2006 közötti első nemzeti fejlesztési terv (nft) időszakában is igen nagy volt a kereslet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nem véletlenül próbálta éppen ezekkel a tenderekkel csillapítani azokat a várakozásokat, amelyeket a megszorítások ellentételezéseként maga a kormány korbácsolt fel az elmúlt hónapokban. A kis- és középvállalkozások (kkv) műszaki-technológiai fejlesztésére az elmúlt két és fél évben több mint 14 ezren pályáztak, ami kétszeres túljelentkezést jelentett az összességében 45 milliárd forintnyi megítélt támogatásra. Az idén azonban a kkv-k közül legfeljebb 2300-an osztozkodhatnak azon a 17 milliárd forinton, amelyet a technológiafejlesztésre, illetve a hátrányos helyzetű kistérségekben munkalehetőség-teremtésre hirdettek meg. Csalódást okozott a munkahelyi képzésekre kiírt, ugyancsak kapós pályázat is. Miközben csaknem ezer pályázati igény maradt kielégítetlenül az első nft-ben, jóllehet 12,2 milliárd forintot osztottak ki erre a célra, az újabb hétéves periódus első évében mindössze száz mikro- és kisvállalkozás számíthat arra, hogy együttesen 1 milliárd forint segítséget kap a munkatársak szakmai, informatikai vagy éppen nyelvi továbbképzéséhez.

A legnagyobb felzúdulást azonban a gazdaságfejlesztési pályázatok filozófiája okozta. A kiírók ugyanis olyan árbevétel-növekedést várnak el a támogatott vállalkozásoktól, amire például a Kisosz ügyvezető elnöke, Antalffy Gábor szerint csak azok a cégek képesek, amelyek uniós források nélkül is tudnának fejleszteni. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a projekt befejezése után három éven keresztül - a pályázat jellegétől függően - átlagosan évi 8-15 százalékkal nő a nettó árbevételük. Ha ezt nem teljesítik, szankcióval sújtják őket, a támogatást akár a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó kamattal kell visszafizetni. Ha pedig ez sem tántorítaná el a pályázókat, ott a következő korlát, hogy a támogatás a projekt összköltségének legfeljebb 20-40 százaléka lehet (ez alól jelenleg csak a támop-pályázat a kivétel). A gop irányító hatóságának főigazgatója, Novák Csaba nem is rejti véka alá, hogy a cél a potenciális pályázók erőteljes megszűrése. Egyrészt azért, mert az irányító hatóság tapasztalatai szerint a vissza nem térítendő támogatások nem a szerkezeti problémákkal küszködő vállalkozásoknak valók, hanem éppen ellenkezőleg, azoknak a cégeknek, amelyekben eleve megvan a növekedés lehetősége. A másik, prózai ok viszont az, hogy ha több pályázónak adnak esélyt, kevés lesz az adminisztrációs kapacitás. Márpedig - érvel az irányító hatóság - az elbírálást csak akkor tudják a korábbinál egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, ha kellően szigorú kritériumokat alkalmaznak ahhoz, hogy "ésszerű keretek között" tartsák a lehetséges nyertesek számát. Az ésszerűség korlátja ezúttal meglehetősen erősnek tűnik. Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet vállalati adatbázisa az elmúlt években alig rögzített olyan periódust, amelyben a méret alapján bármely vállalatcsoport képes lett volna három éven keresztül a 10-15 százalékos átlagos árbevétel-növekedésre (lásd ábránkat a 9. oldalon).

A pályázati rendszer bürokráciája ugyancsak aggodalomra ad okot, és nem csupán a kapacitás szűkössége miatt, hanem azért is, mert a nagy sietségben még fel sem állt teljesen az intézményrendszer. Arról már nem is beszélve, hogy továbbra sem szankcionálják a lassúságát az adminisztrációnak, amelyre az első nft-ben az operatív programok forrásainak átlagosan 6 százaléka ment el. A Magyar Pályázatíró Iroda Kft. ügyvezető igazgatója, Essősy Zsombor több olyan nyertes cégről is tud, amelyik már egy éve vár a szerződéskötésre a humánerőforrás-fejlesztéshez kapcsolódó pályázatok közreműködő szervezeténél, az ESZA Kht.-nál, miközben a szervezet munkatársainak két hét múlva már újabb pályázatokkal kell foglalkozniuk.

A Transparency International már egy éve megállapította, hogy a magyarországi uniós pályáztatási és végrehajtási intézményrendszer egyik legjelentősebb problémája a kedvezményezettek jogbizonytalansága: míg őket komoly szankciók érik a határidők túllépése vagy a hiányos elszámolások miatt, addig az államigazgatást semmi sem kötelezi a fizetési határidők teljesítésére. A korrupcióellenes civil szervezet intelmeiből a már idézett decemberi kormányrendeletbe annyi került be, hogy a közreműködő szervezetek szolgáltatásait ezentúl teljesítményük alapján finanszírozzák, és ha az eredmények jelentősen elmaradnak a céloktól, az NFÜ kezdeményezheti a szervezet vezetőjének felmentését.

A kapkodás áldozatául esett a munkahelyi képzésekre kiírt pályázat is, amelynek alapján ezentúl kizárólag az országos képzési jegyzékben szereplő stúdiumot és csakis akkreditált intézmény oktathat a támop keretében, ám ennek a kritériumnak éppen a legnépszerűbb tanfolyamok nem felelnek meg. Sem a sűrűn változó adójogszabályokhoz, sem a frissen kiadott szoftverekhez kapcsolódó képzések tananyaga nem akkreditálható olyan gyorsan, ahogyan azt a piac igényli. Az intelmek ellenére azonban az irányító hatóság igazgatója, Köpeczi Bócz Tamás, aki korábban az országos képzési jegyzéket gondozó Nemzeti Szakképzési Intézet vezetője volt, kötötte az ebet a karóhoz, így egyelőre számos képzési program kimarad a támogatottak köréből.

A kritikák ellenére a pályázatírók elismerik, több ponton is egyszerűsödtek a feltételek. Ötmillió forintos támogatás alatt például már automatikusan megkapja a pénzt a pályázó, ha a formai követelményeknek megfelel. A korábbiakkal ellentétben már nem kell garantálni több évre előre a nyertes cég munkavállalóinak a számát sem. A pályázatíró leányvállalat, az OTP Hungaro-Projekt Kft. munkatársa, Váczi Dávid azt is előnyösnek tartja, hogy a korábbi öt év helyett csak három évig kell fenntartani a megvalósított beruházást, és ezzel párhuzamosan a biztosíték mértéke is csökkent, sőt 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás alatt a kedvezményezettnek egyáltalán nem kell jelzálog-, bank- vagy egyéb garanciát nyújtania. A nagy gumigyáraknak fém alkatrészeket beszállító GLB Kft. számára nem is kérdéses, hogy 2005 és 2006 után az idén is indulnak a technológiai fejlesztésekre kiírt pályázaton. A 65 főt foglalkoztató szegedi cég vezetője, Bogdán Gábor a szigorú feltételek miatt sem aggódik: a 2005-ös 497 millió forint után részben a támogatásból beszerzett automata vezérlésű lézervágó gépnek köszönhetően 2006-ra 740 millió forint lett a családi vállalkozás árbevétele.

SZABÓ YVETTE

Fókuszban

Osztóképző

"A magyar kormánynak az Európai Bizottsághoz intézett levelei nem nyilvánosak, azok a kormány belső munkaanyagai...

Fókuszban

A főhatás iránya

Szemben az Európai Bizottság, illetve a hazai közvélemény várakozásaival, a strukturális és kohéziós támogatások...

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament