Szemben az Európai Bizottság, illetve a hazai közvélemény várakozásaival, a strukturális és kohéziós támogatások...

Szemben az Európai Bizottság, illetve a hazai közvélemény várakozásaival, a strukturális és kohéziós támogatások hatása rövid távon meglehetősen szerény lesz a növekedés és a felzárkózás szempontjából - hangsúlyozza ökonometriai tanulmányokra hivatkozva legfrissebb konvergenciajelentésében a Magyar Nemzeti Bank. Az egyik idézett, 2004-ben készített uniós szimuláció alapján például a 2007-2013 közötti GDP-növekedésből optimális esetben évente nagyjából 1 százalékpont tudható be az évi 3 milliárd euróra becsült uniós támogatás, illetve a hozzá kapcsolódó társfinanszírozás hatásának, a foglalkoztatottak száma pedig ennek köszönhetően 157 ezerrel bővülhet. Ám a jegybanki elemzés szerint az ehhez hasonló eredmény korántsem garantált. A növekedési hatást a külföldi tapasztalatok szerint jelentősen csökkentheti a makrogazdasági stabilitást nem kellően támogató költségvetési és monetáris politika, a támogatásokat meggondolatlanul elaprózó vagy rossz helyre koncentráló fejlesztési stratégia, illetve a nem hatékony állami bürokrácia. Sőt az is hiba lehet, ha az állam a piaci folyamatokkal szembemenve túlzottan ragaszkodik az elmaradottabb régiók felzárkóztatásához. A nemzetközi példák azt mutatják: a gazdasági felzárkózás korai szakaszában lévő országban szükségképpen nőnek a földrajzi egyenlőtlenségek.

Bartha Attila, a Kopint-Datorg főmunkatársa szerint a beruházások szintjét megemelő pénzek kedvező esetben is csak 4-5 százalékpontos növekedést jelentenek majd a GDP-ben az idén kezdődött hétéves periódusban. A szakértő optimistább, mint fél éve, a támogatások szerkezete ugyanis időközben úgy változott, hogy a - hosszabb távon hasznot hozó - képzési programokra több juthat. "Az is tény - teszi hozzá Bartha -, hogy a beruházások egy része importigényes, ami a folyó fizetési mérleg romlását eredményezi, ám ez a hatás sem lesz jelentős. Spanyolország vagy Írország példája alapján a GDP-hez viszonyítva 1 százalék alatti mértékű."

"Az uniós pénzek valamelyest segítik az államháztartási konszolidációt is" - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Noha az unióban érvényes úgynevezett allokációs szabály szerint a támogatások nem használhatók fel amúgy is megvalósuló beruházások kiváltására, a szakértő szerint az államnak jól fog jönni, hogy uniós források bevonásával egy-egy nagyberuházás 70-80 százalékkal olcsóbban valósulhat meg. Váradi Balázs az Élet és Irodalom című hetilapban A nyolcezer milliárd átka címen megjelent kétrészes tanulmányában felvetette, hogy az EU-apanázs akár mérgező is lehet. A két rész megjelenése közt a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójává kinevezett közgazdász szerint miként Venezuela és Nigéria számára az olajjövedelem, az unióból becsorgó pénz is elmehet haszontalan presztízsberuházásokra, eredményezhet korrupciót, hozhat létre a kreatív termelőmunka helyett pályázatokból élő réteget, miközben az EU-milliárdoknak már az előérzete is az alkotmányosság határát feszítő, közjóra káros csatára késztetheti a politikai elitet.

SCHWEITZER ANDRÁS

Fókuszban

Aki nyer, az mer

Egyszerűbb a pályázás az uniós pénzekre, de csak a "bevállalósoknak". A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a növekedés biztosítékának, sok vállalkozó viszont a valóságtól elrugaszkodottnak tartja az új támogatási elveket.

Még mindig rejtély övezi a máltai újságíró meggyilkolását

Még mindig rejtély övezi a máltai újságíró meggyilkolását

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Katalán elnök: Azonnal véget kell vetni az erőszaknak!

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Óriástüntetés jön, de Madrid odacsapna a katalán kemény magnak

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant