Tetszett a cikk?

A bécsi rendőrfőnök, Roland Horngacher tábornok bírósági tárgyalásra vár, természetesen hivatalából felfüggesztve.

A bécsi rendőrfőnök, Roland Horngacher tábornok bírósági tárgyalásra vár, természetesen hivatalából felfüggesztve. Az a vád ellene, hogy visszaélt hivatali hatalmával, s értékes ajándékokat fogadott el. A biztonsági osztály neki alárendelt vezetője, Ernst Geiger, akinek nem is olyan régen bravúrosan sikerült elkapnia a Kunsthistorisches Museumból ellopott Saliera-aranyszobor tolvaját, szintén lebukott: egy bordélytulajdonos barátját "időben" értesítette, hogy razziára száll ki hozzá a rendőrség. Geiger túl van az elsőfokú tárgyaláson, három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A másodfokú tárgyalást már civilként éli meg, leszerelt, s a Magna konszernhez állt be biztonsági szakembernek, egy egykori rendőr tábornok mellé.

A két főtiszt, akik között több évtizedes konkurenciaharc dúl, egymást jelentette fel. Horngacher ellen nem volt nehéz kifogásokat találni, főleg ami a fekete-afrikaiak okkal, ok nélkül elrendelt igazoltatásait illette, vagy hogy fegyvert engedett használni az utcai drogkriminalitás ellen küzdő rendőreinek. A Bawag bank botránya kapcsán kiderült, hogy a bank elnöke minden évben utazási utalványokkal halmozta el a bécsi rendőrparancsnokot, az egyik szerencsejáték-tulajdonos pedig méregdrága gépkocsit bocsátott korlátlan rendelkezésére. Híre kelt, hogy Horngacher törzsvendég egy örömtanyán, ahol egy olyan prostituáltat szokott látogatni, akit akarata ellenére csaltak át Kelet-Európából Ausztriába. A szomorkás örömlány idővel bejelentést is tett a tábornok ellen, fenyegetve érezte magát tőle.

A lány történetesen abban a mulatóban dolgozott, amelynek tulajdonosát Geiger értesítette a készülő razziázásról. Hogy, hogy nem, a beszélgetést rendőrségi magnetofon rögzítette. Repkedni kezdtek a kölcsönös feljelentések, amikor a Horngacher mellett szekundáló bűnügyi osztályvezető megpróbálta a lánnyal tanúvallomását visszavonatni, ez is rögtön tudottá vált a rendőrség belső ügyeit vizsgáló testület, a BIA előtt, s az illetőt átmenetileg szintén felfüggesztették. A nyomozás egy belügyi államtitkárt is elsodort, egy csoportvezető is elszállt, akiről véletlenül fénykép készült, amint egy védelmi pénzt szedő férfiú szülinapján italozik szintén vöröslámpás miliőben. Miközben hullott a forgács, világossá vált, hogy a két főtiszt olyan arányban játszott át hivatali titkot képező eseteket a sajtónak, ahogyan azzal egymásnak ártani tudtak.

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Öt tipp, amiért Szlovénia legyen a következő úti célunk

Öt tipp, amiért Szlovénia legyen a következő úti célunk

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének