Berlin, az ékesfőváros

Utolsó frissítés:

Amikor 1991-ben a német újraegyesítés élményétől még mindig kissé örömittasan a Bundestag képviselői megszavazták a...

Amikor 1991-ben a német újraegyesítés élményétől még mindig kissé örömittasan a Bundestag képviselői megszavazták a főváros Berlinbe költöztetését, építész tervezőirodák tucatjaiban kezdett el sercegni a papír a ceruzák alatt, Németországban és külföldön egyaránt. Az első perctől kezdve feltett szándék volt ugyanis, hogy Európa legnagyobb és leggazdagabb országának régi-új fővárosa még véletlenül se sugározzon valamiféle birodalmi-mogorva befelé fordulást, hanem legyen modern, nyitott és vonzó. Így aztán nem csupán az amúgy is internacionalista üzleti élet új központjának, a Potsdamer Platznak a tervezésére pályázhattak - sikerrel - külföldi építészek (a legismertebb közülük az olasz Renzo Piano), hanem a törvényhozási-kormányzati negyed kialakítására is.

Az ennek során létrejött alkotások mindmáig legeredetibb s a nagyközönség számára is legvonzóbb megoldása a megújult Reichstag és annak üvegkupolája. Az angol Sir Norman Foster azzal nyerte meg a pályázatot, hogy tervét politikai üzenetnek is szánva olyan, a nagyközönség számára nyitott, felfelé vezető spirál mentén körbejárható kupolát álmodott, majd épített meg, amiből a látogatóknak kifelé is meg befelé is szabad kilátásuk van: a város irányába nézve igazi körpanoráma, lefelé tekintve pedig a német parlament ülésterme tárul eléjük.

A pályázat megnyerésén túl az utólagos szakmai elismerés sem maradt el: tavaly kapta meg Foster a Példaadó és iránymutató városépítészeti alkotások címmel rendezett verseny fődíját (a zsűri díjazta még a művészeti akadémia új épületét, a holokauszt-emlékművet, valamint a Spree folyóra telepített fürdőhajót, ami egy óriási, a fürdésre egyébként alkalmatlan vizű folyóba eresztett "teknő", uszodavízzel plusz infrastruktúrával feltöltve). Azt pedig, hogy az utca embere is megkedvelte a Reichstag-kupolát, a bejárat előtt kígyózó sorok bizonyítják: az épület naponta éjfélig (!) látogatható.

A város új politikai központjának másik emblematikus épülete a kancellária. Ennek a kiindulópontja is pályázat volt, ez esetben azonban egy német építészpáros, Axel Schultes és Charlotte Frank nyertek. A szakmai körökben azóta is "gyorsított szülésként" emlegetett s több tucat indulóval a legnépesebb pályázat során másfél év alatt kellett tervezni és dönteni (elsősorban azért, nehogy valakinek eszébe jusson visszacsinálni a Bonn-Berlin döntést). Schultes és Frank szintén politikai üzenetre építették tervüket: a Reichstag épületétől kiindulva képzelték el egymáshoz kapcsolódva a parlament, a képviselői irodaház, a parlamenti könyvtár épületsorát, amit a másik végén a kancellária zár le. Ez utóbbi is a modern építészet sikerült darabja: méltóságteljes, de nem nagyképű, a szögletes formákat jól oldják az ívek, s már kívülről is sejthető, amit igazából csak az ide már nehezebben bejutó látogató bentről érzékel - a fény és a könnyedség adják a legnagyobb EU-országban születő súlyos politikai döntések kereteit. S az is a kőbe-betonba-üvegbe öntött üzenet fontos része, hogy a kancellária legmagasabb pontja is alacsonyabb, mint a parlamentnek helyet adó Reichstag kupolája, emlékeztetvén a törvényhozó és a végrehajtó hatalom egymáshoz való viszonyára.

A végrehajtó hatalom alacsonyabb régiói - értsd: a minisztériumok - egyébként nem kaptak ilyen különleges bánásmódot. Azok többnyire az NDK-s időkből örökölt s legfeljebb kicsit felturbózott épületekben találhatók. A külügy például az egykori keletnémet pártközpont székházát kapta, csak építettek elé egy modern fogadóteret kávézóval. A pénzügy pedig még régebbi helyre költözött: a Göring-féle egykori birodalmi légügyi minisztérium épületében számolják az adóeurókat. A kép teljességéhez tartozik, hogy az 1991-es Bonn-Berlin döntés fájdalomenyhítésként azt is tartalmazta, hogy több minisztérium továbbra is az egykori NSZK-fővárosban marad. Hat tárca központja így ma is Bonnban van, s az átköltözés tempójára jellemző, hogy egészen tavalyig még több miniszteriális hivatalnok dolgozott ott, mint Berlinben, s csak az idén áprilisra egyenlítődtek ki a létszámbeli erőviszonyok.

WEYER BÉLA / BERLIN