Egyelőre nem csaptak le a vásárlók a kormányzati negyed környékén kínált ingatlanokra, az elmaradt érdeklődés azonban...

Egyelőre nem csaptak le a vásárlók a kormányzati negyed környékén kínált ingatlanokra, az elmaradt érdeklődés azonban az eladókat csöppet sem zavarja, a többség máris megpróbálja beépíteni lakásának árába az illusztris szomszédsággal járó előnyöket. Ez jellemzően 10-20 százalékkal magasabb kínálati árat, de minimum az alkupozíciók jelentős szűkítését eredményezi. Az eladók mohósága a legtöbbször teljesen hiábavaló, a vásárlói roham sem hazai, sem külföldi részről nem indult még meg - foglalja össze a Duna House Petneházy és Hollán Ernő utcai irodájának friss tapasztalatait Murányi Ákos, a cég vezető elemzője.

Az új beruházás közeledtével a potenciálisan érdekes utcák a metróhoz közeli részeken lesznek majd a Belváros irányában, illetve az angyalföldi Kassák Lajos és Csángó utca, valamint a WestEnd vonzáskörzete - véli az ingatlanpiaci elemző, hozzátéve: a látványos értéknövekedésre alighanem várni kell egészen a beruházás befejezéséig.

A valóságtól elrugaszkodó kínálati árakról számolt be Kucsera András, az Otthon Centrum Váci utcai irodájának vezetője is. Az Újlipótváros felőli részen a múlt századfordulós lakások ára aligha fog emelkedni - szögezi le a szakember -, hacsak nem az építkezések befejezése után. A Pannónia út és a Váci út környékén addig is 230-310 ezer forint között szóródó négyzetméterárakkal, míg a Dózsa György úton a Lehel tér felé haladva 250 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal lehet számolni. Igaz, a sínek túloldalán található újszerű lakások értékét ennél látványosabban befolyásolja majd az új negyed, de egyelőre ezeket sem lehetne akár csak 20 százalékkal is drágábban eladni.

Kucsera abban azonban biztos, hogy a Szabolcs és a Dévai utca, illetve a Lehel tér által határolt háromszögben teljes megújulást hoz a felépülő új kormányzati negyed. A jelenleg eladhatatlan lakásokkal telített környék bizonyára felkelti majd az egyelőre kiváró hazai, illetve külföldi befektetők érdeklődését, építkezések sorát indítva el ezzel. A jelenlegi szlömös területek felszámolásához Demján Sándor új tervei is nagyban hozzájárulhatnak: a negyed szomszédságában lévő szabad terület tulajdonosa ugyanis új lakások építését tervezi. Ugyanígy megjósolható az is - folytatja Kucsera -, hogy a forgalmas, főbb útvonalak mellett lévő üzlethelyiségek árai, illetve bérleti díjai is elindulnak felfelé. Elképzelhető, hogy befektetői csoportok máris akcióba lendülnek, mostani áron vásárolnak fel üzlethelyiségeket, hogy egy-két év múlva nagyon jó áron adják majd bérbe.

A kormányzati telek kiválasztásáról szóló hírek felröppenése után érezhető érdeklődést tapasztaló Hornok Krisztián, a DTZ ingatlantanácsadó ügyvezető igazgatója óvatosabb a kereskedelmi ingatlanok piacára vonatkozó prognózissal. "Az irodák, üzlethelyiségek bérleti díjának növekedése későbbre várható, amikor már ténylegesen megvalósul a helyszín minőségi átalakulása. A közeli üzletek forgalmának is jót tesz majd, hogy legalább 5-6 ezer ember fog itt dolgozni. Az irodapiaci hatás áttételesebb: várhatóan javulni fog a Podmaniczky utca és környékének pozíciója, de a bérleti díjak továbbra is az egész városban általánosan érvényesülő keresleti-kínálati mozgásoktól függenek majd."

Azzal, hogy a kormányzat jelentős részét új negyedbe telepítik, felszabadul jó néhány belvárosi ingatlan - árnyalja a képet az ügyvezető. Végeredményben tehát a kínálat növekedni fog, miközben azok az állami szervek, amelyek eddig bérlőként jelentek meg a piacon, ezután nem vagy lényegesen kisebb arányban tűnnek fel. Csökkentve tehát a keresletet egy olyan időszakban, amikor egyébként is jelentősen nő majd az irodaterületek mennyisége. Hiszen éppen a Nyugati pályaudvar mellett épül például a Convergence Capital beruházásában az Eiffel irodaház 18 ezer négyzetméternyi bérelhető területtel.

KULCSÁR HAJNAL

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Az Origo volt tulajdonosának cége 1,95 milliárdért intézi majd a jegybank kommunikációját

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák