Agfláció. A növekvő agrár- és élelmiszerárak hatására erősődő infláció fogalma utolérte Ausztriát is.

Agfláció. A növekvő agrár- és élelmiszerárak hatására erősődő infláció fogalma utolérte Ausztriát is. Jóllehet az osztrákok a havi kiadásuknak csak 11 százalékát fordítják élelmiszer és alkoholmentes italok vásárlására, s az infláció éves rátája hónapok óta 2 százalék körüli, de az árnövekedésnek immár egynegyedéért az agrár- és élelmiszerárak drágulása a felelős. A Kurier című bécsi napilap számításai szerint az elmúlt 12 hónapban 5,7 százalékkal lett drágább a búzaliszt, 5 százalékkal a péksütemény, 3,8 százalékkal a kenyér. A friss tej 4,7 százalékkal, a joghurt 6 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt, a gouda sajt pedig 7,4 százalékkal. A rántott borjú ára 8,2 százalékot emelkedett, a sült csirke 7,7 százalékkal lett drágább. Durva az emelkedés a zöldségeknél: a hagyma 19,5, a burgonya 16,4, a zöldsaláta 9,7 százalékkal drágult.

A java azonban csak most jön - állítja az osztrák mezőgazdasági kamara főtitkára, August Astl, aki szerint a hús esetében a drágulás el fogja érni a 20 százalékot. A szárazság miatt ugyanis hiány keletkezett takarmánygabonából, a kukoricát az olaszok például "már az osztrák termelők kezéből tépik ki". A nyersanyagtőzsdéken a kukorica ára kétszer annyi, mint egy éve, a repce drágulása 80 százalékos. A takarmány drágulása miatt szerinte 20 százaléknál kisebb árnövekedés mellett nem éri meg a parasztoknak a hústermelés. Az Ausztriában roppant szervezettségű mezőgazdaság egy másik szervezete, az Agrarmarkt Austria illetékese legkevesebb 10 százalékos húsdrágulással kalkulál. A tej július óta nagyobb ütemben drágul, a literenkénti 10 cent azonban eltörpül az olasz és a német árnövekedés mögött. A sajt eddig átlagosan 10 százalékkal lett drágább, a termelők az év végéig további 10 százalékot kalkulálnak. A drágább takarmánygabona a hústermelők mellett a tojástermelőket is érinti, várhatóan 30 százalékkal mennek feljebb decemberig az árak.

Az agrárszervezetek mindazonáltal kikérik maguknak az agflációt, visszautasítják, hogy a parasztok okolhatók a drágaságért. Az agrárkamara adatai szerint abban az árban, amennyit a fogyasztó fizet a kenyérért, csak 5 százalék a búza része. A termelői és fogyasztói árak közötti olló az elmúlt 15 évben egyre tágult, 2000 és 2006 között például a gabona 11 százalékkal olcsóbb lett, miközben a kenyér vagy 30 százalékkal kerül többe. A kamara "idegen elemeket" - az energia, a szállítás költségeit - hibáztat, valamint a növekvő bérköltségeket. A malmok a búzát okolják, a pékek a lisztet. A nagy pékségek 25 százalékos árdrágításra készülnek. Folyik az egymásra mutogatás, s ebből a szupermarketek sem maradnak ki.

Az elsősorban az osztrák néppárt szavazóbázisát alkotó agrárszektor régi adósság törlesztéséről beszél az emelkedő mezőgazdasági árak kapcsán. Az agrárminiszter, a környezetvédelmi tárcát is irányító Josef Pröll szerint az osztrák fogyasztók számára fontosabb az élelmiszer minősége, megbízhatósága, mint az ára, a nívóért hajlandók többet fizetni. Az agrárpolitikusok tudatosan játszanak a fogyasztói patriotizmusra, a piros-fehér-piros "garanciajelzés" használatára, a termelőtől való vásárlás népszerűsítésére, a terjedő biogazdálkodás, az osztrák génkezelési tilalom hangsúlyozására. Népszerűek lettek a propagandisztikusan is alaposan megdolgozott úgynevezett "élvezeti régiók" (például spárga Marchfeldből, sárgabarack Wachauból, tökmagolaj stájer földről), ezekből már hatvan van Ausztria-szerte, kiemelkedő minőségű agrártermékekkel. Ezzel is összefügg, hogy Ausztria - életében először - tavaly nettó agrárexportőr lett, a drágulásból többet tud átadni más országoknak, mint korábban.

Az infláció meglódulása miatt az osztrák kormány egyelőre nem tartja indokoltnak a beavatkozást. Mintha a Die Pressében megszólaltatott Jack Wilkinsonra, az agrártermelők világszövetségének elnökére hallgatna, aki szerint a világpiacon bekövetkezett gabonadrágulástól nem kell pánikolni. "A magasabb árak bizakodóvá teszik a parasztokat, újra beruháznak, s a termelés növekszik. Így volt ez mindig az elmúlt száz évben, a megélénkülő termelés majd megfogja az árakat."

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

HVG Gazdaság

Növekvő élelmiszerárak

Vastagabb pénztárcával kell közértbe és piacra menni, és a magas élelmiszerárak akár évekig tarthatják magukat. Hosszabb távon viszont valószínűleg folytatódik a másfél évszázada tartó élelmiszerreálár-csökkenés.

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

Varju László: "Ez koncepciós eljárás"

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók

Hamarosan jönnek az S-rendszámos autók