Tetszett a cikk?

HVGElsősorban az élelmiszerárak a ludasak abban, hogy az éves infláció a márciusi 9 százalékos csúcs után a...

HVG
Elsősorban az élelmiszerárak a ludasak abban, hogy az éves infláció a márciusi 9 százalékos csúcs után a várakozásoknál kisebb mértékben lassul. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint az éves fogyasztóiár-index júliusban 8,4 százalék volt, az élelmiszerárak 10,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Márpedig az inflációs ráta kiszámításánál a KSH közel egynegyed mértékben veszi figyelembe az élelmiszerárakat.

Hogy az idén összességében mennyivel dobja meg az inflációt az élelmiszerek drágulása, a tekintetben a szakemberek becslése 0,4-től 2 százalékpontig szóródik. A Pénzügykutató Zrt. például 1 százalékponttal, 7,5-8 százalékra növelte 2007. évi inflációs prognózisát, igaz, ebben benne van az emelkedő világpiaci kőolajárak hatása is - tájékoztatta a HVG-t Petschnig Mária Zita, az intézet tudományos főmunkatársa. "Okosabbak leszünk, ha már látjuk az augusztusi és szeptemberi inflációs adatokat, amelyek tartalmazzák a gabonaárakról szóló statisztikát" - véli Bebesy Dániel, a CIB Bank elemzője. Mindenesetre Veres János pénzügyminiszter már a július végi kormányszóvivői tájékoztatón megelőlegezte, hogy a kormány a szeptemberi inflációs adatok október közepi publikálásakor módosítja a jelenlegi, évi átlagos 7 százalékos inflációs prognózisát.

A magasabb inflációból az állami költségvetés profitálhat. Mivel az idei büdzsé 6,2 százalékos éves átlagos pénzromlásra épült, a várhatóan másfél százalékponttal magasabb árindex miatt a költségvetés bevétele 80-90 milliárd forinttal magasabb lehet. Igaz, nem tudni, hogy a második negyedévben 1,4 százalékosra lassult GDP-növekedés okán - amelyhez fogható alacsony háromhavi ütemre utoljára 1996-ban volt példa - mennyi befizetéstől esik majd el a központi büdzsé.

Az infláció enyhébb ütemű visszahúzódása miatt Petschnig legfeljebb az év végére prognosztizálja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa (mt) csökkenti a jelenleg 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot. Ezzel szemben Bebesy akár már az mt következő, augusztus 27-ei ülésén elképzelhetőnek tartja a monetáris lazítást, emlékeztetve arra, hogy a jegybankárok az utóbbi időben többször is hangsúlyozták, döntésükben a rövid távú hatások nem befolyásolják őket. Sokkal inkább figyelik az idényjellegű élelmiszerek, a szabadáras háztartási energia, az üzemanyag és gyógyszerek árváltozásának hatását kiszűrő maginflációt. Ez viszont kedvezően alakul: míg a havi növekedés júniusban a duplájára ugrott, júliusban ismét visszaállt az áprilisi és májusi szintekre. Bihari Péter mt-tag szerint a kamatcsökkentések szempontjából az élelmiszerárak emelkedésének hatásánál sokkal fontosabb tényező lehet a globális kockázatvállalási hajlandóság alakulása. Az más kérdés, hogy e téren sem jobbak a kilátások: az amerikai jelzáloghitel-piaci válság miatt (lásd cikkünket a 95. oldalon) a befektetők az utóbbi hetekben sorra vonták ki pénzeiket a kockázatos eszközökből, így a magyarországi részvényekből, államkötvényekből, ami a forintot is gyengítette.

CSABAI KÁROLY

HVG Gazdaság

Növekvő élelmiszerárak

Vastagabb pénztárcával kell közértbe és piacra menni, és a magas élelmiszerárak akár évekig tarthatják magukat. Hosszabb távon viszont valószínűleg folytatódik a másfél évszázada tartó élelmiszerreálár-csökkenés.

„Most már ott tartok, hogy rettegek a következő vérzéstől”

„Most már ott tartok, hogy rettegek a következő vérzéstől”

3 turbóval megfújt dízelmotor a BMW M2 50d-ben – videó

3 turbóval megfújt dízelmotor a BMW M2 50d-ben – videó

Több embert előállítottak a magyar–portugál meccs alatt

Több embert előállítottak a magyar–portugál meccs alatt