HVGElsősorban az élelmiszerárak a ludasak abban, hogy az éves infláció a márciusi 9 százalékos csúcs után a...

HVG
Elsősorban az élelmiszerárak a ludasak abban, hogy az éves infláció a márciusi 9 százalékos csúcs után a várakozásoknál kisebb mértékben lassul. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint az éves fogyasztóiár-index júliusban 8,4 százalék volt, az élelmiszerárak 10,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Márpedig az inflációs ráta kiszámításánál a KSH közel egynegyed mértékben veszi figyelembe az élelmiszerárakat.

Hogy az idén összességében mennyivel dobja meg az inflációt az élelmiszerek drágulása, a tekintetben a szakemberek becslése 0,4-től 2 százalékpontig szóródik. A Pénzügykutató Zrt. például 1 százalékponttal, 7,5-8 százalékra növelte 2007. évi inflációs prognózisát, igaz, ebben benne van az emelkedő világpiaci kőolajárak hatása is - tájékoztatta a HVG-t Petschnig Mária Zita, az intézet tudományos főmunkatársa. "Okosabbak leszünk, ha már látjuk az augusztusi és szeptemberi inflációs adatokat, amelyek tartalmazzák a gabonaárakról szóló statisztikát" - véli Bebesy Dániel, a CIB Bank elemzője. Mindenesetre Veres János pénzügyminiszter már a július végi kormányszóvivői tájékoztatón megelőlegezte, hogy a kormány a szeptemberi inflációs adatok október közepi publikálásakor módosítja a jelenlegi, évi átlagos 7 százalékos inflációs prognózisát.

A magasabb inflációból az állami költségvetés profitálhat. Mivel az idei büdzsé 6,2 százalékos éves átlagos pénzromlásra épült, a várhatóan másfél százalékponttal magasabb árindex miatt a költségvetés bevétele 80-90 milliárd forinttal magasabb lehet. Igaz, nem tudni, hogy a második negyedévben 1,4 százalékosra lassult GDP-növekedés okán - amelyhez fogható alacsony háromhavi ütemre utoljára 1996-ban volt példa - mennyi befizetéstől esik majd el a központi büdzsé.

Az infláció enyhébb ütemű visszahúzódása miatt Petschnig legfeljebb az év végére prognosztizálja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa (mt) csökkenti a jelenleg 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot. Ezzel szemben Bebesy akár már az mt következő, augusztus 27-ei ülésén elképzelhetőnek tartja a monetáris lazítást, emlékeztetve arra, hogy a jegybankárok az utóbbi időben többször is hangsúlyozták, döntésükben a rövid távú hatások nem befolyásolják őket. Sokkal inkább figyelik az idényjellegű élelmiszerek, a szabadáras háztartási energia, az üzemanyag és gyógyszerek árváltozásának hatását kiszűrő maginflációt. Ez viszont kedvezően alakul: míg a havi növekedés júniusban a duplájára ugrott, júliusban ismét visszaállt az áprilisi és májusi szintekre. Bihari Péter mt-tag szerint a kamatcsökkentések szempontjából az élelmiszerárak emelkedésének hatásánál sokkal fontosabb tényező lehet a globális kockázatvállalási hajlandóság alakulása. Az más kérdés, hogy e téren sem jobbak a kilátások: az amerikai jelzáloghitel-piaci válság miatt (lásd cikkünket a 95. oldalon) a befektetők az utóbbi hetekben sorra vonták ki pénzeiket a kockázatos eszközökből, így a magyarországi részvényekből, államkötvényekből, ami a forintot is gyengítette.

CSABAI KÁROLY

HVG Gazdaság

Növekvő élelmiszerárak

Vastagabb pénztárcával kell közértbe és piacra menni, és a magas élelmiszerárak akár évekig tarthatják magukat. Hosszabb távon viszont valószínűleg folytatódik a másfél évszázada tartó élelmiszerreálár-csökkenés.

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

Kiakadtak az akadémiai dolgozók, amiért Maróth Bakuba utazott Orbánnal

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Új funkció jött a Google Térképbe, jól jön majd legközelebb

Új funkció jött a Google Térképbe, jól jön majd legközelebb