Önjáró gazdaság

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Jaroslaw Kaczynski leköszönő miniszterelnököt és koalícióját olyannyira elfoglalta a politikai élet megtisztítására...

Jaroslaw Kaczynski leköszönő miniszterelnököt és koalícióját olyannyira elfoglalta a politikai élet megtisztítására indított kampány, hogy a gazdaságra már nem sok ereje maradt, és ez így volt jó - vélik Varsóban a lengyel konjunktúra szívderítő számait kommentálva. Tavaly 6,1 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP), az idei első negyedévet pedig még sebesebben, 7,4 százalékkal kezdte - ami egy évtizede a leggyorsabb ütem volt -, és a növekedés az előrejelzések alapján az év egészében is meghaladja a 6 százalékot.

A régióban - különösen az ország méretét tekintve - kivételes teljesítmény két főszereplője a beáramló külföldi befektetés és az ettől nem teljesen függetlenül erőteljes export, a hátteret pedig mindehhez az EU-tagság előnyeinek sokszínű kihasználása jelenti. Lengyelországba tavaly 11 milliárd euró közvetlen külföldi befektetés érkezett, a legnagyobb beruházók a számítógépgyártó amerikai Dell, a japán Bridgestone autógumigyár és a szórakoztatóelektronikai termékeiről ismert japán Sharp voltak. A 2006-os rekord az idén megdőlhet, mivel az év első öt hónapjában már 4,9 milliárd euró tőke érkezett az országba az előző év azonos időszakának 4,7 milliárdjával szemben.

A külföldi befektetéssel működő, Lengyelországban mintegy 1,2 millió embert foglalkoztató cégek meghatározó szerepet játszottak az export felfutásában is, hiszen tőlük származik a kivitel mintegy 60 százaléka. A varsói gazdasági minisztérium becslése szerint a lengyel export az idén újabb rekordot dönt, 102,5 milliárd eurós értéke 17 százalékkal múlja fölül a tavalyit, míg az import 16 százalékkal, 116,3 milliárd euróra emelkedhet. Külön sikertörténet az agrártermékeké, amelyek kivitele tavaly 21 százalékkal, 8,5 milliárd euróra nőtt, és a lengyel élelmiszerek legnagyobb importőrei között Németország mögé Csehország lépett előre a második helyre, ahonnan Oroszország a kereskedelmi viták miatt a hatodikra esett vissza.

A gazdaság dübörgése és az export felfutása mellett elemzők azt is az EU-tagság jótékony hatásának tulajdonítják, hogy a munkanélküliség a 2004-es 19 százalékról 12 százalékra mérséklődött. Az új kelet-európai tagok közül a lengyelek mutatták a legnagyobb vállalkozó kedvet a szabad munkavállalási lehetőségek kihasználására. Hivatalos varsói adatok szerint 1,2 millióan dolgoznak az EU más tagországaiban, szakértői becslések pedig inkább kétmillió közelébe teszik ezt a számot. Egyes szakmákban már hiány mutatkozik jól képzett munkaerőben, ezért a szociális és munkaügyi minisztérium programot készített a külföldön dolgozók hazacsábítására. A visszatérő lengyelek saját vállalkozás indítása esetén két évre mentesülhetnek a személyi jövedelemadó, valamint a munkanélküliségi alaphoz való hozzájárulás fizetése alól, és a legfeljebb kilenc foglalkoztatottat alkalmazók az öregségi nyugdíjbiztosítás harmadát is megspórolhatják. A kedvezményekre azok a lengyelek számíthatnak, akik legalább egy évet külföldön töltöttek.

Az EU más formában is meghatározó szerepet játszhat a lengyel konjunktúra erejének fenntartásában. A Merrill Lynch amerikai brókerház szakértői úgy vélik, a gazdaság motorja "alapjáraton" 5-6 százalékos növekedésre képes, ám ha a 2007-2013-as költségvetési periódusban az EU kasszájából érkező mintegy 60 milliárd eurót sikerül hatékonyan felhasználni, az 2-3 százalékot is hozzácsaphat a sebességhez. Segíthet az is, hogy szélesedik a konjunktúra alapja. Az export és a beruházások mellé az idén felzárkózott a lakossági fogyasztás is. Varsóban már nemcsak a Poniatowski híd Praga negyedbeli lábánál található, hatalmas bódé- és sátorvárossá nőtt szabadpiacon élénk a zömmel számla nélküli kereskedelem, de tele vannak az ottani "Nagykörút", a Marszalkowska új köntöst és nyugati bérlőket kapott szocreál áruházai éppúgy, mint a főpályaudvar mellett nemrég nyitott, a főváros legmodernebbjének számító Arany teraszok bevásárlóközpont üzletei is. Az egy főre jutó lengyel GDP négy év alatt az EU-átlag 47 százalékáról 51,3 százalékára emelkedett.

A száguldó gazdaságnak köszönhetően a költségvetési hiány az idén a GDP 3 százalékára mérséklődhet. Az euró átvételéhez - amire egyetlen párt sem hajlandó időpontot mondani - vezető utat viszont megnehezítheti a leköszönő koalíció gazdaságpolitikai tétlenségének árnyoldala. A 2005-ös választási ígéretekkel ellentétben elmaradt ugyanis az ellátórendszerek reformja, és a mostani kampányra készülődés hevében megemelt minimálbér és bőkezűen megszavazott családi adókedvezmény megkérdőjelezi a költségvetési deficit csökkentése vonatkozó terveket. A közgazdászok a gazdaság szerkezetének egészségesebbé tétele érdekében fontosnak tartanák azt is, hogy a győztes erő nekilásson a vállalkozások életét még mindig megkeserítő bürokrácia mérséklésének, csökkentse a munkaerőt terhelő költségeket, és folytassa a privatizációt, ami Kaczynski országlása alatt teljesen leállt. Az pedig a kormánykoalíció összetételétől függetlenül elengedhetetlen, hogy a közlekedési infrastruktúrára költsenek, hiszen Lengyelországban szinte nincs autópálya, a vasútvonalak korszerűsítésre szorulnak, és lassan halad a varsói repülőtér bővítése is.