Tetszett a cikk?

A HVG körkérdésére hét szakértő vállalkozott a harmadik negyedévben mért gyenge növekedési adat és a kilátások...

A HVG körkérdésére hét szakértő vállalkozott a harmadik negyedévben mért gyenge növekedési adat és a kilátások értékelésére.

Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank idén leköszönt alelnöke: Most isszuk a levét az elmúlt évek felelőtlen költségvetési politikájának. Természetesen lesz fellendülés, de álljon a mostani lehangoló teljesítmény elrettentő példaként, hogy a költségvetési hiány növelésével nem lehet tartós gazdasági növekedést elérni.

Akar László, a GKI vezérigazgató-helyettese, a Horn-kormány pénzügyi államtitkára: Nem voltak reálisak az elemzői várakozások, a mezőgazdasági termelés idei drasztikus csökkenése pedig minden bizonnyal a harmadik negyedévet érintette a legerőteljesebben. Tegyük hozzá, a közszolgáltatások GDP-termelésének a visszaesése a jelen esetben nem jelent igazi problémát, sőt a döntések racionalitását jelzi. A negyedik negyedév már gyorsulást hoz, jövőre pedig a második negyedévtől lesznek szebbek a számok.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója: A lassú növekedés az államilag finanszírozott szolgáltatások súlyos visszaesésének tulajdonítható, amit a magánszektor növekedése csak részben ellensúlyozott. Jövőre a gazdaság kicsit élénkül, de jellemző gyorsulásra nem számíthatunk.

Lotz Károly, a Horn-kormány közlekedési minisztere, jelenleg a Hungarocontrol Zrt. elnöke: Az ütemcsökkenés a szükséges megszorító intézkedésekkel együtt járó reform egyenes következménye, meggyőződésem szerint átmeneti jellegű. Az év végéig túljutunk a mélyponton, és a növekedés 2008-ban - ha nem következik be tragikus nemzetközi robbanás - 2,5-3 százalékra gyorsul.

Raskó György agrárközgazdász, az Antall-kormány közigazgatási államtitkára: A lassulás egyik fő oka a mezőgazdasági GDP aszály miatti, előre tervezhetetlen visszaesése. A másik pedig a magyarországi kis- és középvállalkozói szektor teljesítményének jelentős csökkenése amiatt, hogy a belföldi kereslet májustól egyre gyorsuló ütemben mérséklődik. Elértük a mélypontot, de a fellendülés üteme lassú lesz, mert a lakossági vásárlóerő még lefelé megy, és ezt a beruházások növekedése csak részben kompenzálja.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök: Egy évig reménykedtünk abban, hogy a gazdaság úgynevezett nem keynesi választ is adhat, vagyis az összkereslet visszaesése nem eredményez túl nagy ütemcsökkenést, amennyiben az emberek bíznak a jövőben, és ha a cégek is befektetnek... Az adatok szerint Keynes győzött! Technikailag - magunkhoz képest - 2008-2009-ben javulnia kell a mutatóknak, az európai konjunktúra fennmaradása esetén a nettó export a GDP-t emeli. De aggasztó a vállalati beruházások tartós gyengesége, ami nem sok dinamikával kecsegtet a következő évekre.

Richter Sándor, a bécsi WIIW Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet tudományos főmunkatársa: Engem meglepett a gyenge teljesítmény, azzal számoltam, hogy a már csökkenő 2006-os bázis és a jól teljesítő privát szféra együttesen ennél nagyobb növekedést eredményez. Az utolsó negyedévben a bázishatás miatt mindenképp erőteljesebb lesz a növekedés, vagyis nincs lejjebb. De az igazi kérdés az, van-e esély arra, hogy valamikor felszálljunk a pozsonyi gyorsra...

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja