Tetszett a cikk?

Noha a Románia uniós csatlakozása utáni első hetekben a magyarokkal közös ellenőrzés a határokon enyhén szólva is...

Noha a Románia uniós csatlakozása utáni első hetekben a magyarokkal közös ellenőrzés a határokon enyhén szólva is döcögött, Ioan Handra, az aradi határrendőrség HVG-nek nyilatkozó főfelügyelője szerint a hétköznapi állampolgár számára semmiféle változást nem hoz a schengeni határ áthelyezése. A román állampolgárok továbbra is személyi igazolvánnyal utazhatnak át, az ellenőrzés pedig számukra biztosan nem szigorodik. "Eddig legalábbis semmiféle hivatalos átiratot nem kaptunk magyar kollégáinktól" - hagyta meg a kiskaput arra az eshetőségre, ha mégsem marad minden a régiben.

A HVG-nek név nélkül nyilatkozó román határrendőr keserűen emlékezett vissza az idei januári első hetekre, mert a magyarok fenntartásokkal, kétkedve fogadták őket, előfordult, hogy be sem ülhettek melléjük az ellenőrző bódékba. De rontotta a viszonyt, hogy a magyarok eleinte alapos kutatást tartottak a román autók csomagtartóiban, és minden élelmiszert, italt elkoboztak. Aztán összecsiszolódtak, és aki például nyáron hajtott át a Tornya-Battonya határátkelőnél, azt általában a padon egymás mellett ücsörgő, diskuráló román és magyar határőr fogadta. S miközben - a nyári vagy téli csúcsforgalmi napokat leszámítva - általában percek alatt át lehet jutni a két országot elválasztó tíz közúti határátkelőnél, s miközben Budapest-Bukarest gyorsvasútról álmodik a két kormány, az ígérettel ellentétben sem sikerült megegyezni a közös ellenőrzésről a vasúti határátkelőknél. Ezért aztán például Kürtös-Lökösházánál a most érvénybe lépett menetrend szerint is bő félórákat áll a szerelvény mindkét állomáson.

A máris hallható nyugat-európai fanyalgó hangok ellenére maga Románia is határozottan készül az általa 2012-re tervezett schengeni csatlakozásra, amely minimum 600 millió euróba kerül az országnak, hiszen a műszaki, határfigyelési, ellenőrzési feltételek még a mai kívánalmaknak sem felelnek meg. Handra úgy véli, a legnagyobb gondot a hamis úti okmányokkal érkező moldovai állampolgárok okozzák, csak az aradi határátkelőknél idén szeptemberig közel hatszáz ilyen személyt füleltek le.

Fókuszban

Nem Tilosaz Á.

A téli napfordulóra virradóra leszerelik a sorompókat Magyarország Ausztriával, Szlovákiával és Szlovéniával közös határain, s szabaddá válik a bejutás a schengeni térség valamennyi országába. A keleti átkelőkön viszont szigorúbb lesz az ellenőrzés.

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Koronavírus-fertőzöttek: napi rekord Ausztriában

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot