Szlovákia az egészségügyi reform bevezetésében és megfúrásában, valamint a betegek öntudatra ébredésében is...

Szlovákia az egészségügyi reform bevezetésében és megfúrásában, valamint a betegek öntudatra ébredésében is Magyarország előtt jár. 2003 júniusában a Dzurinda-kormány az egészségügyi hozzájárulások sorát vezette be, így vizitdíjként 20 koronát kellett fizetniük a betegeknek, a kórházi napidíjat 50, az orvosi ügyelet igénybevételét 60 koronában állapították meg, a recept kiváltásáért 20 koronát, a beteg-szállításért pedig kilométerenként 2 koronát kellett fizetni. A betegek ily módon három év alatt összesen 5 milliárd koronát fizettek, amelyből 2 milliárd az orvosok, 2 milliárd a gyógyszertárak, 1 milliárd pedig a kórházak bevételeit egészítette ki. A becslések szerint a díjfizetés lakosonként évente átlagosan 330 koronába került. A Fico-kormány 2006-os nyári hatalomra kerülése után - választási ígéreteinek megfelelően - mindezeket eltörölte. Az orvosok nem különösebben tiltakoztak bevételeik megkurtítása miatt, hiszen 2006-ban a kormány 570 millió koronával kárpótolta őket, amit 2007 első félévében az egészségbiztosítókon keresztül újabb 2,1 milliárddal fejelt meg.

Tavaly már arról folyt a vita, hogy Ficóék államosítják-e a magán-egészségbiztosítókat, illetve miként fognak hozzá a kórházi ágyak számának már korábban bejelentett 9 ezres csökkentéséhez. A biztosítók végül megmenekültek az államosítástól, ám ez évtől kénytelenek a nyereségüket visszaforgatni az ágazatba, valamint a kormány 25 százalékkal megnyirbálta a működési költségként elszámolható keretüket.

A kórházi kapacitáscsökkentés végrehajtását a kormány először megpróbálta a megyei önkormányzatokra, később pedig az egészségbiztosítókra hárítani, ám mivel egyikük sem volt hajlandó magára vállalni a kiválasztás felelősségét, idén januárban teljesen váratlanul az Általános Egészségbiztosító (VSZP) lépett. Ez máig a legnagyobb, 3 millió ügyfél egészségügyi ellátását szervező, továbbra is állami kézben lévő biztosító, így a kormány meghosszabbított karjaként megtehette, hogy minden előzetes vita vagy konzultáció nélkül hat kórházzal egyáltalán nem kötött szerződést, 58 kis vidéki kórháztól pedig a tavalyinál jóval kevesebb, sok helyütt csupán feleannyi szolgáltatást rendelt meg. Ugyanakkor a kórházakra fordítható költségvetése 1,5 milliárd koronával, a tavalyihoz képest 12 százalékkal nőtt, amit azonban kizárólag az állami tulajdonban lévő egyetemi klinikák kapnak meg.

Valamire egyébként a négy magán-egészségbiztosító is készül, legalábbis az ezeket tömörítő Egészségbiztosítók Szövetsége (ZZP) március 7-én egy olyan, általa megrendelt közvélemény-kutatás adatait tette közzé, amely szerint a lakosság több mint 70 százaléka a kezelés színvonala alapján választana kórházat, és ennek érdekében akár távolabbra is hajlandó utazni. Ez komoly szemléletváltásról tanúskodik, hiszen a kilencvenes évek közepén a betegek választásánál még azonos súllyal esett a latba a kórház színvonala és elérhetősége. A magán-egészségbiztosítók a kórházakkal kötött szerződéseiknél osztályonként értékelik a szolgáltatások minőségét. Míg azonban a hat egészségbiztosító közül a két állami az értékelés során a minőséget mindössze 10 százaléknyi súllyal veszi figyelembe, a négy magán viszont ezt 50 százalékossal teszi. A szlovák egészségügyet uraló VSZP márciusra ígéri, hogy közzéteszi az általa működőképesnek ítélt hálózat listáját.

Csehországban kormányválsággal fenyeget az a viszály, amely az egészségügyi reform második szakaszának meghatározó lépéseiről tört ki a prágai jobbközép kormánykoalícióban. A kereszténydemokraták és a zöldek számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a koalíciót vezető polgári demokraták a jövő év elejétől beengednék a magántőkét az egészségbiztosítókba, és részvénytársaságokká alakítanák át az egyetemi kórházakat. Az éles viták miatt a kormány egyelőre elhalasztotta a döntést, s a tervezett lépéseket először a koalíciós tanácsban próbálják meg egyeztetni.

"Terveim szerint az Általános Egészségbiztosító (VZP) részvényeinek 100 százaléka az állam kezében maradna. A további nyolc biztosító magánkézbe kerülne, s a privatizációnál a biztosítók létrehozói előnyt élveznének" - fejtette ki Tomás Julínek egészségügyi miniszter. Csehországban a kilencvenes évek eleje óta léteznek az állami mellett önkormányzati, ágazati és vállalati biztosítók. A verseny azonban korlátozott közöttük, hiszen a nem államiak is bevételük zömét egységes szabályok alapján kötelesek elkölteni. A reform után teljes értékű versenyhelyzet alakulna ki közöttük, amely Julínek szerint azt eredményezné, hogy a beteg "tisztelt ügyféllé" válna.

"Az egészség nem lehet áru. A rendszerben nincs helye a magántőkének, amely csak a profitra összpontosít" - érvel David Rath, volt szociáldemokrata egészségügyi miniszter. A baloldali ellenzék az egész polgári demokrata egészségügyi reformot elfogadhatatlannak, társadalomellenesnek tartja, és megszüntetését követeli.

Az egészségügyi reform első fejezetét, amelynek alapján januárban bevezették a vizitdíjakat, az ellenzék az alkotmánybíróság elé vitte, de a taláros testület a beadványt eddig két döntésében is alaptalannak találta. A két kisebbik koalíciós párt, amely tavaly nyáron egy emberként megszavazta a díjakat, most zúgolódik, és módosításokat szeretne. Azt követeli, hogy szüntessék meg a vizitdíjakat a gyerekek és a nyugdíjasok számára. Mirek Topolánek kormányfő ezt egyelőre határozottan elutasította. A koalíciós feszültség mértékét azonban jól jelzi, hogy a polgári demokraták belementek, az eredetileg tervezett fél év helyett már az első negyedév végén kiértékeljék a reform eddigi tapasztalatait, s az eredmény alapján esetleg módosításokat hajtsanak végre rajta.

KOKES JÁNOS / PRÁGA, TUBA LAJOS / POZSONY

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről

Kibontják a mohácsi csatához kapcsolható tömegsírokat

Kibontják a mohácsi csatához kapcsolható tömegsírokat

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Orbán: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Miguel, az elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán

Miguel, az elektromos angolna termeli az áramot, hogy világítsanak az égők ezen a karácsonyfán

Boris Johnson elbújt egy hűtőházban, hogy ne kelljen a tévéseknek válaszolnia

Boris Johnson elbújt egy hűtőházban, hogy ne kelljen a tévéseknek válaszolnia

Megduplázta Áder fizetését a Fidesz

Megduplázta Áder fizetését a Fidesz